Hava Durumu

Altın fiyatları nereye kadar düşer?

Vatandaşın ve küçük yatırımcının "zarar ettirmez" dediği altında son aylarda istikrarsız bir grafik olduğu gözleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 14.12.2013 10:13
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2013 10:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Altın fiyatları nereye kadar düşer?

Analizleri ile dikkat çeken Prof. Dr. Ünsal Ban altın fiyatları hakkında yatırımcılara yön gösterdi ve muhtemel olacakları aktardı.

İşte Prof. Dr. Ünsal Ban'ın son yazısı:
 

Altında fiyat nereye kadar düşer?
 
 
Bu yıl altın yatırımcıları açısından pek de parlak geçmedi.Son olarak 1999 yılını değer kaybıyla kapatan altının, kayıpsız geçirilen 14 yılın ardından 2013'ü tekrar "zararla" kapatacak olması bir devrin sonuna gelindiğini gösteriyor.Altın 2011'de 1.921 dolarla tarihi zirveyi görmüştü.Zirvenin görüldüğü o günlerde hem bu sütunda hem de katıldığımız televizyon programlarında kalemimiz yettiği, dilimiz döndüğünce "Altından uzak durun" yollu uyarılarda bulunduk.Gelişmeler bizi doğruladı, 2012'de 1.665 dolara gerileyen altının, 2013'teki dramatik düşüşüne hep birlikte şahitlik ettik.Son dönemdeki denge fiyatı da malûmlarınız olduğu üzere 1.240 seviyelerine kadar gerilemiş durumda.
 
 En güvenilir araç...
 
 Küresel krizin etkilerinin derinleştiği zamanlarda piyasalardaki tek ve en güvenilir yatırım aracı olarak algılanan altının, bugünlerde herhangi bir devlet güvencesi olmayan sanal para birimi bitcoin ile karşılaştırılması dahi nerelerden nerelere gelindiğini gözler önüne seriyor.
 
Altındaki "kötü" gidişin temel sebeplerine gelince...Altın fiyatlarına yön veren en önemli faktör, ABD Doları'nın kriz öncesindeki "itibarını" kazanıyor olması.Aynı şekilde, ucuz ve bol likidite döneminin sonuna gelinmesinin de altın fiyatları üzerinde kayda değer etkilerinin olduğunu görüyoruz.Bu kapsamda, tartışmaların son dönemde yoğunlaştığı parasal genişleme programının (QE3) altın fiyatları üzerindeki volatiliteyi artırdığı görülüyor.Özellikle geçtiğimiz hafta açıklanan ABD verilerinin beklentilerden iyi gelerek parasal genişleme programının yakın zamanda sonlandırılabileceğine işaret etmesi, altın fiyatları üzerindeki baskıları artırıyor.
 
 
FED toplantı önemli
 
 Yeni yıla sayılı günler kala gözler 17-18 Aralık'ta gerçekleşecek FED toplantısında. Parasal genişleme sürecinin geleceğine ilişkin ipuçlarının verilebileceği toplantı sonrasında altındaki hareketliliğin daha da artacağı ortada.
 
 Altın ons fiyatındaki fiyat hareketlerini teknik açıdan ele aldığımızda, 1.210-1.185 dolar fiyat aralığının büyük bir önem taşıdığı görülüyor. En son 2013 yılının Temmuz ayında test edilen bu seviyenin kırılması durumunda aşağı yönlü eğilim güç kazanacak ve 1.150-1.100 dolar bölgesine doğru hareket edilecektir. Diğer taraftan, toplantı sonrasında olumlu bir algılama oluşması durumunda 1.240-1.250 direnç bölgesinin önemle takip edilmesi gerekiyor. Bu direnç bölgesinin aşılamaması durumunda geçici nitelikte kalacak olan hareket, altın fiyatının tekrar 1.210 bölgesine yönelmesi ile sonuçlanacak, orta-uzun vadedeki denge fiyat ise 1.100-1.000 dolar.
 
 Gramda 81 lira önemli
 
 Altının gram fiyatları dikkate alındığında, 81 lira seviyesinin önem arz ettiği karşımıza çıkıyor. 81 lira bölgesinin korunamaması durumunda 79,5 ve 78 lira seviyelerinin destek görevi yapacağı altında, geri çekilmenin devam etmesi ise fiyatı 72 lira bölgesine kadar çekecektir. Öte yandan, yukarı tarafta ise 82,5 lira takip edeceğimiz ilk direnç bölgesi.
 
 Uzun lafın kısası, altında iki sene önceye kadar etkili olan güvenli liman algılaması kaybolmuştur. Bu durumun, 2013 yılı içinde yaşanan %25-26'lık değer kaybı ile fiyatlara somut bir şekilde yansıdığı görülmektedir. Bundan sonraki süreçte, değişmekte olan konjonktüre bağlı olarak fiyatların daha da düşmesini beklediğimiz altında, kısa vadeli alım-satımlar dışındaki orta-uzun vadeli yatırımlar zarar ile sonuçlanacaktır.



 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.