Hava Durumu

ABD'den kritik açıklama: Darbe girişimiyle...

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, ABD’nin Türkiye’deki kanlı darbe girişiminin arkasında olduğu yönündeki sözlere tepki göstererek, "Türkiye sadece bir müttefik değil, aynı zamanda dosttur." dedi.

Haber Giriş Tarihi: 29.07.2016 00:10
Haber Güncellenme Tarihi: 29.07.2016 00:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
ABD'den kritik açıklama: Darbe girişimiyle...
Kirby günlük toplantısında, elebaşı ABD’nin Pennsylvania eyaletinde  yaşayan ve Türkiye'de 15 Temmuz'daki darbe girişimini organize eden Fetullahçı  Terör Örgütü’ne (FETÖ) ilişkin konuştu.
 
Sözcü Kirby, bir soru üzerine Türkiye’deki 15 Temmuz darbe girişiminin  arkasında ABD’nin olduğuna dair yapılan yorumlara tepki göstererek, "Darbe  girişimiyle bir bağlantımız yok." dedi.

Türkiye’nin sadece bir müttefik değil, bir dost olduğuna dikkat çeken  Kirby, terör örgütü DAEŞ’e karşı yapılan operasyonlarda Türkiye’nin önemli bir  rolü olduğunu ve bu konuda Washington ve Ankara arasındaki ilişkilerin devam  edeceğini söyledi.
 
"Gülen'in iadesi kanıtlara dayalı bir durumdur”
 
Kirby, toplantıda soru üzerine Gülen’in iadesi söz konusu olmazsa ABD  ve Türkiye ilişkilerinin etkileneceği yönündeki yorumlara değinerek, “Biz Gülen  ve iadesi hakkında düzenli olarak konuşuyoruz ve iadesi kanıtlara dayalı bir  durumdur." dedi.
 
Bu sürecin Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı nezdinde, olması  gerektiği gibi ilerlediğini belirten Kirby, "Daha önce söylediğim gibi bazı  belgeler bize ulaştı ve şu anda analiz ediliyor. Bu konuda yeni bir gelişme yok."  diye konuştu.
 
"Darbe girişimini sonuna kadar çözmek hükümetin vatandaşlarına olan borcudur"

 
Darbe girişimini kınadıklarını ve bu girişimden sonra ise Türkiye  hükümetinin attığı adımları anladıklarını belirten Kirby, "Bu meseleyi sonuna  kadar çözmek hükümetin vatandaşlarına olan borcudur. Araştırmalıdır ve darbe  girişiminde bulunanları sorumlu tutmalıdır." ifadesini kullandı.
 
Kirby, Türkiye’de darbe girişimi sonrasında atılan adımlara ilişkin  basın toplantısında kendisine yöneltilen sorulara cevap vermeyi bir "alışkanlık"  haline getirmeyeceğini belirterek, "Haberleri bizde sizinle aynı zamanda  okuyoruz. Aldıkları kararın sebepleri hakkında konuşmayı Türk yetkililere  bırakıyorum. Demokratik başarıları bizim için önemlidir. Dost ve müttefik olarak  Türk yetkililerle bu süreç içerisinde yakın ilişki içinde olmaya devam edeceğiz."  şeklinde konuştu.
 
Önümüzdeki haftalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya  Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yapacağı görüşmeye ilişkin bir soru üzerine ise  Kirby şunları kaydetti:
"Türkiye bağımsız bir ülke olarak kendisini güçlendireceğini ve  ilerleteceğini düşündüğü ikili ve çoklu ilişkiler kurmak konusunda bütün haklara  sahiptir. Bizim için önemli olan Türkiye’yle NATO üzerinden ve DAEŞ karşıtı  koalisyon üzerinden kurduğumuz ilişkilerdir."
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.