Hava Durumu

Ankara-AB hattında ipler iyice gerildi

Başbakan Erdoğan’ın AP’ye verdiği sert tepkilerin ardından AP ve AB komisyonlarındaki toplantılara katılması beklenen Adalet Bakanı Ergin Brüksel’e gitmeme kararı aldı

Haber Giriş Tarihi: 18.06.2013 08:45
Haber Güncellenme Tarihi: 18.06.2013 08:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Ankara-AB hattında ipler iyice gerildi

Gezi Parkı bağlamında gündeme gelen gelişmeler ve yapılan açıklamalar, son dönemde iyileşme ve kıpırdanma belirtileri gösteren Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin gerilmesine neden oluyor. Protesto eylemlerine güvenlik birimlerinin müdahalesini ve Türk hükümetinin tavrını sert şekilde eleştiren bir karara imza atan Avrupa Parlamentosu’na, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Haddinizi bilin”, “AP’yi tanımıyorum” gibi tepkiler vermesiyle iyice gerginleşen ilişkiler temasları da etkilemeye başladı. Bu çerçevede hem AP hem de AB Komisyonu’nda toplantılara katılması öngörülen Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Brüksel’e gitmekten vazgeçti.

Randevular iptal

Türkiye’de üst düzey temaslarda bulunması öngörülen 13 parlamenterden oluşan AP Dışişleri Komisyonu (AFET) heyetine hükümet kanadından verilen randevular iptal edilirken bazı randevu talepleri de geri çevrildi. Bunun üzerine dün bir durum değerlendirmesi yapan AFET yetkilileri Türkiye ziyaretini iptal etti. Belçika’da temaslarda bulunan TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu da AP İnsan Hakları Alt Komisyonu’nda düzenlenecek Türkiye’yle ilgili bir toplantıya katılmama kararı aldı. İptal kararlarında AB’nin Gezi Parkı eylemleri çerçevesinde takındığı tavırdan duyulan rahatsızlığın yanı sıra “Başbakan’la ters düşme” kaygısı da etkili oldu.

Ankara ile Brüksel arasında yaşanan gerginlik 27-28 Haziran’da yapılması öngörülen AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu (KPK) toplantısının yapılmasını da tehlikeye soktu. Ankara’nın takındığı tavıra paralel olarak, çoğunluğu Ak Parti milletvekillerinden oluşan KPK’nın Türk kanadında toplantıya katılmama eğilimi belirirken bu konuda nihai karar verilmedi. 26 Haziran’da açılması öngörülen ancak Berlin’in henüz yeşil ışık yakmaması nedeniyle sürüncemede kalan başlığın “başına bir şey gelmesi halinde” Türkiye’nin “aşırı ve orantısız” tepki verme olasılığının bulunması ilişkilerin geleceğine yönelik endişe seviyesini yükseltiyor.

Tepkiler sürüyor

Ankara’da AB’ye tepki tavan yaparken Brüksel’den de açıklamalar sürüyor. AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Füle, Türkiye’nin ihtiyacı olanın barışçıl göstericilere yönelik aşırı güç kullanımı değil sakinleşme ve diyalog olduğunu belirterek gelişmeleri endişeyle izlediklerini söyledi. AP Sosyalistler ve Demokratlar Grubu Başkanı Hannes Swoboda da Erdoğan’a “sadece bir siyasi parti lideri gibi değil, devlet adamı gibi davranması çağrısı” yaptı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.