Hava Durumu

2 bin 400 yıllık çömlek hazinesi bulundu

Mısır'da İlk Çağ'ın sonlarında kullanılan ve çeşitli şekil, boyut ve renklerde çarpıcı seramikler üreten devasa bir çömlek atölyesi keşfedildi. Alanda çalışan uzmanlar, ayrıca Greko-Romen kültürünün çarpıcı bir örneği olan bir hazine ile kerpiç mezarları da gün yüzüne çıkardı.

Haber Giriş Tarihi: 14.07.2021 13:22
Haber Güncellenme Tarihi: 14.07.2021 13:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
2 bin 400 yıllık çömlek hazinesi bulundu

Mısır'da Başkent Kahire'nin yaklaşık 160 kilometre kuzeyinde, Al-Beheira Valiliği'ndeki Tel Kom Aziza bölgesinde çalışan arkeologlar, farklı çanak çömlek yapım süreçlerine ayrılmış ayrı alanlara sahip karmaşık bir taş yapı keşfettiler. Ardından, kil yoğurma alanı, şekillendirme alanı, kurutma alanı ve fırınlar, binlerce yıl önce şekillendirilmiş bir çanak çömlek hazinesi ile gün ışığına çıkarıldı.

KERPİÇ MEZARLAR DA BULUNDU

Bununla birlikte atölye, uzmanların MÖ 3. yüzyıl ile MS 1. yüzyıl arasına tarihlendiğini söylediği binalardan oluşuyor. Alanda ayrıca, bazıları bir silt (kumdan küçük kilden büyük malzeme) tabakasıyla kaplanmış ve muhtemelen atölyeden gelen çanak çömleklerle çevrili, eksiksiz iskeletlere sahip kerpiç mezarlar da keşfedildi.

GREKO-ROMEN KÜLTÜRÜ HAKKINDA

Greko-Romen dönemi, MÖ 332'de Büyük İskender'in Mısır'ı işgal etmesi ve kendisine firavun adını vermesiyle ortaya çıkan Mısır'daki Pers egemenliğinin sonunu işaret ediyor. Büyük İskender'in ölümünün ardından, general Ptolemy, sonraki üç yüz yıl boyunca hüküm sürecek olan Ptolemaios hanedanını kurdu. Romalılar bu dönemde, Mısır'a taşınmaya başladılar ve sonunda MÖ 30 yılında ülkeyi fethettiler. Roma etkisi ve kültürü eski Mısırlılar tarafından MS 395'e kadar benimsendi.

ANTİK DÜNYAYA ÇAILAN ÖNEMLİ BİR PENCERE

Bu nedenle, çömlek atölyesi, Greko-Romen döneminin birkaç sembolünden bir olarak görülüyor ve antik dünyaya önemli bir pencere açıyor. Alanda çalışan Eski Eserler Yüksek Kurulu Genel Sekreteri Mustafa Waziri yaptığı açıklamada, kama ve yoğurma alanının kili, çömlek haline gelmeden önce hazırlamak için kullanıldığını söyledi.

Diğer taraftan, Eski Eserler Yüksek Kurulu Başkanı Ayman Ashmawy, fırınların üst havalandırma deliklerine sahip olduğunu ve yanma işlemi sırasında yüksek sıcaklıklara dayanacak şekilde kalın kerpiç duvarlarla çevrili kırmızı tuğladan yapıldığını açıkladı. Binanın bu alanında gaz boruları, fırınların içindeki sıcaklığı kontrol eden tahliye boruları ve bitmemiş çömlekler de bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.