Hava Durumu

5 bin kişi ölecek

Mısır'da Mursi'ye destek amaçlı devam eden gösterileri sona erdirmek için uygulanacak plana göre en 5 bin kişi ölecek.

Haber Giriş Tarihi: 12.08.2013 12:04
Haber Güncellenme Tarihi: 12.08.2013 12:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
5 bin kişi ölecek

Darbeciler, Cumhurbaşkanı Mursi’ye destek amacıyla devam eden gösterileri sona erdirmek için yeni bir plan hazırladı. 2 gün içinde uygulamaya geçecek olan plana göre meydanlara yiyecek girişi engellenecek, su ve elektrik kesilecek. Planda 5 bin kişinin ölebileceği tahminleri yapıldı.

Londra’da yayın yapan Şarkul Avsat (Ortadoğu) gazetesinin Mısırlı yetkililere dayandırdığı haberine göre, geçici yönetimin üst düzey yetkilileri, gösterileri bitirmek için son iki haftada defalarca toplantı yaptı.

Darbeyi yapan General Abdülfettah Sisi ile Başbakan Hazım Biblavi göstericileri askeri güç kullanarak zorla dağıtmayı savundu. Geçici cumhurbaşkanı Adli Mansur ile yardımcısı Muhammed el Baradai ise daha yumuşak bir yöntem seçilmesinde ısrarcı oldu.

48 SAATTE BAŞLAYACAK

Bugün'ün haberine göre; Müslüman Kardeşler (İhvan), 3 Temmuz’da görevinden uzaklaştırılan Muhammed Mursi’nin geri dönmesi için başkent Kahire’de Adeviye ve Nahda meydanlarında gösteri yapıyor. Plana göre, önce bu iki meydanda elektrik ve su kesilecek. Haftalardır çadırlarda kalan binlerce kişiye yiyecek ulaştırılması engellenecek. Göstericiler yine de dağılmazsa 48 saat içinde güç kullanılarak dağıtılacak.

5 BİN KİŞİ ÖLEBİLİR

Çeşitli önerilerin tartışıldığı toplantılarda askeri güç kullanılmasının 3 bin ila 5 bin kişinin ölümüne neden olacağı tahmininde bulunuldu. Bu nedenle göstericileri dağıtmak için biber gazı ve tazyikli su kullanılması teklif edildi. Plan nihai olarak en geç 3 ay içinde tüm meydanların “temizlenmesini” öngörüyor. Haberin, geçici yönetimin ‘Uluslararası arabuluculuk çabaları başarısız oldu’ açıklamasından sonra gündeme gelmesi dikkat çekti.

Dün sabaha karşı Mursi yanlısı gösterilerin odak noktası olan Adeviye Meydanı’nda elektrikler kesildi. Kesintinin müdahale sinyali olabileceğini düşünen doktorlar, meydandaki hastanede alarma geçti. İhvan sözcüsü de yedek jeneratörlerin devreye sokulduğunu açıkladı.

İhvan’dan Ezher şeyhine ret

Müslüman Kardeşler (İhvan), Ezher Şeyhi Ahmed Tayyib’in krizi bitirmek için ‘ulusal uzlaşı toplantısı’ yapılması teklifini reddetti. İhvan yetkilileri “Tayyib’in gözetiminde yürütülecek herhangi bir çözüm girişiminin içinde yer almayı kabul etmiyoruz. Darbeyi tanıyan tarafla yapılan diyalog başarısızlığa mahkûmdur” dedi. Tayyib, ordunun yönetime el koyduğunu duyurduğu sırada darbeye destek veren din adamları arasında yer almıştı.

Muhammed Mursi’ye destek için yapılan gösteriler Adeviye Meydanı’nda 45, Nahda Meydanı’nda ise 40’ıncı gününü geride bıraktı. Bayramı meydanlarda kutlayanların sevinç ve hüzün gözyaşları birbirine karıştı.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.