Hava Durumu

ABD seçimlerinde ibre tersine döndü... Tarihi rekor!

Dünya ABD'deki Başkanlık Seçiminin sonucuna kilitlendi. Kritik eyaletlerde milyonlarca oyun sayımına devam edilirken, seçim yarışı nefes nefese devam ediyor. 2020 seçimleri tarihin yeniden yazılmasına neden oldu ve Obama'ya ait kırılması güç rekor kırıldı.

Haber Giriş Tarihi: 05.11.2020 11:26
Haber Güncellenme Tarihi: 05.11.2020 11:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
ABD seçimlerinde ibre tersine döndü... Tarihi rekor!

10.32 : ABD Başkanlık Seçimleri'ne olan rekor katılım, Demokrat aday Joe Biden'ın ABD tarihindeki diğer tüm başkan adaylarından daha fazla oy almasını ve Barack Obama'nın 2008 oy rekorunu kırmasına sağladı.

Şimdiye kadar aldığı 70 milyonu aşkın oyla, eski Başkan Yardımcısı Biden, Obama'nın 69 buçuk milyonluk oyunu geride bırakmayı başardı.

ABD Başkanı Donald Trump da Hillary Clinton ile başkanlık yarışına girdiği 2016'da 62.9 milyon oy almıştı. Trump da oy sayısını artırdı ve şimdiye dek 67 milyon oy almayı başardı.

10.00 : ABD Başkanı Donald Trump'ın avukatı Rudy Giuliani, Pennsylvania'da Trump'ın oğlu Eric ve gelini Lara Trump'ı da yanına alarak bir basın toplantısı düzenledi. Seçim sonuçlarını ulusal ölçekte dava edebileceklerini belirten Giuliani, şu açıklamayı yaptı:

"Davayı burada sürdürdüğümüz gibi ikinci bir federal dava da açacağız. Ulusal anlamda sonuçları mahkemeye taşıma konusunu da yakından değerlendireceğiz. Wisconsin'de bunu kesinlikle yapacağız. Demokrat Parti'nin seçim sahtekarlıklarını tam anlamıyla ortaya koymak için ulusal çapta bir dava oldukça muhtemel. Bu daha önce gördüğüm hiçbir şeye benzemiyor."

08.40 : Georgia eyaletine bağlı DeKalb County'de oy sayımı noktalandı. Nihai sonuçlara göre Biden yüzde 83 oy alırken, Trump oyların yüzde 16'sını alabildi.

Georgia'nın en kalabalık bölgesi olan Fulton County'de ise oy sayımı sürüyor. Son kontrollere göre, sayılmamış 17 bin oy kaldı.

07.55 : Eyalet yetkilisi, Georgia eyaletinde 90 binden fazla oyun hala sayılmadığını açıkladı.

05.35 : New York Halk Kütüphanesi önünde toplanan göstericiler, tüm oyların sayılması için eylem yaptı.

04.52 : Michigan Eyalet Sekreteri Jocelyn Benson, Trump'ın bu eyaletteki oy sayımın durması için dava açma girişimini "ciddiyetsiz" bulduğunu söyledi. Benson, Michigan'daki tüm oyların güvenli ve doğru bir şekilde sayıldığını söyledi.

03.40 : Pensilvanya Valisi Tom Wolf, bugün düzenlediği basın konferansında kendisine Trump'ın açtığı oy sayma davasıyla ilgili soruya "Sonuçlar internette de var. Hiçbir zaman bundan daha şeffaf olmamıştı. Şeffaf olmadığı nasıl iddia edilir anlayamıyorum" diye cevap verdi.

Vali Wolf dava sürerken bu konuda hakkında konuşamayacağını ancak oylamanın durdurulması için gösterilecek her çabaya karşı çıkacaklarını vurguladı.

02.30 : Trump, Twitter'dan "Avukatlarımız zaten "anlamlı erişim" istedi ancak neye yarar? Sistemimizin bütünlüğüne ve Başkanlık Seçimi'ne zaten zarar verildi artık. Tartışılması gereken şey bu!" mesajını paylaştı.

02.15 : AP de Biden'ın 16 eyaletli Michigan'ı kazandığını açıkladı.

02.00 : Trump, Michigan'da önde olduklarını, Pennsylvania, Georgia ve Kuzey Carolina'da ise fark attıklarını söyledi.

01.30 : CNN'in Beyaz Saray'a yakın bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, Cumhuriyetçi yetkililer Başkan Trump'ın bazı hareketlerine karşı "sabırlarını kaybetmeye" başladı. Kaynağa göre bu hareketlerin başında Trump'ın "zeminsiz" seçim hilesi iddiaları var. Kaynak, Trump'ın Cumhuriyetçi desteğini yitirmeye başladığını söyledi.

00.14 : Biden düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:

"Zafer ilan etmeyeceğim ancak oy sayımı bittiğinde kazanacağımızdan eminim. Pensilvanya'daki durumumumuzdan memnumum. Kampanyamı Demokrat olarak yürütüyorum ancak seçildiğimde ABD Başkanı olarak yöneteceğim.

"Her bir oy sayılmalı. Zafer kazanacağımdan eminim. Bu hem demokrasi, hem de Amerika için bir zafer olacak."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.