Hava Durumu

2020 fitre parası ne kadar? Fitre ücreti ne zaman verilir?

Fitre ücreti her yıl Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenmeye devam ediyor. Bir kişinin günlük doyum miktarı şeklinde hesaplanan fitre 2020 yılı için geçtiğimiz günlerde tespit edilmişti. Peki, bu yıl fitre ne kadar ve bu ücret ne zaman verilmeli?

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2020 14:16
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2020 14:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
2020 fitre parası ne kadar? Fitre ücreti ne zaman verilir?

Fitre ücreti 2020 yılında bir gün için ödenecek olan miktarı gösterdi. Bir kişinin günlük doyum miktarı olan fitre Ramazan içerisinde verilmesi uygun olan kişilere takdim edilecek. Peki, fitre ne kadar ve kime verilir?

2020 FİTRE PARASI NE KADAR?

Diyanet'in yaptığı açıklama şöyle:Yapılan değerlendirmeler neticesinde Fıtır Sadakasının, Müslüman toplumların neredeyse tamamına yakın bir kesimi tarafından veriliyor olması dikkate alınarak, mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak 2020 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2021 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan sürede 27.00 TL olarak belirlenmesine karar verildi.

FİTRE NE ZAMAN VERİLİR?

Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır (Nevevî, el-Mecmû', VI, 103-105). Vacip oluşu, sünnetle sabittir (Buhârî, Zekât, 70-78; Müslim, Zekât, 12-16; Ebû Dâvûd, Zekât, 18; İbn Mâce, Zekât, 21).

Kişi, kendisinin ve küçük çocuklarının fitrelerini vermekle yükümlüdür. Hz. Peygamber, köle-hür, büyük-küçük, kadın-erkek her Müslümana fitrenin gerektiğini ifade etmiştir (Ebû Dâvûd, Zekât, 20).

Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir.
Şâfiî mezhebinde ise; fitreyi, meşru bir mazeret bulunmadıkça bayramın birinci gününün gün batımından sonraya bırakmak haramdır. Fitreyi Ramazan'ın ilk günlerinde vermek de caizdir (Nevevî, el-Mecmû', VI, 128).

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.