Hava Durumu

ABD'den 3 Türk bakana yaptırım listesi şoku!

ABD Hazine Bakanlığı, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yaptırım listesine alındığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 15.10.2019 12:06
Haber Güncellenme Tarihi: 15.10.2019 12:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
ABD'den 3 Türk bakana yaptırım listesi şoku!

ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye yönelik yaptırımları içeren başkanlık kararnamesini imzalayacağını açıklamasının ardından Hazine Bakanlığı, iki bakanlık ve üç bakanın yaptırım listesine alındığını duyurdu.

ABD Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Milli Savunma Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olmak üzere iki bakanlığın yaptırım listesine alındığı belirtildi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yaptırım uygulandığı duyurulan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Bu bakanlık ve yetkililerin belirlenmesi, Türk hükümetinin bölgenin barışı, güvenliğini ve istikrarını daha da bozan eylemlerinin bir sonucudur. Gerekirse ilave yaptırımlar uygulamaya hazırız."

Açıklamada, yaptırım listesine eklenen kişi ve kurumların varsa ABD'deki mal varlıkları dondurulurken bu kişi ve kurumların ABD ile finansal işlemler yapmalarının da engellendiği kaydedildi.

Hazine Bakanı Mnuchin ise, "ABD, Türk hükümetini, Türk güçleri tarafından artırılan şiddetten, masum sivillerin tehlikeye atılmasından ve bölgenin istikrarsızlaştırılmasından sorumlu tutuyor" dedi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın, ABD Hazine ve Dışişleri Bakanlıklarına Türkiye'deki bazı kurum ve kişilere yaptırımlar getirmeleri için yetki veren başkanlık kararnamesini imzaladığı bildirildi.

"Başkan Trump, bilhassa Türkiye hükümetinin son dönemde Suriye'nin kuzeyinde yaptığı askeri müdahale olmak üzere Suriye içindeki ve bu ülke ile ilgili alanlardaki durumun, IŞİD'i yenme kampanyasını baltaladığını, sivilleri tehlikeye attığını ve bölgedeki barış, güvenlik ve istikrarı tehdit ettiğini düşünüyor" değerlendirmesinde bulunulan açıklamada, Trump'ın bu konuda bazı adımlar attığına dikkati çekildi.

Açıklamada, Hazine Bakanlığı'nın, Dışişleri Bakanlığı ile birlikte belirleyeceği, Suriye'de barış, güvenlik, istikrar ya da toprak bütünlüğünü tehdit eden mevcut ya da daha önce görev yapmış bazı Türk hükümet yetkililerinin ABD'deki mal varlıklarına el konulabileceği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, Suriye'de ateşkesi engelleyen, Suriye'ye gönüllü olarak dönmek isteyen kişileri korkutan ya da engelleyen, Suriyeli mültecileri zorla geri döndürmek isteyen, Suriye'de siyasi çözümü destekleme çabalarını engelleyen ya da kesintiye uğratan eylemleri destekleyen ya da yapan kişilerin de yaptırımlardan etkileneceğinin altı çizildi.

Açıklamada, ABD Hazine Bakanlığı'nın belirlediği finansal kurumlara da kısıtlama getirilebileceği kaydedildi.

ABD Başkanı Trump, geçtiğimiz saatlerde "Yakında, Türkiye hükümetinde şu anda ve geçmişte görev yapan yetkililere ve Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda istikrarı bozan eylemlerine katkıda bulunan kişilere yönelik yaptırımlara izin veren bir Başkanlık Kararnamesi çıkaracağım" açıklamasında bulunmuştu.

Trump, "Türkiye'den çelik ithalatında gümrük vergileri yüzde 50'ye, yani mayıs ayındaki indirimden önceki seviyeye çıkarılacak. Ayrıca ABD Ticaret Bakanlığı tarafından Türkiye ile 100 milyar dolarlık ticaret anlaşması yapılması için yürütülen müzakereler derhal durdurulacak" ifadelerini kullanmıştı.

BAKAN AKAR ABD'YE GİREBİLECEK Mİ?

ABD'nin, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yönelik yaptırım kararı almasının ardından gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 13 Kasım'da Beyaz Saray'da gerçekleştireceği ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesine çevrildi.

En çok sorulan soru, yaptırımların ardından, eğer gerçekleşirse, bu görüşmeye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın da katılıp katılmayacağı oldu.

Fırat'ın doğusundaki PKK terör örgütün Suriye uzantılarına yönelik Barış Pınarı Operasyonu'nun koordinasyonunu bizzat Savunma Bakanı Akar yönetip yürütüyor. Dolayısıyla, Trump-Erdoğan görüşme gündeminin ilk maddenin bu operasyon olması nedeniyle , Akar'ın da Beyaz Saray'da hazır bulunması kilit önem taşıyor.

GİRİŞ YASAĞI YOK

ABD Hazine Bakanlığı'nın açıkladığı yaptırım listesinde Akar'a yönelik yaptırımlar, sadece Amerikan topraklarında mal varlığının dondurulması, Amerikalı şirket ve kişilere Akar'la herhangi bir mali işbirliği yapma konusunda yasak getirilmesini içeriyor.

Üstelik ABD'ye giriş çıkışlara yönelik yasakları, Hazine Bakanlığı değil, Amerikan Dışişleri Bakanlığı belirliyor. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Türk yetkililere yönelik her hangi bir giriş-çıkış yasağı yaptırımı karar ya da açıklaması henüz bulunmuyor.

Bu durumda, Hulusi Akar'ın ABD'ye giderek, Erdoğan'a Beyaz Saray görüşmesinde eşlik etmesi açısından hukuki bir engel görünmüyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.