Hava Durumu

Anne kızını abla kardeşini ihbar ediyor

Hileli boşanarak yetim maaşı almaya çalışanların sayısı artıyor. SGK özel timleri şüpheli boşanmaları araştırırken en büyük yardımı boşanan kişinin ailesinden görüyor. SGK’ya yapılan ihbarların yüzde 80’inden fazlasını maaşı düşen anne ve diğer kız kardeşler yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2015 09:20
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2015 09:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Anne kızını abla kardeşini ihbar ediyor
Vatan gazetesinin haberine göre Babası ya da annesi vefat eden çok sayıda kadın, yetim maaşı alabilmek için kâğıt üzerinde eşinden boşanıyor. Ancak evlilik, fiilen devam ediyor. Bu durumun önüne geçmek için sahte boşanmalar, nitelikli dolandırıcılık kapsamına alındı.
 
Anlaşmalı boşanmaların tespitinde en çok SGK’nın ‘Alo 170’ hattına gelen ihbarlar yol gösterici oluyor. Alo 170 hattına, son 1 yılda yaklaşık 5 bin 500 anlaşmalı boşanma ihbarı gelmiş bulunuyor. 
 
İhbarlarda ilk sırayı 819 ihbarla İstanbul alırken ikinci sıradaki şehir 710 ihbarla Zonguldak oldu. Bölgesel bazda ise 1.378 ihbarla Marmara Bölgesi ilk, 1.280 ihbarla Karadeniz ikinci sırayı aldı. İhbarlarda en alt sırada Doğu Anadolu Bölgesi yer aldı.
 
İhbarcılar aileden
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, yersiz aylık alanları ihbar edenler genellikle kişilerin kız kardeşleri ya da anneleri oluyor. 
 
Anlaşmalı bir şekilde eşiyle boşanan bir kadın, babasından yetim aylığı aldığında annesinin ya da kız kardeşinin aylıklarında düşüş oluyor. Hal böyle olunca kız kardeşler ve anneleri arasında gizli tutulmasını talep ettikleri ihbarlar oluyor. 
 
Para mı kan bağı mı?
 
Yapılan araştırmalar sonucu ortalama dul ve yetim aylıklarının miktarının 700 TL ile 1.200 TL arasında değiştiği görülüyor.
 
Şikayetlerin büyük bir bölümü asgari maaş alanlar arasında yaşanıyor. 
 
Belirtilen durumun ilginç kısmı ise asgari 700 TL alan bir kişi, maaşına ortak olan kızını ya da kız kardeşini 200 TL ile 300 TL arasında değişen tutarlar için ihbarda bulunuyor. Bunu daha düşük maaş alıp 50-100 liralık fark için yapanları görmek de şaşırtıyor.
 
Hileli boşanmaları tespit timi kuruldu
 
Sosyal Güvenlik Kurumu konuyla ilgili çok ciddi bir şekilde araştırma ve denetim ekibi kurdu. Şöyle ki; bir denetmen habersiz bir şekilde ansızın kapınızı çalacak ve evinize kontrole gelecek. Eşinizi 3 kez üst üste aynı ikamet adresinde yakalar ise maaşınızı durduracak, ödenen aylıkları gecikme zammı ve tüm yasal faiziyle birlikte geri ödemenize hükmedecek. SGK ay ay ödemiş olduğu aylıkları sizden tüm faiz ve zamlarıyla birlikte 1 ay içerisinde ödemenizi isteyecek.
 
Sahte boşanmaların cezai şartları aylıkları geri almakla da sınırlı kalmıyor elbet. Hakkınızda bir de kamu kurum ve kuruluşlarını dolandırmaktan Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuluyor. Bu istemle 6 ay’dan 3 yıla kadar hapis cezası ile yargılanıyorsunuz. 
 
SGK, olayı her ne kadar büyütse de Yargıtay’ın konuyla ilgili emsal kararı olduğundan, belirtilen durumlar dolandırıcılık olarak kabul görülmüyor. SGK ile yargı her ne kadar ayrı kararlar alsa da SGK, yargı kararını dinlemeyerek aylıkları geri alıyor ve tüm cezai yaptırımları uygulamaya devam ediyor. Yargıtay, verdiği kararda SGK denetmenlerinin kişileri, yatak odalarında yakalamadığı sürece usulsüzlük sayılamayacağını belirtse de SGK, usulsüzlük tespiti için aynı evde bulunmasını yeterli görüyor.
 
SGK’dan tazminat aldı
 
Bu arada, bu olayların tersi bir durum da Denizli’de yaşandı. Denizli’de maaş almak için anlaşmalı boşanma yapıp yapmadığı gerekçesi ile denetim yapılan bir kadının, SGK’dan maaş almadığını kanıtlayıp 10 bin lira tazminat kazanması olayı başka bir boyuta getirdi. 
 
20 bin kişinin aylığı kesildi
 
Yapılan ihbarlar sonucu, anlaşmalı olarak boşandığı tespit edilen ve kocalarıyla yaşayan binlerce kadının dul-yetim aylığı kesildi. Buna göre;
 
2008-2011 döneminde 9 bin 702, 2012 yılında 3 bin 8, 2013 yılında 3 bin 338, 2014 yılında 2 bin 515, 2015 ilk 5 ayda ise 940 hak sahibinin aylığı boşandığı eşiyle birlikte yaşaması nedeniyle kesildi, cezai yaptırım uygulandı.
 
Yapılan ihbarlar sonucu, anlaşmalı olarak boşandığı tespit edilen ve kocalarıyla yaşayan binlerce kadının dul-yetim aylığı kesildi. Buna göre;
 
2008-2011 döneminde 9 bin 702, 2012 yılında 3 bin 8, 2013 yılında 3 bin 338, 2014 yılında 2 bin 515, 2015 ilk 5 ayda ise 940 hak sahibinin aylığı boşandığı eşiyle birlikte yaşaması nedeniyle kesildi, cezai yaptırım uygulandı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.