Hava Durumu

Aliyev: Nihai çözüm için görüşmelere yarın dahi başlamaya hazırız

Azerbaycan lideri İlham Aliyev, Karabağ'da geçici ateşkesle sonuçlanan Moskova görüşmesini olumlu olarak değerlendirdiğini belirtti. Söz konusu görüşme esnasında üstünde anlaşılan açıklamanın, Ermeni güçlerin Karabağ'dan çekilmesi imasını içerdiğini söyleyen Aliyev, Bakü'nün nihai çözüm için görüşmelere yarın dahi başlamaya hazır olduğunu kaydetti. Aliyev, açıklamada "Rusya Erivan'ı ücretsiz silahlandırıyor. Moskova, Ermenistan'ın güvenliğini sağlıyor" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2020 15:00
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2020 15:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Aliyev: Nihai çözüm için görüşmelere yarın dahi başlamaya hazırız

Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev, Rus RBK televizyonuna açıklamalarında, Karabağ'da geçici ateşkes kararının alındığı Moskova görüşmesine ilişkin, "Söz konusu görüşmeyi genel anlamda olumlu değerlendiriyorum, zira görüşmeden sonra yayımlanan açıklamada ateşkes rejiminin insani sebepler ile ilan edildiği, Ermenistan ile ciddi görüşmelerin başlayacağı belirtiliyor" dedi.

Aliyev, "Ayrıca görüşme formatının değişmeyeceği kaydedilmiş oldu. Bunun anlamı, görüşmelerin sadece Azerbaycan ile Ermenistan arasında yapılacağı" diye ekledi.

Karabağ sorununun siyasi yoldan çözüme kavuşturulmasını tercih edeceklerini kaydeden Azerbaycan lideri, "O nedenle Moskova'da yapılan görüşmede onlardan (Ermenistan) tam teslimiyet talep etmedik" ifadelerini kullandı.

Aliyev şöyle devam etti: "Dolayısıyla (Moskova'da) üstünde anlaşılan açıklama çerçevesinde somut tarihler konusunda ısrarcı olmadık. Ancak açıklamada tabii ki işgalci Ermeni güçlerin topraklarımızdan koordineli bir biçimde çıkması iması yer alıyor. Zira söz konusu açıklamada ciddi görüşmelere, yani temel prensiplere atıf yapılıyor. Bunlarda da, ne zaman beş bölgeden çıkacakları, sonrasında ne zaman iki bölgeden çıkacakları, yani her şey somut bir biçimde yazılı."

Ayrıca Aliyev, ülkesinin görüşmelere yarın dahi başlamaya hazır olduğunu vurgusunu yaptı. Bunun yanında, Minsk Grubu'nun eş başkanları içinden Karabağ sorununa en çok etki edebilecek olanın, tarihi ve siyasi sebeplerle Rusya olduğunu da söyledi.

Ermenistan ile Azerbaycan arasında yıllardır anlaşmazlık konusu olan Karabağ sorununun çözüm sürecini yürüten Minsk Grubu'nun eş başkanları Rusya, ABD ve Fransa.

Karabağ'da 27 Eylül'den beri son dönemde görülen en sert çatışmalar yaşanıyordu. Çatışmalara; Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan dışişleri bakanlarının cuma günü Moskova'da yaptıkları on saatlik görüşmede ara verilmesi kararı alındı.

Dün yerel saat ile 12.00'de (TSİ 11.00) başlayan ateşkes tarafların esir ve cenaze değişimi için uygulanacak, ancak ne kadar süreceği bilinmiyor. Ateşkesin başlamasının hemen ardından taraflar birbirlerini ateşkesi delmekle suçladı.

Hem Ermenistan hem Azerbaycan, Karabağ için nihai bir çözüm bulunması çağrılarını yapıyor. Resmi olarak Azerbaycan'ın parçası olan Karabağ, fiilense Ermeni güçlerin denetiminde.

SABAHA KADAR SALDIRDILAR

Dün Rusya öncülüğünde iki ülke arasında ateşkes imzalansa da Ermenistan, aynı gün içerisinde defalarca ihlalde bulunarak sivillerin ölümüne neden oldu. Ermenistan'ın gece boyunca yerleşim yerlerine yaptığı füzeli saldırılarda 11 vatandaş hayatını kaybetti, 35 kişi ise yaralandı.

"ROKETLERİ BİTMİŞTİ"

Ermenistan'ın saldırı düzenlediği Gence'de incelemelerde bulunan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev ise şunları ifade etmişti: "Elde ettiğimiz istihbarata göre roketleri bitmişti.İnsani yardım adı altında silah edindi. Yaptırımlar altındaki Atlantis Armanian Airlinas tarafından Ermenistan'a Smerç tipi füzeler getirildi."

ALİYEV'DEN BİR AÇIKLAMA DAHA

Ermenistan'ın sivilleri hedef almasına ilişkin Aliyev açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

"Ermenistan ateşkesi ihlal etti ve Gence'deki sivillere roket attı. Bu bir savaş suçu ve Cenevre Sözleşmelerinin ağır bir ihlalidir.

Roket saldırısı Ermenistan'ın Vardenis bölgesinden yapıldı. Sonuç olarak 41 Azerbaycanlı sivil öldürüldü ve 200'den fazla kişi yaralandı. Ermeni tarafının amacı kurtarılan bölgeleri yeniden işgal etmektir.

Ermenistan'ın askeri ve siyasi liderliği suçlarından sorumludur. Azerbaycan tarafı tüm bunlara haysiyetle cevap verecek!

Rus arabuluculuğundaki görüşmelere saygısızlık ve Ermeni faşizminin bir başka tezahürü. Bu aşağılık işler Azerbaycan halkının iradesini asla bozamaz!"

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.