Hava Durumu

28 Şubat'ta 5 tahliye

Aralarında Çevik Bir'in de dahil olduğu 5 tutuklu sanık tahliye edildi.

Haber Giriş Tarihi: 19.12.2013 17:23
Haber Güncellenme Tarihi: 19.12.2013 17:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
28 Şubat'ta 5 tahliye

28 Şubat Davası’nda tutuklu yargılanan emekli Orgeneral Çevik Bir, Emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, emekli Tümgeneral Kenan Deniz ve Emekli Tuğgeneral İdris Koralp tahliye edildi. Böylece 28 Şubat Davası'nda tutuklu sanık kalmadı. Çevik Bir'in gece tahliye olması bekleniyor.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal, tahliye taleplerine ilişkin, tutuklu 5 sanığa söz verdi. İlk olarak söz alan dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, Batı Çalışma Grubu’nun (BÇG) legal bir oluşum olduğunu savunarak, tahliyesini talep etti. Emekli Orgeneral Çetin Doğan da davanın siyasi olduğunu iddia ederek, hukuki niteliğinin bulunmadığını ileri sürdü. İddianamedeki, 10 Haziran 1997 tarihli belgede, “İmam hatiplerin ve ilahiyat fakültelerinin teröre bulaştığı” konusunda psikolojik harekat yapılması için direktif verdiğinin iddia edildiğini belirten Doğan, “Böyle bir direktifim olmadı” dedi. Dönemim Genelkurmay Genel Sekreteri emekli Tümgeneral Erol Özkasnak da 54. Hükümet’ten önce terörle mücadele konusunda OHAL bölgesine 6 büyük basın turu düzenlendiğini, basın mensuplarıyla böyle tanıştığını söyledi.

Genelkurmay’ın dışa açılan penceresi olduğunu ve tanındığını kaydeden ÖzkAsnak, “Yandaş basın, Meral Akşener hakkında söylenen sözleri bile benim adımla yazdı. Tankları benim yürüttüğüm söylendi. Bunların ortaya çıkmasıyla ben duruşmada aklandım. Atılı suçları işlemedim, ben görevimi yaptım. Genelkurmay Karargahında bir cunta veya darbe şeyi kurulmamıştır. Kimsenin ağzından darbenin d’si dahi geçmemiştir” dedi. Dönemin İç Güvenlik Harekat Daire Başkanı ve Başbakan Askeri Başdanışmanı emekli Tümgeneral Kenan Deniz, “Atılı suçu kabul etmiyorum. Aklımın köşesinden geçmeyen suçtan dolayı mağdur edildiğimi düşünüyorum. Tahliyemi talep ediyorum” dedi. Emekli Tuğgeneral İdris Koralp de BÇG kapsamında faaliyette bulunmadığını, brifinglere, Yüksek Askeri Şura ve MGK toplantılarına katılmadığını savundu. BÇG’de görev alanların ya tahliye edildiğini ya da tutuksuz yargılandığını ifade eden Koralp, tahliyesini istedi.

Görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin de sağlık gerekçeleri bulunan sanıkların adli kontrolle tahliye edilmelerini, sağlık sorunları bulunmayanların ise tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi. Savcı Çetin, sağlık sorunları olmayan sanıkların, tutukluluk halinin devamına karar verilmesi talebine gerekçe olarak, “tanık ve mağdurlar üzerinde baskı kurma ihtimallerini” gösterdi.

Mahkeme verdiğini aranın ardından tutuklu sanıklar emekli Orgeneral Çevik Bir, Emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, emekli Tümgeneral Kenan Deniz ve Emekli Tuğgeneral İdris Koralp’in adli kontrol şartıyla tahliyelerine karar verdi. Böylece 28 Şubat davasında tutuklu sanık kalmadı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.