Hava Durumu

Almanya'da Türkler için bir ilk

Almanya'da seçimlerden yaklaşık 3 ay sonra yeni Merkel hükümeti nihayet işbaşı yapacak. SPD üyeleri Merkel'le büyük koalisyona evet dedi. Kabinedeki en büyük sürpriz ülke tarihinin ilk Türkiye asıllı bakanı Aydan Özoğuz.

Haber Giriş Tarihi: 15.12.2013 16:12
Haber Güncellenme Tarihi: 15.12.2013 16:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Almanya'da Türkler için bir ilk

Almanya'da SPD üyelerinin Merkel başbakanlığındaki büyük koalisyona evet mi hayır mı diyeceği heyecanla bekleniyordu. SPD'nin koalisyon sözleşmesini 475 bin üyesinin onayına sunduğu oylama sonucu belli oldu. Üyelerin yüzde 77 gibi ezici çoğunluğu Merkel'le büyük koalisyona evet dedi. Büyük risk alarak, üye oylamasına giden SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, oylama sonucuyla SPD'de tahtını kurdu. Gabriel, oylama sonucunu açıklarken, “Demokrasiye yeni bir zenginlik kattık. Biz katılım partisiyiz” dedi. Başbakan Merkel, SPD Genel Başkanı Gabriel'i alınan sonuçtan ötürü tebrik etti.

SÜRPRİZ BAKANLAR

Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında kurulan büyük koalisyon hükümeti bu hafta iş başı yapacak.

Merkel hükümetinin bakanlar kurulunda sürpriz isimler var. Başbakanlıkta Başbakan Merkel'in yanına aldığı Göç ve Uyum Bakanlığı koltuğuna SPD'den Aydan Özoğuz oturacak. Aydan Özoğuz, federal hükümetin ilk Türkiye kökenli bakanı olarak tarihe geçecek.

Merkel kabinesinin en sürpriz diğer bir olayı ise ilk kez Savunma Bakanlığı'na bir kadın bakanın gelmesi. Siyasi gözlemcilerin bu hükümetin en kaybedeni olacak dediği Çalışma Bakanı Ursula von der Leyen Savunma Bakanı oluyor. Savunma Bakanı Thomas de Maiziere ise İçişleri Bakanlığı'na geri dönüyor. Thomas de Maiziere 2009-2011 yılları arasında Federal İçişleri Bakanı olarak görev yapmıştı. CSU'dan İçişleri Bakanı Hans Peter Friedrich ise Tarım Bakanlığına kaydırıldı. Kabinenin en yaşlı bakanı 71 yaşındaki Wolfgang Schaeuble, Maliye Bakanı olarak kaldı.

SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel ise kabinenin süper bakanı olarak Ekonomi ve Enerji Bakanı olacak.

BAKANLAR

Salı günü yemin ederek, göreve başlayacak olan yeni Merkel hükümetinin bakanlar kurulu şu isimlerden oluşuyor: CDU'dan: İçişleri Bakanı: Thomas de Maiziere, Maliye Bakanı: Wolfgang Schaeuble, Savunma Bakanı: Ursula von der Leyen, Sağlık Bakanı: Hermann Gröhe, Eğitim Bakanı: Johanna Wanka, Federal Başbakanlık Dairesinden Sorumlu Devlet Bakanı: Peter Altmaier.
CSU'dan: Ulaştırma Bakanı: Alexander Dobrindt, Tarım Bakanı: Hans Peter Friedrich, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı: Dagmar Wöhrl.
SPD'den: Ekonomi ve Enerji Bakanı: Sigmar Gabriel, Dışişleri Bakanı: Frank Walter Steinmeier, Çalışma Bakanı: Andrea Nahles, Aile Bakanı: Manuela Schwesig, Adalet Bakanı: Heiko Maas, Çevre Bakanı: Barbara Hendricks, Göç ve Uyum Bakanı: Aydan Özoğuz.

1949'DAN BERİ

Salı günü yemin edecek olan Başbakan Merkel, üçüncü dönem başbakanlık koltuğuna oturacak. 1949 yılından beri Hıristiyan Birlik 5 başbakanla 40 yıl, SPD ise 3 başbakanla 20 yıl ülkeyi yönetti.

3 BİN ÜYE

Seçimlerde her dört seçmenden birinin oylarını alarak istediğini bulamayan SPD, büyük koalisyonda asgari ücret, çifte vatandaşlık ve 63 yaşında emeklilik taleplerini kabul ettirdi. Koalisyon sözleşmesini üyelerin onayına sunan SPD'ye 3 bin kişi yeni üye oldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.