Hava Durumu

Alman mimarisinin efsanesi Gottfried Böhm hayatını kaybetti

Pritzken ödülü sahibi ünlü mimar Gottfried Böhm, 101 yaşında hayatını kaybetti.

Haber Giriş Tarihi: 11.06.2021 11:42
Haber Güncellenme Tarihi: 11.06.2021 11:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Alman mimarisinin efsanesi Gottfried Böhm hayatını kaybetti

Mimarinin en büyük ödülü kabul edilen Pritzken'i kazan ilk Alman olarak adını tarihe kazıyan ünlü Alman mimar Gottfried Böhm, 101 yaşında hayatını kaybetti. 23 Ocak 1920'de Offenbach-am-Main'de mimar bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Böhm sırasıyla Münih Teknik Lisesi ve Güzel Sanatlar Akademisi'ni bitirdi. Mühendislik ve heykel eğitim aldı. Sonrasında babasının firmasında çalışmaya başlayan ünlü mimar, Bauhauss ustaları Walter Gropius ve Mies van der Rohe'den etkilendi.

Almanya ve ABD'de çalıştıktan sonra babasının vefatı üzerine 1955 yılında Köln merkezli şirketleri devraldı. 1960'lara kadar babasının izinden giden Böhm, bir süre sonra babasının tarzından saparak kendi tarzını yarattı. Isabelle Baranyk onun için "Babası Dominikus'un ekspresyonist tarzından çıkarak pratiğe biçimciliği getirdi. Küçük cam parçaları ve kırmızı tuğladan yapılmış, geometrik yüzeyleri hayatımıza kattı. Yığılmış koniler, piramitler ve silindirler kutsalın doğrudan bir temsili oldu" diyor.

Nevigos Hac Kilisesi

Kentsel mekanlara yönelik kaygılarını hep dile getiren Böhm, mimarlığın geleceğinin manzarayı doldurmaktan çok, şehir ve kasabalara hayat ve düzeni geri getirmekte yattığını söylerdi. 1968 yılında Pritzker Ödülü'nü kazandı. Ödülün açıklaması "Onun son derece çağrıştırıcı el işi, atalarımızdan miras aldığımız pek çok şeyi ve yeni edindiklerimizi bir araya getiriyor" oldu. Eserleri arasında Neviges Hac Kilisesi, Bensberger Belediye Binası ve Piskoposluk Müzesi en çok dikkat çekenleri oldu. Birçok projesini Almanya'da gerçekleştirse de Brezilya'da yaptığı iki kilise de dikkat çekti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.