Hava Durumu

3 bakan oğlu 3 rüşvet bombası

Türkiye düne ülkeyi derinden sarsan bir şokla uyandı. “Büyük Rüşvet” adıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı şafak operasyonuyla İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Salih Kaan Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar, Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile işadamı Ali Ağaoğlu’nun da aralarında bulunduğu 84 kişi gözaltına alındı. Bakanın bile haberdar olmadığı operasyonun sızmaması için UYAP’a da girilmedi.

Haber Giriş Tarihi: 18.12.2013 09:28
Haber Güncellenme Tarihi: 18.12.2013 09:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
3 bakan oğlu 3 rüşvet bombası

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü yolsuzluk ve rüşvet operasyonları kapsamında, aralarında işadamı Ali Ağaoğlu, İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Salih Kaan Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar, Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan ile Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum, İBB eski Genel Sekreteri ve Zorlu Gayrimenkul Grubu Başkanı Mesut Pektaş’ında aralarında bulunduğu 84 kişi gözaltına alındı.

BAKAN BİLMİYORDU

Balyoz, Askeri Casusluk ve Sahte Çürük Çetesi soruşturmalarını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Celal Kara ve memur suçlarına bakan Savcı Mehmet Yüzgeç’in yürüttükleri 3 ayrı soruşturma herhangi bir yerden bilgi sızmaması için UYAP’a girilmedi. Operasyon son ana kadar İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bile bildirilmedi. Ekiplere adres bilgileri, operasyondan dakikalar önce sarı zarflar içinde dağıtıldı. Hükümet yetkililerinin bile operasyondan gözaltılar başladıktan sonra haberleri oldu. İçişleri Bakanı Güler, dün sabah Bulgaristan’a yapacağı ziyaret için havaalanına hareket etmek üzereyken operasyon bilgisini aldı ve ziyaretini iptal edip makamına geçti. Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar ile bazı daire başkanları bakanlığa geçti. Ekonomi Bakanı Çağlayan da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile katılacağı Gölbaşı Eğitim ve Sosyal Tesisi’nin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na devredilmesine ilişkin protokolün imza törenini iptal etti.

300 POLİS KATILDI

İstanbul Organize Suçlarla Mücadele ve Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nden 300 polis dün sabah 05.00 sıralarında yaklaşık 1 yıldır takip edilen şüphelilerin kapılarını çaldı. Şarkıcı Ebru Gündeş’in eşi Reza Zarrab, İçişleri Bakanı Güler’in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Çağlayan’ın oğlu Salih Kaan Çağlayan, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan, Erdoğan Bayraktar’ın danışmanı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu’nun yeğeni Sadık Soylu, Taşyapı İnşaat’ın sahibi Emrullah Turanlı, Yorum İnşaat’ın sahibi Osman Ağca, Çevre Bakanlığı Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, Zafer Çağlayan’ın Özel Kalem Müdürleri Mustafa Behçet Kaynar ve Onur Kaya dahil 84 kişi gözaltına alındı.

YALIDAN EMNİYETE

Ekiplerin önemli hedeflerinden biri Ebru Gündeş’in eşi işadamı Reza Zarrab’ın Kanlıca’daki yalısıydı. Yalıya sabah saatlerinde giren ekipler, saat 11.00’e kadar arama yaptı. Aramanın ardından ekipler, el koydukları dökümanları bavul içerisinde dışarı çıkardı. Zarrab ise polis otosuna bindirilerek sorgulanmak üzere Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Operasyondaki 2’nci soruşturmanın hedefi Fatih Belediye’siydi. Ekipler Belediye Başkanı Mustafa Demir’in evine saat 05.00’te gitti. Önce Haseki Hastanesi’ne götürülen Demir, buradan Vatan Caddesi’ndeki Emniyet Müdürlüğü’nde Organize Suçlar Şubesi’ne getirildi. Operasyonun Fatih Belediyesi ayağında, İmardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Adnan Güler, İmar Müdürü Faruk Solak, Zabıta Müdürü Nurhan Demir, 2 zabıta komiseri, Halktaş Genel Müdürü, belediyenin dış gelirlerinden sorumlu Kemal Arslan da gözaltına alındı. Belediyede yapılan aramada el konulan bilgisayarlar ve diğer belgeler emniyete getirildi.

