Hava Durumu

6 bin dolarlık cihazı 600 liraya mal ettiler!

Koronavirüsün en önemli sonuçlarından biri solunum yetmezliği. Bu durumdaki hastaların solunum cihazına bağlanması gerekiyor. İşlemi yaparken ağızdan nefes borusuna ulaşan boru takılması (entübasyon) durumunda ise hasta ile sağlık çalışanlarının teması yüksek oluyor. Bu temaslar nedeniyle dünyanın birçok ülkesinde sağlık çalışanları arasında koronavirüs yayıldı.

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2020 08:48
Haber Güncellenme Tarihi: 28.03.2020 08:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
6 bin dolarlık cihazı 600 liraya mal ettiler!

Entübe sırasında hasta ve sağlık çalışanı arasında güvenlik mesafesini sağlayan 'video laringoskop' adlı bir cihaz var ancak, 6 bin dolarlık yüksek maliyeti nedeniyle her hastanede bulunmuyor.

'Pratik ve ucuz'

Bu noktada 6 bin dolarlık video laringoskop aletiyle aynı işlevi gören mekanizmayı, Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi Biyomedikal Ekibi, kendi imkânlarıyla 600 TL'ye mal etti.

KOVID-19 salgınının özellikle sağlık çalışanları arasında yayılmasının temel sebebinin hastayla yakın temas olduğunu belirten Bezmialem Vakıf Üniversitesi Dragos Hastanesi Tıbbi Direktörü ve Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Sedat Ziyade, "Biz video laringoskop ile aynı işleme sahip bir mekanizma geliştirdik ve maliyeti çok büyük oranda düşürmüş olduk. Ürettiğimiz cihaz hem pratik hem kaliteli hem daha düşük maliyetli bir cihaz oldu" dedi.

Ayrıca bu işlem için bir mobil uygulamada geliştirdiklerini aktaran Ziyade "Bu cihaz, özellikle sağlık çalışanları arasında KOVID-19 gibi salgınların yayılmasını engellemek açısından oldukça önemli. Eğer hastalık ilerlerse diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de entübasyon süreci kaçınılmaz olacak. Bu nedenle şimdiden tedbirimizi almamız gerekiyor" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.