Hava Durumu

5G'de yerli ürünler görücüye çıkıyor!

Mobil iletişimde 5G teknolojisine geçiş hazırlıkları kapsamında, 5G uyumlu yerli ürünlerin prototipleri tanıtılacak. 2022 yılında 5G frekans ihalesinin yapılması planlanırken, 2023 yılında ise 5G sinyali vatandaşların hizmetine sunulacak.

Haber Giriş Tarihi: 25.05.2021 08:49
Haber Güncellenme Tarihi: 25.05.2021 08:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
5G'de yerli ürünler görücüye çıkıyor!

Mobil iletişimde 5G teknolojisine geçmeye hazırlanan Türkiye, yerli ve milli imkanlarla üretilen 5G yeni radyo, çekirdek, şebeke, radyolink gibi ürünlerin prototiplerini kamuoyuna tanıtacak. 2018 yılında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) destekleriyle OSTİM bünyesinde kurulan Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi'nde (HTK), 130 firma ve 8 bin çalışanın yerli ve milli imkanlarla ürettiği 5G yeni radyo, çekirdek, şebeke, radyolink gibi ürünler tamamlanırken, bu ürünlerin son hallerine ait demolar, yarın (çarşamba) kamuoyuna tanıtılacak.

İlk sinyal 2023'te

Yarınki tanıtımdan sonraki süreçte ise ürünlerin ticari şebekelerde kullanımı, test ve entegrasyonları ile ürün geliştirme çalışmaları yapılacak. Bu kapsamda 2022 yılında 5G frekans ihalesinin yapılması planlanırken, 2023 yılında ise 5G sinyali vatandaşların hizmetine sunulacak. Ekonomiye 2030 yılına kadar 8 trilyon dolarlık katma değer yaratma potansiyeli olan 5G teknolojisi için frekans ihalesi gelecek yıl tamamlanacak, 2023'te de ilk sinyal vatandaşların hizmetine sunulacak. Bu dönemde, ürünlerin ticari şebekelerde kullanımı, test ve entegrasyonları ile ürün geliştirme çalışmaları devam edecek.

60 kat hızlı internet

Telekomünikasyon teknolojisinin zaman içinde gösterdiği alt yapı değişiklikleri 1G, 2G, 3G, 4G, 5G olarak adlandırılıyor. Teknolojide kullanılan 'G' kısaltması, İngilizce'de 'nesil' anlamında gelen 'Generation' kelimesinden geliyor.

Türkiye, 5G'yi dünyada ilk kullanan ülkelerden olmayı hedefliyor. Normalden 20 ila 60 kat daha fazla internet hızı sunan 5G, sunduğu hızla yüksek kaliteli yayınların önünü açacak.

5G telefonlarla sağlık, otomotiv, hizmet, eğlence gibi birçok sektörde önemli değişikliklerin meydana gelmesi bekleniyor. Akıllı ev teknolojileri, otonom araçlar ve insansı robotların, bu teknolojiyle büyük ivme kazanması öngörülüyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.