Hava Durumu

1 Eylül'de yürürlüğe girecek e-fatura BTSO'da masaya yatırıldı

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ne göre 1 Eylülde yürürlüğe girecek olan e-fatura uygulaması BTSO’da yapılan toplantıda masaya yatırıldı.

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2013 13:34
Haber Güncellenme Tarihi: 31.08.2013 13:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
1 Eylül'de yürürlüğe girecek e-fatura BTSO'da masaya yatırıldı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, 421 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ne göre 1 Eylül 2013 tarihinde yürürlüğe girecek olan e-fatura uygulamasının bürokraside modernleşme adına önemli bir adım olduğunu kaydederek, “Umarım, gerek devlet bürokrasimiz, gerekse iş hayatımızı için çok önemli olan bu modernleşme hamlesine en kısa sürede uyum sağlarız” dedi.

Yeni düzenlemeyi ‘milat’ olarak yorumlayan Burkay, “E-fatura uygulamasıyla ileri teknolojinin ve şeffaflığın da temeli atılıyor. Finanstan, taşımacılığa, tarımdan sigortacılığa kadar tüm hizmet sektörünün modernleştirilmesi hedefleniyor” dedi.

1 Eylülde yürürlüğe girecek yeni uygulamanın teknolojik gelişmelere paralel çok önemli düzenlemeleri de içerdiğine işaret eden Burkay, ticaret sicil kayıtlarının elektronik ortamda tutulması, sözleşmelerin kuruluş süreçlerinin elektronik ortamda yapılabilmesi, fatura ve teyit mektuplarının elektronik ortamda oluşturulması ve saklanması gibi temel hükümlerin iş hayatına ve devlet bürokrasisine modernleşme sağlayacağının altını çizdi.

E-FATURA’NIN ARDINDAN E-DEFTER UYGULAMASI GELİYOR

Çok yoğun katılım sağlanan toplantıda konuşan Bursa Vergi Dairesi Başkanı İbrahim Saydam ise, vergi idaresinin bilgi ve iletişim teknolojilerindeki değişimden uzak kalamayacağını belirtti. Beyanname, form gibi evrakların elektronik ortamda alınmasının hem mükellef ve meslek mensuplarının işlerini kolaylaştıracağını, hem de İdare’yi bir takım yüklerden kurtaracağını belirten Saydam şöyle konuştu:
“E-fatura uygulaması ile mükelleflerimiz kâğıt fatura düzenleme, karşı tarafa gönderme ve muhafaza etme yükümlülüğünden kurtularak bunların tamamını elektronik ortamda yapma imkânı elde edecektir. Bu uygulamanın pek çok faydasının yanı sıra vergi idaresine olan en önemli katkısı kayıtdışı ekonomiyle mücadeleye olacaktır. E-fatura ve arkasından gelecek olan e-defter uygulamasıyla mükelleflerin hareketleri anlık olarak idare tarafından izlenebilecek, elektronik ortamdaki veriler risk analizlerine tabi tutularak vergi kayıp ve kaçağı ile etkin mücadele mümkün olacaktır.”

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez’in düşüncelerini paylaştığı toplantının moderatörlüğünü BTSO 33. Komite Başkanı YMM Muzaffer Koyuncu yaptı. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Uygulama ve Veri Yönetimi Daire Başkanı Uğur Doğan, Uygulama ve Veri Yönetimi Dairesi Şube Müdürü Yalçın Tercan ve Uygulama ve Veri Yönetimi Dairesi Gelir Uzmanı Sinan Alkış tarafından yürürlüğe girecek uygulamayla ilgili teknik bilgiler aktarıldı.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.