Hava Durumu

ABD ve Çin'in gözü burada! Başkanlık seçiminde...

Filipinler anayasasına uygun olarak altı yıllık görev süresinin ardından istifa eden Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin yerini almak için, Çin ve ABD için kritik önemde olan ülkede yapılacak seçimde birbirinden çok farklı profildeki adaylar tüm dünyanın dikkatini çekti.

Haber Giriş Tarihi: 10.10.2021 16:04
Haber Güncellenme Tarihi: 10.10.2021 16:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
ABD ve Çin'in gözü burada! Başkanlık seçiminde...

Bir şampiyon boksör, bir erotik film oyuncusu, bir de eski diktatörün oğlu... 2022 seçim kampanyası henüz başlamamış olsa da, Filipinler'de entrikalar ve drama başlamış görünüyor.

Cuma günü adayların başvurularını açıklamaları için son gündü. Resmi olarak başvuruda bulunanlar arasında eski bir Filipinler diktatörünün oğlu olan Ferdinand "Bongbong" Marcos Jr; senatör ve eski boks şampiyonu Manny Pacquiao ; Başkan Yardımcısı ve Duterte eleştirmeni Leni Robredo; ve Manila belediye başkanı ve eski bir aktör olan Isko Moreno.

Filipinler Politeknik Üniversitesi'nde tarih ve siyaset bilimi profesörü olan Richard Heydarian, net bir favori olmadığını söyledi "Seçimler son çekişmeli olacak" diye ekledi.

Filipinler'de yalnızca tek tur oylama yapılıyor. Bu, aldığı oy ne kadar küçük olursa olsun, sayımın sonunda önde olanın başkan olacağı anlamına geliyor.

DEV ÜLKELER YÜZÜNDEN EKONOMİK VE JEOPOLİTİK BASKI GELECEK

Çin ve ABD'nin Hint-Pasifik'i küresel hesaplaşmaları için bir sahne alanı olarak giderek daha fazla ele almasıyla birlikte, Filipinler, özellikle Güney Çin Denizi'nin bir parçası üzerinde hak iddia eden bir ülke olarak, muhtemelen artan ekonomik ve jeopolitik baskı altına girecek.

Görev süresi boyunca Duterte, Filipinler'i Pekin'e yaklaştırdı ve liderler Güney Çin Denizi'nde ortak kaynak sözleşmeleri olasılığını araştırırken Başkan Xi Jinping'e "sevgisini" açıkça belirtti.

Öte yandan, Duterte'nin etkisinin bu kadar kolay gitmesine izin vermek istemeyeceğine dair işaretler var. Partisinin başkan yardımcılığına adaylığını kabul ettikten sonra Duterte, geçen hafta siyasetten emekli olacağını duyurdu.

Muhalifler ise, Duterte'nin fikrini değiştirip başkanlığa aday olmadan önce 2015 yılında emekli olduğunu açıkladığını hatırlattı.
Sadece bu da değil, Davao Belediye Başkanı olan kızı Sara Duterte-Carpio'nun yedek aday olarak başkanlığı adaylığını koyup olmayacağına dair karar vermek için hala bir ayı var.

DİKTATÖRÜN OĞLU

Salı günü resmi Facebook sayfasında yaptığı bir gönderide, Filipin halkını hapsetmek, işkence etmek ve yoksullaştırmakla suçlanan adamın oğlu, destekçilerinden "en asil davada" kendisine katılmalarını istedi.

Halk arasında "Bongbong" olarak bilinen Marcos Jr., 2022 seçimlerinde başkanlığa aday olacağını duyurdu ve kendisini Kovid-19 pandemisinin yıkımından sonra, ülkeyi bir araya getirebilecek birleştirici aday olarak gösterdi.

Duyuru tarihi ise talihsizdi. Açıklaması, babası Filipinler diktatörü Ferdinand Marcos'un ülkede sıkıyönetim ilan etmesinin 49. yıldönümünden hemen sonra geldi.

