Hava Durumu

Yunanistan'da hayal kırıklığı!

Financial Times'tan Washington Post ve New York Times'a NATO'ya yön veren Türkiye manşetlerde. Yunan medyasında ise Türk siyasetine sunulabilecek 'milli başarılar'dan söz ediliyor.

Haber Giriş Tarihi: 30.06.2022 13:45
Haber Güncellenme Tarihi: 30.06.2022 13:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Yunanistan'da hayal kırıklığı!

Tarihi NATO zirvesinde alınan kararlar ve Türkiye'nin oynadığı rol, dünya medyasında yankı bulmaya devam ediyor. İngiliz Financial Times gazetesi, 'ABD'nin Karadeniz stratejisi Türkiye ile ilişkileri düzeltmeyi içeriyor' diyor. Gazete, NATO Zirvesi'nde ortaya çıkan Washington ve Ankara arasındaki somut yakınlaşmayı sayfasına taşıdı.

Financial Times gazetesine konuşan uzmanlar ve diplomatlar, Ukrayna savaşının Batılı ülkelere Türkiye ile sıkıntılı ilişkileri düzeltme fırsatı yarattığının altını çiziyor. ABD kara kuvvetlerinin Avrupa komutasını yürütmüş emekli bir korgeneral olan Ben Hodges, gazeteye yeni durumu değerlendirirken şu ifadeleri kullanıyor:

"Yalnızca bu zirvenin değil, tüm bu krizin sonuçlarından biri de, ABD'nin Karadeniz'e artık stratejik bir gözle bakmak zorunda kalması oldu. Bu da Türkiye ile ilişkileri düzeltmeyi içeriyor."

NEW YORK TIMES: PUTİN'E DARBE

New York Times, 'Putin'e darbe, Türkiye İsveç ve Finlandiya'nın NATO yolculuğunda önünü kesmeyecek' başlığıyla yayımladığı haberde anlaşmanın ABD lideri Joe Biden için bir zafer, Rusya lideri Vladimir Putin için ise bir yenilgi olduğunu yazdı.

'ABD TÜRKİYE'YE F-16 SATIŞINA YAKLAŞIYOR'

New York Times'ta dikkat çeken bir başka haber, 'ABD Türkiye'ye F-16 satışına yaklaşıyor' başlığıyla yer aldı.

Michael D. Shear ve Steven Erlanger imzasıyla yayımlanan haberde Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerinin yolunu açmasıyla Washington'daki havanın değiştiği bildiriliyor. Habere göre, vetonun kaldırılmasından bir gün sonra ABD müttefikinin talebini karşılamaya yaklaştı ve gelişmiş F-16 jetlerinin satışında yeni bir sinyal verdi.

New York Times'a konuşan üst düzey Amerikalı yetkililer, NATO'nun genişlemesine onay veren Türkiye ile ABD arasında herhangi bir pazarlık gerçekleşmediğini belirtiyor. Ankara, iki İskandinav ülkesine ittifakın kapılarını açarken F-16'lara ilişkin bir talepte bulunmadı.

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Celeste Wallander, Pentagon'un Türkiye'nin F-16 filosunun modernizasyon planına tam destek verdiğini söyledi. Wallander'a göre, Türkiye'nin güçlü savunma kabiliyeti NATO'ya katkı veriyor.

New York Times, ABD ve Türkiye arasında imzalanacak F-16 anlaşmasının ne zaman hayata geçeceğinin şimdilik belirsiz olduğunu ancak söz konusu anlaşmanın Kongre'den onay almasının muhtemel olduğunu yazdı.

Türkiye Kasım 2021'de ABD'ye 40 adet yeni F-16 ve mevcut F-16'lar için de 80 adet modernizasyon kiti satışı için başvurmuştu.

TARİHİ ADIMNATO, Soğuk Savaş sonrası en büyük yeniden yapılanmaya gidiyorHaberi Görüntüle

WP: ERDOĞAN'IN DESTEĞİNİ ARTIRABİLİR

Washington Post gazetesi ise, 'Daha büyük NATO anlaşması Erdoğan'ın Türkiye'deki desteğini artırabilir' başlıklı haberinde Ankara ile iki İskandinav ülkesi arasındaki anlaşmayı mercek altına alıyor.

NATO'ya giriş için İsveç ve Finlandiya'nın Türkiye'ye karşı birçok dış politika tavizi verdiğini kaydeden Washington Post, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ülkesinde kullanabileceği siyasi bir zafer kazandığını yazdı.

Ankara, Stockholm ve Helsinki arasındaki anlaşmanın Erdoğan'ın kağıt üstündeki tüm isteklerini karşıladığını aktaran Washington Post, Madrid'deki dörtlü zirve başladığında beklentilerin düşük olduğunu ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in uzlaşmada merkezi bir rol oynadığını bildiriyor.

YUNANİSTAN'DA DA MANŞET

NATO Zirvesi ve Türkiye'nin oynadığı rol, tahmin edilebileceği gibi Yunanistan'da da ses getirdi. Medyadaki haber ve yorumlara hayal kırıklığı açık şekilde yansımış durumda.

Kathimerini gazetesi, Madrid'de gerçekleşen Erdoğan-Biden görüşmesinde gündeme gelen 'Ege Denizi'ndeki istikrar'ın altını çizdi.

Gazete, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın Türkiye lideri Erdoğan ve Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile kısa bir görüşme yaptığını bildiriyor. Kathimerini'deki bir başka haberde ise, Dendias'ın İsveç ve Finlandiya dışişleri bakanlarıyla bir araya geldiği belirtiliyor.

'ERDOĞAN'I DOĞRU ÖLÇÜMEYİ ÖĞRENİN'

To Vima'da yayımlanan 'Erdoğan'ı doğru ölçmeyi öğrenin' başlıklı bir analizde ise, Yunanistan'ın Türkiye liderinin hareketlerini doğru okuyamadığı belirtildi.

Charalambopoulos Lefteris imzalı analiz, "Yunanistan'da her nedense Türkiye'nin her zaman gerçekte olduğundan daha kötü bir durumda olduğuna inanmayı öğrendik" cümlesiyle başlıyor. Yazara göre, söz konusu inanış Türkiye'nin daha zayıf, daha izole ve daha savunmasız olduğuydu.

Ancak yazar Lefteris değerlendirmenin yanlış olduğunu, Türkiye'nin NATO zirvesinde tecrit edilmediğini aktarıyor. Finlandiya ve İsveç'le yürütülen müzakerelerde Ankara'nın Türk siyasetine sunabileceği 'milli başarılar' kazandığını kaydeden analiz, ABD'nin Türkiye'ye teşekkür ettiğini hatırlatıyor.

Analize göre, Washington'dan gelen F-16 haberleri rastlantı değil, ABD Türkiye'nin isteğini hayata geçirmek için siyasi bir irade sergiliyor.

Charalambopoulos Lefteris, Türkiye'nin NATO'da halihazırda elde ettiği olumlu havayı Yunanistan'a karşı kullanıp kullanmayacağının Atina'yı asıl endişelendirmesi gereken konu olduğunu yazdı.

To Vima gazetesi, Erdoğan-Biden buluşmasını ise 'Ne görüştüler? F-16, teşekkür ve Ege için mesaj' başlığıyla haberleştirdi. 

Ta Nea gazetesi, Yunanistan'ın ABD'den resmen F-35 jetleri istediğini manşetinden veriyor. Ta Nea ayrıca, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın NATO'daki konuşmasında Ege Denizi ve adalara değinmediğini belirten bir haber yayımladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.