    
AĞAOĞLU’NUN ODASI

3’üncü soruşturma ise işadamı Ali Ağaoğlu ve bağlantılı olduğu kişilere yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar ve danışmanı Sadık Soylu ile birlikte ünlü iş adamı Ali Ağaoğlu ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Salih Kaan Çağlayan, Taşyapı’nın sahibi Emrullah Turanlı ve inşaat şirketlerine usulsüz kredi temin edildiği iddiasıyla Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan soruşturma kapsamında teknik ve fiziki takibe alındı. Polis, Ağaoğlu şirketler grubunun Ataşehir’deki genel merkezine, evinden aldığı Ağaoğlu ile birlikte 06.30 sıralarında geldi. Ağaoğlu’nun odasında yapılan aramada suç unsuruna rastlanılmadığına ilişkin tutanak düzenlendi. Ekipler Ataşehir’deki Halk Bankası Genel Merkezi’nde de arama yaptı. İstanbul’daki rüşvet ve yolsuzluk operasyonu Emlak Konut’a da sıçradı. Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum, bilgisine başvurulmak üzere Emniyet’e çağırıldı.   

KORUMA KURULU DA

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü yolsuzluk operasyonunun adreslerinden biri de Sirkeci’deki İstanbul Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlükleri binası oldu. 8 bölge koruma kurulunun bulunduğu binaya dün sabah baskın düzenleyen polis, gözaltına alınan İstanbul 2 Nolu Kültür Varlıkları Bölge Kurulu Günseli Aybay, 2 Nolu Yenileme Bölge Kurumu Müdürü Raşit Şentürk, 5 Nolu Koruma Kurulu üyesi Yavuz Çelik’in odalarında arama yaptı. Mimar Hüseyin Bayçetin de gözaltına alınanlar arasında. Yine hakkında yakalama kararı bulunan 1 Nolu Koruma Kurulu raportörü Kemal Demir de işyerinde gözaltına alındı.

06.30 ANKARA

Ankara Organize Suçlarla Mücadele ekipleri Zafer Çağlayan’ın oğlu Salih Kaan Çağlayan, Çevre Bakanlığı Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, Çevre Bakanı Danışmanı Sadık Soylu ile Zafer Çağlayan’ın Özel Kalem Müdürleri Mustafa Behçet Kaynar ve Onur Kaya’yı sabah 06.30’da evlerinde gözaltına aldı. Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen şüpheliler, daha sonra tarifeli uçakla İstanbul’a gönderildi. Mekansal Planlama Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, bakanlığın kurulduğu 2011 yılından beri genel müdür olarak görev yapıyor. Bayraktar’a en yakın isimlerden olan Kahraman, 2009-2011 tarihleri arasında TOKİ’nin iştirakleri olan Emlak Konut, Emlak Pazarlama, Büyükşehir Belediyesi İnşaat Emlak ve Proje AŞ gibi şirketlerde yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. TOKİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı ve Emlak Konut Yönetim Kurulu üyesi olarak çalıştı. Danışman Sadık Soylu da Bayraktar’ın tüm işlerini yürüten sağ kolu olarak tanınıyor. Çağlayan’ın Özel Kalem Müdürü Onur Kaya ile Mustafa Behçet Kaynar da bakanın  tüm programlarını planlayan ekibin başında bulunuyor.

OĞUL GÜLER FARKI

İçişleri  Bakanı Muammer Güler’in oğul Barış Güler, Haseki Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçirildi. Hastaneye bir kadınla birlikte getirilen Güler için polis farklı bir önlem aldı. Sivil polis aracı hastane kapısına kadar yanaştırıldı. Siyah gözlük takan Barış Güler, içeri girerken yüzünü sakladı ancak muayenenin ardından çıkışta net olarak görüntülendi.

SOYLU’NUN AKRABASI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın danışmanı Sadık Soylu da sağlık kontrolünden geçirildi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu’nun akrabası olduğu belirtilen Sadık Soylu, sağlık kontrolünün ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.