Hava Durumu

2015 yılında Genelkurmay Başkanı olacak isim

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanan Orgeneral Hulusi Akar, olağanüstü bir gelişmenin olmaması halinde 2015 yılının Ağustos ayında Genelkurmay Başkanı olacak.

Haber Giriş Tarihi: 03.08.2013 14:44
Haber Güncellenme Tarihi: 03.08.2013 14:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
2015 yılında Genelkurmay Başkanı olacak isim

Orgeneral Bekir Kalyoncu'nun emekliliğe sevki nedeniyle Genelkurmay Başkanlığı'na iki yıl erken oturacak olan Kayseri doğumlu Akar, 4 yıl bu görevde kalacak. Kalyoncu'nun tasfiyesi ile 2019 planı da revize edilmiş oldu.

KALYONCU'YU SİYASİ OTORİTE İSTEMEDİ

Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki teamüller çerçevesinde Yüksek Askeri Şura toplantısının ardından Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu'nun Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması bekleniyordu. Genelkurmay İkinci Başkanı olan Orgeneral Akar da, Jandarma Genel Komutanı olacaktı. Böylece Kalyoncu, 2015 yılında Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna oturacaktı. Ancak Kalyoncu'nun emekliliğe sevki 2019 planında revizyona neden oldu. Kalyoncu'nun siyasi otorite istemediği için emekliliğe sevkedildiği ve tasfiye edildiği yorumları yapıldı.

4 YIL GÖREV YAPACAK

Kalyoncu'nun tasfiyesi ile Orgeneral Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı olarak atandı. Akar, 2015 yılında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel emekli olacağı için 2015 Ağustos'unda bu koltuğa oturacak. Akar, 2019 yılına kadar genelkurmay başkanı olarak görev yapacak. 2019 yılında genelkurmay başkanlığına oturma olasılığı en yüksek isimlerden biri de, YAŞ'ta orgeneralliğe terfi eden Salih Zeli Çolak. TSK'nın komuta hiyerarjisi içinde önemli bir yere sahip olan Birinci Ordu'nun Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, Harp Akademileri Komutanlığı'na atandı. Ataman'ın, 28 Şubat davası çerçevesinde ifadesi alınan komutanlar arasında yer aldığı için pasif bir göreve getirildiği belirtildi.

Olağanüstü gelişmelerin olmaması durumunda 2015 - 2019 arasında genelkurmay başkanlığı görevinde bulunacak olan Orgeneral Akar'ın biyografisi şöyle:

Kayseri doğumlu Orgeneral Hulusi Akar 1952 yılında Kayseri'de doğmuştur. 1972 yılında kara harp okulundan, 1973 yılında piyade okulundan mezun olmuştur.

1980 yılına kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı çeşitli birliklerde takım komutanlığı yapan orgeneral akar, 1982 yılında kara harp akademisinden mezun olmuş, ardından kurmay subay olarak; 7'nci piyade alayında karargâh bölük komutanlığı, 12'nci Piyade Tümen Komutanlığı’nda lojistik şube müdürlüğü, Genelkurmay Genel Sekreterliği’nde Plan Subaylığı, Kara Harp Akademisi Öğretim üyeliği, Güney Avrupa Müttefik Kuvvetleri Karargâhı (afsouth napoli/italya) İstihbarat Başkanlığı’nda istihbarat subaylığı, Kara Kuvvetleri İstihbarat Başkanlığı’nda İstihbarat Şube Müdürlüğü, Kara Kuvvetleri Genel Sekreterliği’nde Plan Subaylığı, Genelkurmay Başkanlığı’nda Özel Kalem Müdürlüğü ve Bosna-Hersek Türk Görev Kuvveti Komutanlığı görevlerini yürütmüştür.

1998 yılında tuğgeneralliğe terfi etmiştir. Tuğgeneral rütbesi ile 51'inci iç güvenlik Piyade Tugay Komutanlığı ve Güney Avrupa Müttefik Kuvvetleri Karargâhı (afsouth napoli/italya) Plan Prensipler Başkanlığı görevlerinde bulunmuş, 2002 yılında Tümgeneralliğe terfi etmiştir. Tümgeneral rütbesi ile Kara Harp Okulu Komutanlığı ve Kara Harp Akademisi Komutanlığı görevlerini yürütmüş, 2007 yılında Korgeneralliğe terfi etmiştir. Korgeneral rütbesi ile Kara Kuvvetleri lojistik komutanlığı ve 3'üncü Kolordu Komutanlığı görevlerinde bulunduktan sonra, 2011 yılında Orgeneralliğe terfi etmiştir. Orgeneral rütbesi ile Genelkurmay 2’nci başkanlığı görevini yürütmüş, 2013 yılında Kara Kuvvetleri komutanlığı görevine atanmıştır.

Şule Akar ile evli olan Orgeneral Hulusi Akar'ın iki çocuğu vardır. İngilizce bilmektedir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.