Hava Durumu

Su yılı daha yeni başladı: Şimdiden bittik, tükendik demek yanlış

İstanbul, kurak geçen yaz aylarının ardından sonbaharda da beklenen yağışı henüz alamadı. İSKİ verilerine göre, baraj doluluk oranları yüzde 35'e kadar geriledi. Durum böyle olunca da akıllara kuraklık ihtimali geldi. İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, yaz aylarının mevsimin gereği olarak sıcak ve kurak geçtiğini ve 1 Ekim'de 'su yılının' başladığına dikkat çekti. Kadıoğlu, yağışlı mevsime yeni geçmişken, ''Bittik, şu kadar su var demek doğru değil. Su yılı başlayalı henüz 7 gün oldu'' dedi. NTV Meteoroloji Editörü Dilek Çalışkan da Ekim ayının az yağışlı geçebileceğini, ancak Aralık ve Ocak aylarının barajlar açısından çok daha önemli olduğunu kaydetti.

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2020 16:14
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2020 16:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Su yılı daha yeni başladı: Şimdiden bittik, tükendik demek yanlış

Son yılların en kurak dönemini geçiren İstanbul'da barajlardaki ortalama su seviyesi yüzde 35'lere kadar geriledi. Bu durum İstanbul'un 70-80 günlük suyu kaldığı yönündeki tartışmaları da beraberinde getirdi.

Konuyla ilgili görüşlerini ntv.com.tr'ye anlatan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Türkiye ikliminin yazları sıcak ve kurak, kışları da soğuk, ılık ve yağışlı geçtiğini hatırlatarak, ''Yaz aylarında kuraklık yaşamamızın nedeni sorulmaz çünkü iklimimiz böyledir. Nitekim de biz sıcak ve kurak bir yaz ayı geçirdik'' dedi.

''Burada 1 Ekim'de başlayan ve 'su yılı' denilen bir kavram var. Yağışların başladığı ve bittiğini tanımlayan bir kavramdır. Su yılı başlayalı da henüz 7 gün oldu'' şeklinde bilgi veren Kadıoğlu, yağış alacağımız döneme yeni girdiğimizi ve hiç yağmur almayacak gibi baraj doluluk oranındaki azlıktan bahsetmenin bir önemi olmadığını belirtti.

''ŞİMDİDEN KURAKLIK VAR DEMEK YANLIŞ''

Şu an barajlardaki su seviyenin düşük olmasının normal olduğunu ve su yılının başlaması ile birlikte barajların tekrar dolacağını dile getiren Kadıoğlu, 'Kuraklık var diyerek bir alarm verebilmemiz için beklenen yağışları almamış olmamız gerekiyor. Eğer önümüzdeki dönemde yağışlar olmazsa alarm veririz ama daha su yılının başında iken 'kuraklık var, bittik, şu kadar su var' demek yanlış." dedi.

BEKLENEN YAĞIŞLAR BARAJLARA ETKİ EDECEK

Perşembe günü Marmara Bölgesi'nde beklenen yağışların barajlara etki edeceğini söyleyen Kadıoğlu, ''İstanbul'daki Melen, Istıranca gibi barajlarda sular artacak. Önce toprak suya dolacak sonra barajları dolduracak. Yavaş yavaş göllerde barajlarda toplanmaya başlayacak'' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.