Hava Durumu

ABD ve AB'den Taliban'a uyarı

Aralarında ABD ve İngiltere'nin de bulunduğu 22 ülke, Taliban'ın Afganistan'da eski yönetimden insanları hedef almayı durdurmasını istedi. Yapılan ortak açıklamada "Toplu öldürme ve zorla kaybetme haberleri üzerine derin endişe duyuyoruz" denildi.

Haber Giriş Tarihi: 06.12.2021 08:50
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2021 08:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
ABD ve AB'den Taliban'a uyarı

Aralarında ABD ve İngiltere'nin de bulunduğu 22 ülkeden yapılan ortak açıklamayla, Afganistan'da Taliban'ın eski yönetimden insanları hedef almayı durdurması istendi. BBC'de yer alan habere göre, ortak açıklamada "Toplu öldürme ve zorlu kaybetme haberleri üzerine derin endişe duyuyoruz" ifadeleri yer aldı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın, Afganistan'da eski yönetimin güvenlik birimlerinde görev yapanların öldürüldüğü ya da ortadan kaybolduğuna dair söz konusu iddialarla ilgili açıklamasına AB ile ABD'nin yanı sıra, İngiltere, Avustralya, Japonya, Kanada ve İsviçre de imza attı. Taliban rejimine yönelik açıklamada, bu örgütün, eski rejime bağlı güvenlik ve hükümet görevlilerini affetme vaadinin derhal hayata geçirilmesi ve ülke çapında uygulanması talep edildi.

100'den fazla infaz

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (Human Rights Watch - HRW) bu hafta yayımladığı bir raporda, Taliban'ın ülkede kontrolü ele geçirdiği Ağustos ayından bu yana 100'den fazla eski hükümet görevlisinin infaz edildiği veya kaçırıldığı belirtildi.

Raporda ayrıca 15 Ağustos - 31 Ekim tarihleri arasında Taliban'a teslim olan veya yakalanan 47 Afgan güvenlik güçleri mensubunun öldürüldüğü belgelendi. Taliban, Afganistan'da yönetimi ele geçirdikten sonra yaptığı açıklamada, eski hükümet çalışanlarına zarar verilmeyeceğine dair güvenceler vermişti.

Müttefiklerin yaptığı ortak açıklamada, rapordaki bulgulara dair endişeler dile getirilerek, yargısız infazların ve zorla kaybetmelerin soruşturulması istendi. Açıklamada, "Taliban'ı yaptıklarıyla değerlendirmeye devam edeceğiz" denildi.

Uluslararası Af Örgütü'nün Ağustos'ta yayımladığı bir başka raporda, 300 Taliban savaşçısının 30 Ağustos'ta Dahani Kul köyü yakınlarına giderek, aileleriyle birlikte köyde kalan hükümete bağlı eski askerlerden 9'unun teslim olmasına rağmen öldürüldüğü, biri çocuk iki sivilin de çatışmalar sırasında öldürüldüğü belirtilmişti.

Katar: Türkiye ile çalışıyoruz

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el-Sani, ülkesinin, Afganistan'ın başkenti Kabil'deki havaalanının yeniden uygun hale getirilmesi için Türkiye ile çalıştığını söyledi. Sputnik'in haberine göre Abdurrahman el-Sani, İtalya Dışişleri Bakanlığı ve Uluslararası Siyasi Çalışmalar Enstitüsü'nün (ISPI) ev sahipliğinde düzenlenen MED Akdeniz Diyalog Forumu'na çevrimiçi katıldı. Katar Dışişleri Bakanı, burada yaptığı konuşmada, Kabil Havaalanı'nın yeniden uygun hale getirilmesine yönelik onarım ve donanım çalışmalarını Türkiye ile yürüttüklerini belirtti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.