Hava Durumu

AK Parti Gezi Parkı kararını verdi

AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, MKYK toplantısından çıkan kararı açıkladı. Karara göre Topçu Kışlası projesi halk oylamasına götürülecek.

Haber Giriş Tarihi: 19.06.2013 22:10
Haber Güncellenme Tarihi: 19.06.2013 22:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
AK Parti Gezi Parkı kararını verdi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Topçu Kışlası için düşünülen plebisitin İstanbul sınırları içinde olacağını söyledi. Çelik, Gezi Parkı olaylarının Türkiye'ye zararının ise 140 trilyona ulaştığını aktardı.

Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleşen AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu(MKYK) toplantısı sona erdi. Yaklaşık 5 saat süren toplantının ardından açıklama yapan Çelik, toplantıda Gezi Parkı olaylarının görüşüldüğünü söyledi. İçişleri Bakanı Muammer Güler'in bilgi verdiğini kaydetti. Olayların iç ve dış boyutunun ele alındığını, ekonomik boyutunun ele alındığını söyleyen Hüseyin Çelik, Başbakan Erdoğan'ın daha önce Topçu Kışlası için İstanbul'da bir plebisit yapılmasını MKYK'ya götüreceğini söylediğini hatırlattı.

"MKYK OYBİRLİĞİ İLE PLEBİSİTE DESTEK VERDİ"

Plebisit konusunun toplantıda ele alındığını aktaran Çelik, MKYK üyelerinin oy birliği ile bu oylamaya destek verdiğini kaydetti. Çelik, plebisitin tüm İstanbul'da mı yoksa sadece Beyoğlu ilçesinde mi yapılacağına dair sorulara da açıklık getirdi. Oylamanın İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde bir oylama olacağını söyleyen Çelik, oylamanın İstanbul mülki idare sınırları içinde olacağını belirtti.

"BARIŞÇIL GÖSTERİLER OLABİLİR AMA BAŞKALARINI RAHATSIZ ETMEMELİ"

Halen bazı yerlerde devam eden gösteriler olduğuna değinen Çelik, "Barışçıl gösteriler yapılabilir ancak başkasını rahatsız etmemeli." uyarısında bulundu. Çelik, "Vatandaşın bize desteği de karşı olması da demokratik bir tavırdır. Ama demokratik yol ve yöntemlerle hukuk içerisinde olduğu zaman bu böyledir." ifadelerini kullandı.

Olayların bilançosu hakkında da bilgi veren Çelik, 291 iş yerinin tahrip edildiğini, 271 özel aracın yakıldığını ya da parçalandığını, 116 polis otosunun 41 ambulansın tahrip edildiğini, bu ambulanslardan 9'unun tamamen kullanılamaz hale geldiğini, 14 parti binası yakıldığını veya tahrip edildiğini belirtti. Hüseyin Çelik, doğrudan fiziki zararın da 140 trilyona ulaştığını belirterek, buna turizme olan dolaylı zararlar gibi yan zararların dahil olmadığını vurguladı.

"SOSYAL MEDYAYA YASAK YOK AMA BİR ETİĞİ OLMALI"

 Sosyal medyayı yasaklamak gibi bir düşünceleri olmadığını "Aklımızın ucundan dahi geçmedi." şeklinde açıklayan Çelik, ancak yazılı medyanın görsel medyanın etiği olduğu gibi sosyal medyanın da etiği olması gerektiğini dile getirdi. "Kimse AK Parti'den bu manada bir yasak beklemesin. Biz yasakları ortadan kaldırmayı hedef haline getirmiş bir iktidarız." diyen Çelik, televizyonda gazetede bir hakaret varsa bunun bir cezası olduğu gibi sosyal medyada da olması gerektiğini kaydetti. "Bizim sosyal medya karşıtı bir tutum içerisinde olmamızı kimse beklemesin. Telefon sapıkları var diye telefonu yasaklamak hiçbir zaman aklımızdan geçmemiştir." diye devam eden Çelik, bu konuda yapılan çalışmalarla ilgili de aşırı hakaret eden 105 site ile 262 sahte Twitter hesabının tespit edildiğini kaydetti.

DURAN ADAM YORUMU: YETER Kİ ADAM GİBİ EYLEM OLSUN

Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Hüseyin Çelik'e, "duran adam" eylemleri de soruldu. Hüseyin Çelik, "İster duran, ister yürüyen, ister alkışlayan…Ne tür eylem olursa olsun yeter ki barışçıl olsun, başka insanlara zarar vermesin, genel hayatı olumsuz etkilemesin, trafiği tıkamasın. Demokraside bunlara yer vardır. Yeter ki adam gibi eylem olsun. Dünyaya da bu anlamda bizimle ilgili pozitif bir mesaj verelim." şeklinde konuştu.

"ABD BÜYÜKELÇİSİNİN ZİYARETİ ÖNCEDEN PLANLANMIŞ BİR ZİYARET"

Kendisine ABD Büyükelçisi Francis Riccardione'nin bugün AK Parti'ye gelerek Yalçın Akdoğan ile görüşmesi de sorulan Hüseyin Çelik, Büyükelçinin ilk defa AK Parti'ye gelmediğine dikkat çekerek görüşmenin çok önceden ayarlanmış bir görüşme olduğunu söyledi. ABD ve Türkiye arasındaki iyi ilişkilere Başbakan Erdoğan'ın geçtiğimiz ay ABD ziyaretinde ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesini örnek vererek anlatan Çelik, bunun yanında bu ziyaretten rahatsız olanlar bulunduğunu da bildiklerini sözlerine ekledi.

Hüseyin Çelik'e son olarak Taksim Meydanında Erdem Gündüz tarafından gerçekleştirilen "duran adam", pasif direniş eyleminin devrim taktisyeni Gene Sharp'ın kaleme aldığı ve burada önerdiği şiddetsiz eylem yöntemlerinin 163. maddesi olduğu iddiaları da soruldu. Çelik, "Bu iddiaları yabana atmıyorum. Uluslararası medya boyutu faiz lobisi boyutu var. Biz şu anda bunun o tarafında değiliz. Şu yangını söndürmenin gayretindeyiz. Bu iş bittikten sonra bu işin üzerinde ciddi ciddi değerlendirmeler yapacağız." dedi. Çelik, CNN International'ın 8 saat reklamsız Türkiye'den yayın yapmasını da hatırlattı.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.