Marcos, 1986'da halk hareketile tahttan indirilmeden önce ülkeyi iki buçuk yıl boyunca demir yumrukla yönetti.

Marcos ailesi, bazı uzmanların diktatörlüğü sırasında 10 milyar dolardan fazla net kazanç elde ettiğini söyledikleri süreç boyunca, iktidardaki zamanında büyük kâr etti. Marcos Jr., ailesine yönelik birçok iddianın iftira niteliğinde olduğunu iddia etti.

BOKSÖR

Pacquiao'nun boksör olarak yeteneği tartışılmaz. 26 yıllık kariyerinin ardından, tüm zamanların en büyük boksörlerinden biri olarak kabul ediliyor ve sekiz farklı siklette dünya şampiyonluğuna sahip tek boksör olarak biliniyor.

Ancak 42 yaşındaki eski boksörün, politikacı olarak yeteneği henüz pek bilinmiyor ve adaylık süresince bunu kanıtlaması gerekecek.

Son derece karizmatik ve gururlu Hıristiyan olan Pacquiao, ilk olarak 2016 yılında Filipinler senatosuna seçildi ve ülkenin ezilen kesimine yardım etmek istediğini söyledi.

Pacquiao, gençken aşırı yoksulluk içinde yaşadığını, geçimini sağlamak için şeker ve sigara sattığını söyledi. Gençliğinde ailesine yardım etmek için işçi olarak çalıştığını vurgulayan şampiyon boksör, şimdi bir multimilyoner.

Ancak Prof. Heydarian, senatoya katıldığından beri Pacquiao'nun görev süresinin çok zor geçtiğini söyledi. "Bu yarışa devlet adamlığı hala sorgulanan biri olarak giriyor. Senatör olarak çok etkileyici bir performans göstermedi" diye ekledi.

Pacquiao, önce başkan yardımcılığına aday olmak yerine, rolü konusunda ciddi olduğunu göstermek için doğrudan en tepeye atladı. Heydarian bunun insanlar için biraz "erken" olabileceğini söyledi. Yine de, ülkenin yoksulları arasındaki popülaritesi onu ciddi bir rakip haline getirebilir.

Duterte daha önce, Pacquiao'yu potansiyel halefiolarak gördüğünü söylemişti. Ancak iki adam arasındaki ilişkiler soğudu. Pacquiao, Duterte'nin Çin'le ilişkilerini kamuoyu önünde sorguladı ve iktidarını Filipinler'deki yoksullar için toplanan 200 milyon dolarlık pandemi yardımını zimmetine geçirmekle suçladı.

AKTÖR

Pacquiao, 2022 kampanyasının tek 'yoksulluktan zenginliğe yükselme' hikayesi değil. Bu hafta başkanlığa adaylığını sunan Manila Belediye Başkanı Isko Moreno, son üç yılda inanılmaz bir siyasi yükseliş yaşadı.

Manila'nın bir yerlisi, Moreno'nun şehrin kenar mahallelerinde büyüdüğünü ve geri dönüştürme için çöp toplayarak geçimini sağladığını söyledi.

1990'larda Filipinler'de yapılan bir tür erotik film olan "bomba" filmlerinde rol alan bir aktör olarak öne çıktı. Moreno genellikle romantik filmlerde başrol oynadı.

Aslında, Moreno'nun gerçek adı Francisco Domagoso - Isko Moreno onun sahne adı.

Moreno, bir basamak taşı olarak itibarını kullanarak, 2007'de belediye başkan yardımcısı ve ardından 2019'da belediye başkanı seçilmeden önce 1998'de Manila'da bir şehir danışmanı olarak siyasete girdi.

Galibiyetinden sadece iki yıl sonra, tüm ülkeyi yönetmeyi hedefliyor. Heydarian, Duterte gibi Moreno'nun da popülist olduğunu, ancak farklı bir çizgiden biri olduğunu söyledi: "(O) benim 'kibar popülizm' dediğim şeyi temsil ediyor: riksiz, aile odaklı, hatta dindar türden bir retorik."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.