Hava Durumu

5 maddede Türkiye'nin AB ajandası!

Avrupa Birliği ile pozitif gündem için temaslar hızlanıyor. Gündemde Doğu Akdeniz'deki bölgesel konferansı var. Ankara, AB Dışilişkiler Yüksek Temsilcisi Borrell'e, "KKTC içinde olduğu sürece her formüle hazırız" mesajı verdi. AB'nin büyük çoğunluğunda ise KKTC'nin dahil olmasına itiraz yok.

Haber Giriş Tarihi: 23.12.2020 15:39
Haber Güncellenme Tarihi: 23.12.2020 15:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
5 maddede Türkiye'nin AB ajandası!

Avrupa Birliği, aralık ayı zirvesi sonrası Ankara'nın Brüksel ile temasları hız kazanıyor. Son olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmenin ana gündem maddesi AB'nin Borrell'i mart ayına kadar Türkiye-AB ilişkileri için bir rapor hazırlamak ve Doğu Akdeniz konferansı üzerinde çalışmak için görevlendirmesiydi. Görüşmede ağırlıklı olarak Doğu Akdeniz konferansı ele alındı. CNN TÜRK'ün edindiği bilgilere göre Borrell, Türkiye'nin Doğu Akdeniz konferansına yanıtını aktardı.

ANKARA "KKTC'NİN OLDUĞU HER FORMÜLE HAZIRIZ" DİYOR

Peki, Türkiye'nin konferans için teklifi ne? Ankara'nın teklifi, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin içinde olduğu her türlü platformda varız. Ne şekilde olacağı, başka kimlerin dahil olacağı sonradan da kararlaştırılabilir ama Kuzey Kıbrıs olduğu sürece kabulümüz" mesajı verdi.

KAYNAKLAR:AB'NİN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞUNDA İTİRAZ YOK

Peki, AB ile bu konuda görüşmeler yapan Borrell'in yanıtı ne oldu? Edinilen bilgilere göre Borrell, AB KKTC'nin dahil edilmesine "mümkün değil" diyemiyor. AB'nin büyük çoğunluğunda herhangi bir itiraz yok, tek itiraz eden Güney Rum Kesimi ve Yunanistan.

5 MADDEYLE TÜRKİYE-AB AJANDASI

Ve önümüzdeki günlerde AB ile beklenen ajanda nedir? Beş maddede anlatılana göre beklenen ilk gelişme, Türkiye'nin Yunanistan ile istikşafi görüşmelere başlaması. İkincisi Doğu Akdeniz konferansında ilerleme kaydedilmesi. Üçüncüsü reform çalışmalarının hız kazanmasıyla oluşacak pozitif atmosfer. Dördüncüsü Fransa ile ilişkileri geliştirmenin sağlayacağı olumlu hava. Beşincisi ise 18 Mart mutabakatının canlandırılması yönünde atılacak adımlar.

ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA AB İLE TEMASLAR HIZLANACAK

Kaynaklar, önümüzdeki günlerde Türkiye ve AB yetkilileri arasında temasın hızlanacağının sinyalini veriyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.