Hava Durumu

7 katta 12 otomobil park edebiliyor

Bursa'da bir otomobilin kapladığı alana 7 katta 12 otomobilin park edebileceği , rotasyonel katlı otopark sistemi hayata geçirildi.

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2012 13:15
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2012 13:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
7 katta 12 otomobil park edebiliyor
Türkiye ve Avrupa'da bir ilk olan sistem sayesinde, imar alanlarının sınırlı olduğu Bursa'da otopark sıkıntısı da aşılacak.

Cadde otoparkları ile özellikle araç trafiğinin yoğun olduğu cadde ve sokaklardaki parklanma karmaşasını çözüme kavuşturan Büyükşehir Belediyesi, şimdi de dar alanda yüksek parklanma dönemini başlatıyor. Kent merkezindeki otopark yapılacak büyük alan bulmanın mümkün olmadığını göz önünde bulunduran Büyükşehir Belediyesi’nin minimum alanda maksimum parklanma hedefiyle projelendirdiği rotasyonel katlı otopark, Bursa’nın alanında en deneyimli firması olan Şanmak Makine Sanayi tarafından üretildi. Sadece bir aracın park edebileceği bir alana 12 aracın park edebileceği şekilde 7 katlı olarak üretilen ve dönme dolap sistemi gibi çalışan ‘Ringopark’, düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna tanıtıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, her türlü nimeti barındıran Bursa’nın özellikle sanayi kimliği ile öne çıktığını hatırlatarak, bu alanda yeni tasarım ve üretimlerle Bursa’nın kenti markalarını oluşturduğunu söyledi. Herkesin ‘yapılamaz’ dediği yerli tramvayı Bursa sanayiinin gücü ve birikimi ile 2,5 yılda ürettiklerini hatırlatan Başkan Altepe, otopark sistemleri konusunda 15 yıllık deneyimi bulunan Şanmak firması tarafından üretilen 7 katlı sistemin de Türkiye ve Avrupa’da bir ilk olduğunu söyledi. Firma tarafından bugüne kadar 3-4 katlı sistemlerin üretildiğini ancak 7 katlı sistemin bir ilk olduğunu dile getiren Başkan Altepe, “Bu ilke vesile olduğumuz için mutluyuz. Bu sistem özellikle kent merkezindeki parklanma sorununa köklü çözüm üretecek” dedi. Başkan Altepe, projenin kapsamı alanı bakımından bir ilk olması nedeniyle TÜBİTAK tarafından da desteklendiğinin altını çizdi.

DAR ALANDA YÜKSEK VERİM
Özellikle kent merkezinde otopark yapılabilecek büyük alan bulmanın neredeyse imkansız olduğunu ifade eden Başkan Altepe, kent merkezinde raylı sistemlerin devreye alınmasıyla otopark ihtiyacının daha da artacağını vurguladı. Bu sistem sayesinde gerekirse kiralama yoluyla da temin edebileceklerini küçük arsalara çok sayıda aracı sığdırabileceklerini kaydeden Başkan Altepe, “Bu sistem en önemli yaramıza merhem olacak. 24 metrekareye 12 araç park edebiliyor. Yani 100 metrekarelik bir arsaya biz 48 araç sığdırmış olacağız. Böylelikle 400 metrelik bir caddenin park ihtiyacı ortadan kalkmış olacak. Bu sistem aynı zamanda daha fazla sosyal donatı alanı yapılmasına olanak sağlayabilecek. Otopark için ayrılan yerler böylelikle yeşil alan ve sosyal donatı alanına çevrilebilecek” diye konuştu.

ÜST DÜZEY GÜVENLİK
Bursa’da 25 yıldır otomotiv sanayiine hizmet veren ve son 15 yıldır da özel otopark sistemleri üretimi yapan Şanmak Makina Sanayi Genel Koordinatörü Cüneyt Şener ise Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe vizyonu ve teşviki sayesinde böyle bir projenin hayata geçtiğini vurguladı. Dünyanın 50 ülkesine otopark sistemi ihraç ettiklerini, halen New York’ta kendi kurdukları 200 otopark sisteminin çalışır halde olduğunu vurgulayan Şener, “Büyükşehir Belediye Başkanımız geniş vizyonu ile hayata geçirdiğimiz proje A plus enerji tüketimi ve üst düzey güvenlik sistemine sahip. Herkes tarafından kolaylıkla kullanılabilecek olan sistemdeki sensorlar sayesinde park alanına biri girdiği zaman sistem otomatik olarak duruyor” dedi.
Sistemi işletecek olan BURBAK Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Kavurmacı ise bugüne kadar cadde otoparklarını işleten kurum olarak öne çıkan BURBAK’ın bundan sonra bu tür teknolojik yatırımlarla ön planda olacağını kaydetti. Bursa’da 250 personelle 300 bin araca hizmet verdiklerinin altını çizen Kavurmacı, “Bu sistemin maliyeti 180 bin TL. Özellikle trafiği yoğun olduğu caddelere bu sistemleri yerleştireceğiz. Bunun yanında otoparkı bulunmayan apartman ve sitelerde de kullanımının yaygınlaşmasını sağlamayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.