Hava Durumu

ABD'den Çin'e olay 'Vuhan' suçlaması!

Koronavirüs salgınının kaynağı olarak görülen Çin, uzun zamandan beri virüsü doğal olmayan yollarla dünyaya yaymakla suçlanıyor. ABD'li Cumhuriyetçiler tarafından hazırlanan raporda koronavirüsün Çin'deki laboratuvardan yayıldığı iddia edildi.

Haber Giriş Tarihi: 03.08.2021 12:33
Haber Güncellenme Tarihi: 03.08.2021 12:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
ABD'den Çin'e olay 'Vuhan' suçlaması!

ABD eski Başkanı Donald Trump'ın "Çin virüsü" olarak tanımladığı koronavirüse ilişkin yayınlanan yeni bir rapor, bir kez daha tartışma yarattı. ABD'li Cumhuriyetçiler tarafından hazırlanan yeni raporda, Çin'deki laboratuvarda üretilen koronavirüsün yapısının da değiştirildiği iddia ediliyor. Raporda, Vuhan Viroloji Enstitüsü'nde görevli bilim adamlarının insanlara bulaşması için virüsün yapısıyla oynadığı belirtildi.

"YAPISIYLA OYNADILAR"

ABD'li Cumhuriyetçiler tarafından hazırlanan ve pazartesi günü yayınlanan raporda, koronavirüsün Çin'deki laboratuvardan yayıldığına dair kesin bulgulara ulaşıldığı belirtildi. Virüsün daha bulaşıcı olması için yapısıyla da oynandığının ifade edildiği raporda, Çin'e yönelik soruşturmanın derinleşmesi gerektiğine dikkat çekildi.

YETERİ KADAR DELİL VAR

Virüsün de laboratuvardan 12 Eylül 2019'dan önce kaçıp kentte yayılmaya başladığı öne sürüldü. Raporda iddialarla ilgili yeterli deliller olduğu da bildirildi. Çin'in Vuhan kentindeki balık pazarı, ilk koronavirüs vakasının çıkış noktası olarak kabul ediliyor. Pekin yönetimi ise salgının Vuhan'daki tesisten sızdığına dair iddiaları reddediyor.

Vuhan Viroloji Enstitüsü'nde virüs örneklerinin kapısı bozuk dolapta saklaması tepki çekmişti.

"BALIK PAZARI BİR SENARYO"

Söz konusu raporda virüsün kaynağıyla ilgili "Artık balık pazarını virüsün çıkış noktası olarak reddetmenin zamanı geldi. Virüsün laboratuvardan sızdığını ve bunun 12 Eylül 2019'dan bir süre önce olduğunu düşünüyoruz" denildi.

TÜM VATANDAŞLARA TEST YAPILACAK

Çin'in Vuhan kentinde 1 yılı aşkın bir süre sonra, hayatı büyük ölçüde normale döndüren Çin'de yeniden vakaların görülmesinin ardından tüm vatandaşlara test yapılması kararı alındı.

11 milyon nüfuslu Vuhan'da da 7 göçmen işçide koronavirüs tespit edildi. Şehrin üst düzey yetkililerinden Li Tao bugün yaptığı açıklamada Vuhan'da yaşayan herkese test yapılacağını açıkladı.

Ülkenin ortasındaki Hunan eyaletinde turist çekim merkezlerinden Zhangjiajie'de ise kimsenin şehirden ayrılmasına izin verilmiyor.

Başkent Pekin'de de ulaşım kısıtlandı. Delta varyantının Pekin'de yayılımını durdurmak amacıyla şehre giden bazı uçuşlar ile tren ve otobüs seferleri durduruldu.

DSÖ HEYETİ ARAŞTIRMA İÇİN VUHAN'A GİTMİŞTİ

Daha önce virüsün kökenine ilişkin soruşturma başlatılması talebini reddeden Çin, uluslararası baskıların artmasıyla DSÖ heyetinin Vuhan'da incelemeler yapmasına izin vermişti.

DSÖ, ilk vakaların ortaya çıktığı Çin'in Vuhan kentine, uluslararası bilim insanlarından oluşan bir heyet göndermişti.

İnceleme sürecinde bazı heyet üyeleri, Çinli yetkililerin salgının başındaki ilk vakalarla ilgili kendi hazırladıkları özetleri ve veri analizlerini kendilerine verdiğini, ancak ham bilgileri paylaşmayı reddettiğini açıklamıştı.

Heyet, 29 Ocak'ta başladığı saha çalışmalarında, ilk vakaların görüldüğü Vuhan Deniz Ürünleri Gıda Pazarı'nın yanı sıra virüsün bir kaza sonucu dışarı çıktığı iddialarına konu olan Vuhan Viroloji Enstitüsünde de incelemeler yapmıştı.

2002-2003 yıllarındaki Akut Solunum Yolu Sendromu (SARS) salgınının ardından, yarasa koronavirüslerinin genetik bilgilerinin olduğu bir arşiv yaratmak amacıyla kurulan enstitü, Kovid-19'un buradaki laboratuvarda yapay üretildiği ve yanlışlıkla dışarı çıktığı iddialarına konu olmuştu.

Çinli yetkililer, söz konusu iddiaları reddetmiş, Kovid-19'un başka bir ülkede ortaya çıktığı ve ithal dondurulmuş deniz ürünleriyle ülkeye geldiğine dair kanıtlanmayan, karşı iddialar ortaya atmıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.