Hava Durumu

57. Alay Şehitliği'nde diploma töreni

Bursa'daki özel bir kolejin ilk mezunları olan öğrenciler, üzerinde kendilerinin ve şehitlerin isimlerinin yazılı olduğu özel diplomaları, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'ndaki 57. Alay Şehitliği'nde törenle aldı.

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2012 18:01
Haber Güncellenme Tarihi: 24.05.2012 18:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
57. Alay Şehitliği'nde diploma töreni
 
Okuldan mezun olan 6'sı kız 38 öğrenci için 57. Alay Şehitliği'nde düzenlenen diploma töreni, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Okul müdürü Mehmet Demirbaş, törende yaptığı konuşmada, mezun olan öğrencilerine ''şebnemlerimiz, ilk göz ağrılarımız, ilk mezunlarımız'' diyerek hitap etti.

Böyle anlamlı bir mekanda diploma töreni yaptıklarını belirten Demirbaş, ''Bu güzelim cennet vatanı bizlere emanet eden atalarımız, dedelerimiz, kanlarıyla, canlarıyla mücadele ederken, diploma alamadan şehit olmuşlardı. Onları hatırlamadan geçemezdik. İlk mezuniyetimizin de anlamlı bir mekanda olmasını istedik. Şehitlerimizin manevi huzurundayız, onları rahmetle anıyoruz'' dedi.

Törene katılan Eceabat Belediye Başkanı Kemal Dokuz ise ufacık bir kara parçasında destanlar yazan şehitleri minnet, şükran ve rahmetle andığını bildirdi.

Bulundukları yer olan bomba sırtı bölgesinde, Çanakkale Savaşları sırasında 57. Alay'ın kahraman askerlerinin önemli başarıya imza atıp, adeta destan yazdığını dile getiren Dokuz, ''Alayın Komutanı Yarbay Hüseyin Avni Bey'den cephede askerlere su taşıyan erine kadar bu kahraman alayın birçok neferi burada şahadet mertebesine ulaştı'' diye konuştu.

Törende, öğrencilerden Ahmet Selim Özden ''57. Alay'' adlı şiiri okudu.

Konuşmaların ardından, öğrencilere özel olarak hazırlanan, kendileri ile Çanakkale Savaşları sırasında yurdun değişik yerlerinden gelerek Gelibolu Yarımadası'nda şehit düşen Mehmetçiklerin isimlerinin yazılı olduğu diplomaları dağıtıldı.

Tören, öğrencilerin şehitlikte hatıra fotoğrafı çektirmesiyle sona erdi.


57. Alay Şehitliği


Şehitlik, Kabatepe-Conkbayırı yolu üzerinde Kılıç Bayırı'nın güney ucunda bulunuyor. Aynı zamanda Bomba Sırtı'nın kuzey ucu olan şehitlik, 1992 yılında mimar Nejat Dinçel tarafından tasarlanarak inşa edildi.

Kaynaklara göre, Yarbay Mustafa Kemal'in komutasındaki 19. Tümen'e bağlı olan 57. Alay, Mustafa Kemal'in emriyle bu bölgeye geldi ve savaş sonuna kadar bu bölgenin savunmasında birçok kahramanlıklar gösterdi.

Şehitliğin inşası sırasında iki iskelet yan yana bulundu. İskeletlerin yanlarında bulunan künyelerden, birinin Yüzbaşı Woister'e, diğerinin de 57. Alay, 6. Bölük Komutanı Üsteğmen Mustafa Asım Bey'e ait olduğu tespit edildi. Bu iki subay iskeleti şehitliğin kuzey ucunda bulunan anıtın hemen ön kısmına, ilk bulundukları yere gömüldü.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.