Hava Durumu

Almanya Türkiye için oy verecek

Almanya'nın Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerde fasılların açılmasından yana oy vereceği belirtildi.

Haber Giriş Tarihi: 24.06.2013 18:32
Haber Güncellenme Tarihi: 24.06.2013 18:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Almanya Türkiye için oy verecek

Alman Hristiyan Demokrat Parti (CDU) Yönetim Kurulu Üyesi Aygül Özkan, Almanya'nın Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerde fasılların açılmasından yana oy vereceğini söyledi.

Aygül Özkan, Berlin'de yapılan Hristiyan Demokrat ve Hristiyan Birlik Partileri'nin (CSU) ortak kongresinde Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Özkan, CDU olarak uyum politikasında son 8 yılda çok ileri adımlar attıklarını, parti olarak bunu devam ettirmeyi amaçladıklarını söyledi. Almanya toplumundaki çeşitliliğin beraberlik istediğini ifade eden Özkan, ''Uyum tek taraflı değil, tek yön de değil. Çeşitlilik beraberlik ister, bizim toplum çok hızlı bir şekilde değişiyor. Çeşitlilik bizi güçlendiriyor'' dedi.

Türkiye'nin AB'ye dahil olması için kendisinin de çalışmalar yaptığını söyleyen Aygül Özkan, parti programında "imtiyazlı ortaklık" yerine "stratejik işbirliği" kavramının belirlendiğini, bunun da imtiyazlı ortaklığa göre daha iyi bir kavram olduğunu savundu.

Almanya'nın, AB ile Türkiye arasındaki müzakerelerde yeni fasıl açılması konusundaki tutumuna da değinen Özkan, ''Almanya, fasılların açılmasına yönelik oylamada 'evet' oyu verecek ama son dönemdeki sıkıtnıları da göz önünde bulunduracak'' dedi.

Aygül Özkan, Almanya'nın tutumunun Almanya'da yaşayan Türklerde bir olumsuzluk meydana getirip getirmeyeceği yönündeki soruya da şu yanıtı verdi:

''Buradaki Türklerin refah ve huzur içinde yaşamaları dolayısıyla AB ön planda değil. Önemli olan burada elde edilen imkanların değerlendirilmesi. Eğitim ve işyerindeki konumları önemli. Bunlar yabancıların sorunları. Bu sorunlara biz cevap veriyoruz. Türkiye'nin Almanya ve AB ile bağlarının kopmamasını istiyorum. Yakınlaşmak için bağlar pekiştirilmeli çaba gösterilmeli.''

Özkan, Almanya'da yaşayan Türklerin bu konuda çok da olumsuz düşüneceklerini sanmadığını ifade etti.

- "CDU'nun, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı tutumu yeni değil"

CDU'nun diğer yönetim kurulu üyesi Serap Çelen Güler ise parti pogramında Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olunmasının yeni bir şey olmadığını söyledi. Güler, ''Bizim imtiyazlı ortaklık teklifimiz her zaman Türkiye tarafından reddedildi. Parti programında bu konuda nedenler ifade ediliyor. Türkiye’nin kriterleri yerine getiremediği ve büyük bir ülke olduğu için AB'ye yük getireceği ifade ediliyor'' şeklinde konuştu. Güler, bu konuda zamanla daha da ileri bir adım atılabileceğini söyledi.

Serap Çelen Güler, 22 Eylül'de yapılacak seçimlerde oy hakkı bulunan Türk kökenli seçmenlerin mutlaka sandığa gitmelerini de istedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.