Hava Durumu

ABD-Çin arasında 'Savaş'ı bitiren imza!

Küresel piyasalar, Çin ile ABD arasında imzalanacak olan Ticaret Anlaşması'na kilitlendi. Dünyanın en büyük ekonomi devleri arasında yer alan ABD ve Çin iki aydır süren müzakerenin ardından 'Ticaret savaşı'nı bitirecek ilk anlaşmasını imzaladı. Dünya medyasının canlı yayınladığı imzanın ardından, taraflardan piyasaları rahatlatan açıklamalar geldi.

Haber Giriş Tarihi: 15.01.2020 22:04
Haber Güncellenme Tarihi: 15.01.2020 22:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
ABD-Çin arasında 'Savaş'ı bitiren imza!

'Ticaret Savaşı'na götüren 18 aylık zorlu bir süreci sonlandıran 86 sayfalık birinci faz anlaşmasını ABD DEvlet Başkanı Donald Trump ve Çin Başbakan Yardımcısı Liu He Beyaz Saray'da düzenlenen bir törenle imzalandı.

Dünyada canlı yayınlanan İmzanın ardından, ABD Başkanı Trump ve Çin Başkan yardımcısı Liu He'den olumlu mesajlar geldi.

Trump, Beyaz Saray'da canlı yayında düzenlenen törendeki konuşmasında, anlaşmanın dönüm noktası olduğunu ifade etti.

"Bugün Çin ile daha önce atılmamış çok önemli bir adımı atarak birinci faz ticaret anlaşmasını imzalıyoruz. Bu daha önceki herhangi bir anlaşmadan çok daha büyük."açıklamasını yapan Trump, yakın gelecekte Çin'e gideceğini de aktardı.

Trump, ikinci faz anlaşma için çalışmalara başladıklarını ancak üçüncü faz gibi bir sürecin söz konusu olmadığını vurguladı.

ÇİN: BU İŞ BİRLİĞİ DEVAM EDECEK

Çin Devlet Başkan Yardımcısı Liu, anlaşmanın önemine vurgu yaparak iki ülke arasındaki bu ticaret anlaşmasının yeni bir dönemin işareti olduğunu ve bu iş birliğinin devam edeceğine inandıklarını ifade etti.

Liu, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Trump'a hitaben kaleme aldığı bir mektubu da katılımcıların önünde okudu.

ANLAŞMA NELERİ KAPSIYOR?

Yeni varılan anlaşma kapsamında ABD, 15 Aralık'ta açıkladığı ve 160 milyar dolar değerinde Çin menşeli tüketici ürününe ek vergi uygulama kararından vazgeçecek.

Bunun karşılığında Çin, gelecek 2 yıl içinde ABD'den 200 milyar dolar değerinde mal ve hizmet satın alma taahhüdü veriyor.

200 milyar dolarlık mal ve hizmet birden çok kategori kapsayacak; 75 milyar dolar değerinde imalat ürünleri, 50 milyar değerinde enerji, 40 milyar dolar değerinde tarım ürünleri ve 35-40 milyar dolar değerinde hizmet satın alınacak.

ABD Başkanı Donald Trump, 12 Ocak'ta sosyal medya sitesi Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, "Büyük bir ticaret anlaşmasını imzalamaya çok yakın" olduklarını söylemişti.

ABD VE ÇİN ARASINDA TİCARET SAVAŞI

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı, ABD Başkanı Donald Trump'ın Mart 2018'de Çin'den ithal edilen bazı ürünlere yaptığı ilave tarifelerle başlamıştı.

Ticaret savaşı, soya fasulyesinden otomotiv parçalarına, teknoloji şirketlerinden Çin'in teknolojide yerlileşme programı "Made in China 2025" ve kilit öneme sahip teknolojilerin üretilmesinde rol alan nadir elementlerin koz olarak taraflar arasında kullanılmasına kadar genişlemişti.

DAHA ÖNCE SONUÇ ALINAMAMIŞTI

Çin Başbakan Yardımcısı Liu He'nin "başmüzakereci" sıfatıyla katıldığı toplantılarda, iki taraftan heyetin Washington-Pekin-Şanghay hattında adeta mekik dokumasına ve 13 tur toplantı yapmasına karşın sonuç alınamamıştı.

Çin Ticaret Bakanlığı, ay başında ABD ile ticaret savaşı kapsamında gelen ilave vergilerin kademeli indirilmesi için anlaştıklarını duyurmuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.