Hava Durumu

Rusya vakum bombasıyla saldırdı! Dehşete düşüren görüntüler...

Ukrayna, Rusya'yı ülkenin doğusundaki Donbas bölgesindeki kuvvetlerine karşı vakum bombası kullanmakla suçladı. Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan görüntülerde bölgede büyük patlamaların gerçekleştiği görülüyor. Vakum bombası o kadar yıkıcı bir etkiye sahip ki insan vücudunu buharlaştırabilecek güçte.

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2022 16:20
Haber Güncellenme Tarihi: 28.05.2022 16:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Rusya vakum bombasıyla saldırdı! Dehşete düşüren görüntüler...

Ukrayna, ülkenin doğu bölgesinde son haftalardaki en büyük ilerlemeyi kaydeden Rusya'yı termobarik silahlar kullanmakla suçladı. Ukrayna Savunma Bakanlığı, Donetsk bölgesindeki Ukrayna birliklerini vuran TOS-1A termobarik roketatarlardan kaynaklandığını söylediği patlamaların görüntülerini sosyal medyada paylaştı.

Bakanlık paylaştığı görüntülere, "21. yüzyılın en büyük ve en korkunç savaşı böyle görünüyor" diye yazdı. Bombardımanın ne zaman gerçekleştiği henüz netlik kazanmadı. Zaman zaman vakum bombaları olarak adlandırılan termobarik silahlar, etraflarındaki havadan oksijen tüketen yüksek enerjili patlayıcılardır. Bu, geleneksel bir bombadan daha yüksek sıcaklıkta bir patlama ve daha uzun süreli, daha yüksek basınçlı bir patlama dalgası oluşturur. Bu da özellikle kentsel ortamlarda bombayı daha da ölümcül hale getirir.

Bu arada, Rus kuvvetleri Cuma gecsie, Luhansk Oblastı'ndaki son Ukrayna sığınağı olan Severodonetsk'in yaklaşık 50 kilometre batısındaki bir demiryolu merkezi olan Lyman kasabasını ele geçirdi. İstilacı birlikler Severodonetsk'i kuşatmak için saldırılara devam ederken, Rus birlikleri Cuma günü şehri bombaladı.

Sievierodonetsk Belediye Başkanı Oleksandr Striuk, Associated Press’e yaptığı açıklamada, “Şehrin eteklerinde çatışmalar var. Büyük topçu bombardımanı gece gündüz durmuyor” dedi ve ekledi: "Şehir sistematik olarak yıkılıyor – şehirdeki binaların %90’ı hasarlı.”

Striuk, Rus işgalcilerin şehrin kuzeydoğu bölgesindeki Mir otelini ele geçirmeye çalıştıklarını ve orada çatışmaların devam ettiğini söyledi. Belediye başkanı ayrıca, savaşın başlamasından bu yana Severodonetsk'te yaklaşık bin 500 sivilin öldüğünü ve çok daha fazlasının kaçtığını tahmin ediyor. Striuk, şehrin barış zamanındaki 100 bin nüfusunun yaklaşık 13 bin kişiye düştüğünü söyledi.

Donbas bölgesinin hemen batısında, Ukrayna ordusunun Kremlin güçlerini sınıra geri ittiği Harkov'da Rus bombardımanı bir kez daha hızlandı. Ukraynalı yetkililer, kentteki yeni bir Rus bombardımanında dört sivilin öldüğünü söyledi.

Harkov, Ukrayna'nın 24 Şubat'ta Rus kuvvetleri tarafından işgal edilmesinden bu yana en ağır hava saldırılarından bazılarının hedefi oldu. Uzmanlara göre Harkov, çok sayıda misket bombası saldırısının hedefi olmuştu. Misket bombalarının kullanımı uluslararası sözleşmelerle yasaklanmış durumda.

MİSKET BOMBASI NEDİR?

Parça tesirli mühimmat da denilen, çok sayıda küçük patlayıcı içeren bir silahtır. Misket bombaları havadan bırakılır veya karadan ateş edilmesiyle havada parçalanır.

VAKUM BOMBASI NEDİR?

Termobarik silah ya da vakum bombası, yüksek ısıda bir patlama oluşturmak için çevredeki havadan oksijen emer. Aerosol bombası olarak da bilinen bu silah, iki aşamalı bir mühimmattır.

İlk aşamada, karbon bazlı bir yakıt ile çok küçük materyallerden oluşan bir aerosol ortama yayılır. İkinci aşamada ise bu aerosol bulut ateşlenerek bir ateş topu oluşur ve büyük bir şok dalgası ile çevredeki tüm oksijen emilerek bir boşluk (vakum) yaratılır.

Patlama dalgası, konvansiyonel patlayıcıdan çok daha uzun süreli olabilir ve insan vücudunu buharlaştırabilir.

RUSYA: "DONESTK BÖLGESİNDEKİ LYMAN KENTİNDE KONTROL ELE GEÇİRİLDİ"

Öte yandan Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki saldırıları giderek yoğunlaşıyor. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konaşenkov yaptığı açıklamada, Rus ordusunun Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk bölgesinde yer alan Lyman kentinde kontrolün ele geçirildiğini ifade etti. Konaşenkov, "Donetsk Halk Cumhuriyeti Halk Milisleri ve Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin ortak harekatı sonucunda Lyman kenti tamamen Ukraynalı askerlerden temizlendi. Operasyonel taktik ve havacılık birimleri son 24 saatte 6 komuta merkezi, 1 haberleşme merkezi, 4 mühimmat deposu, 2 topçu bataryası, 50 askeri ve teçhizat toplama alanını imha etti. Ayrıca havacılık birimleri 260'tan fazla askeri öldürdü" ifadelerini kullandı.

"UKRAYNA'YA AİT 2 ADET SU-25 SAVAŞ UÇAĞI DÜŞÜRÜLDÜ"

Konaşenkov, "Ukrayna Hava Kuvvetleri'ne ait 2 adet Su-25 savaş uçağı, Herson ve Harkov yerleşim alanları üzerinde vuruldu. Ayrıca Rus hava savunma sistemleri tarafından Zaporijya'ya bağlı Orekhovo köyü yakınlarında Ukrayna'ya ait Mİ-8 helikopteri ve 18 insansız hava aracı düşürüldü. Ayrıca Luhansk bölgesinde Toçka-U balistik füzesi önlendi, Herson bölgesinde 7 adet Smerch topru roketi düşürüldü. Füze birlikleri 57 komuta noktasını, 618 askeri toplanma alanı ve teçhizat alanını, Ukrayna'ya ait 42 füze ve topçu sistemlerinin ateşlenme noktasını, 2 adet grad çoklu roket sistemi bataryasını vurdu" bilgisini paylaştı.

24 Şubat'tan bu yana Ukrayna ordusunun verdiği kayıplara değinen Konaşenkov, "Askeri operasyonların başından bu yana 182 uçak, 128 helikopter, bin 45 insansız hava aracı, 324 uçaksavar füze sistemi, 3 bin 297 tank ve diğer zırhlı araçlar, 444 çok namlulu roketatar sistemi, bin 714 obüs ve hava topu, 3 bin 245 özel askeri araç imha edildi" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.