Hava Durumu

Apple, Google'ın yapamadığını yapacak!

Apple Glass özellikleri ile ilgili her geçen gün yeni bilgiler ve iddialar ortaya çıkmaya devam ediyor. Bu bilgiler neticesinde Apple'ın, Google Glass projesinden aldığı birçok önemli ders olduğu çıkarımı yapılabiliyor. Bu da akıllara Google'ın başaramadığını, Apple'ın başarabileceği düşüncesini getirmiş oluyor.

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2020 20:52
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2020 20:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Apple, Google'ın yapamadığını yapacak!

Apple'ın akıllı gözlük tasarımı beklentileri karşılayacak

Öncelikle Google Glass projesi ile ilgili birkaç hatırlatma yapmakta fayda var. Google, 2013 yılında ilk olarak bağımsız akıllı gözlük modeli olan Google Glass'ı resmi olarak duyurdu. İlk örneklerle birlikte giyilebilir teknoloji dünyasında oldukça merak uyandıran bir yenilik olarak kendini gösterdi. Ancak hedef aldığı özellikler ile kısa bir süre sonra kullanıcıların ilgisini kaybetmeye başladı.

İlk olarak tasarım, Google Glass kullanmak isteyen birinin şüphe edeceği şekilde hazırlanmıştı. Normal bir gözlükten ziyade, üzerindeki ek bileşenleri ile dikkat çekici bir durumdaydı. Bununla birlikte normal görüşe de pozitif değil negatif bir etkisi oluyordu. Nitekim kısa sürede tasarım konusunda eleştiriler almaya başladı.

Apple'ın ise Apple Glass tasarımı noktasında oldukça sıradan bir çalışma yaptığı ifade ediliyor. Eğer bu iddialar gerçeği yansıtıyor ise, aslında Apple'ın akıllı gözlüğü herhangi bir gözlük ile benzer şekilde olacak. Bu da daha önce Google Glass'ın aldığı eleştirilerin önüne geçilmesi anlamına gelecek.

Apple Glass özellikleri arasında kamera yer almayacak

Google Glass özellikleri arasında en çok, kamera ile kullanıcının baktığı herşeyin aslında kayıt altında olacağına vurgusu yapılıyordu. İlk etapta dikkat çekici bir yenilik gibi görünse de daha sonrasında ciddi tepkiler almaya başladı. Öyle ki bu tepkiler, Google akıllı gözlüğü ile girilmesi yasaklanan mekanlar olarak sıralanmaya başladı.

Bakılan her yerin aslında kayıt altına alınabiliyor olması hem kullanıcının hem de çevredeki insanların gizliliği konusunda önemli bir ihlal olarak değerlendirilmeye başlandı. Google Glass özellikleri arasındaki kamera bileşeni, pozitif değil de negatif olarak değerlendirilen bir detay olarak kendini göstermeye başladı. Yine Apple, bu tepkileri iyi bir şekilde saptamış olacak ki yeni Apple Glass özellikleri arasında kameranın olmayacağı iddia ediliyor.

Buna karşın Apple'ın AR yani artırılmış gerçeklik özelliğini kullanıcılara sunması için gözlükte, LiDAR bileşenine yer verilecek. Bilindiği üzere Apple, 2020 iPad Pro modelleri ile birlikte beklenmedik bir şekilde LiDAR sensörü kullanmaya başladı. Daha sonrasında da bu özelliğin, iPhone 12 özellikleri arasında da yer alacağı iddia edilmeye başladı.

Dolayısı ile Apple, tasarım ile birlikte kullanıcı gizliliği sorunlarını da bu şekilde aşabilecek gibi görünüyor. Bu da Google'ın zorlandığı iki önemli konunun çözülmüş olabileceği anlamına geliyor.

Apple akıllı gözlüğü sadece iPhone ile çalışabilecek

Google, kendi akıllı gözlüğünü herhangi bir başka cihaza ihtiyaç duymadan çalışabilir olması yönünde adımlar atmıştı. Apple'ın ise bunun aksine, kendi akıllı gözlüğünü iPhone ile çalışabilir olarak tasarladığı ifade ediliyor. Bu da her ne kadar iPhone'a bağımlı olması gerektiği anlamına geliyor olsa da yapabileceklerini de dolaylı olarak katlamış oluyor.

Nitekim çok daha yetenekli bir akıllı gözlük ile karşı karşıya olunabilecek. Tıpkı Apple Watch modelinde olduğu gibi, gelişmeler ile birlikte bağımsız bir cihaz geliştirilmeye başlanacaktır. Ancak ilk adımlar, iPhone ve iPad ile birlikte kullanılması şeklinde atılacaktır.

Apple Glass fiyatı ile dikkatleri üzerine toplayabilir

Son olarak erişebilirlik konusuna da değinmek gerekiyor. Google Glass hem üretim hacmi hem de fiyatı ile oldukça kolay ulaşılabilen bir cihaz olmaktan oldukça uzaktı. Buna karşın yeni gelen iddialara göre Apple Glass özellikleri bir yana, fiyatı ile de oldukça dikkat çekecek gibi görünüyor. Apple'ın 500 dolar seviyesini geçmeyen bir fiyatlandırma belirleyeceği ifade ediliyor.

Bu da söz konusu bu özellikleri taşıyan bir Apple ürünü için, aslında beklenmedik bir hamle gibi görünüyor. Şu an için Apple Watch çıkış tarihi konusunda ise net bilgiler olmadığını da ifade etmekte fayda var.

Toparlamak gerekirse Apple, Google'ın daha önceki Glass projesindeki tüm hataları inceleyeyip, bunları Apple Glass'tan uzak tutmaya çalışmış gibi görünüyor. Kullanıcıların giyilebilir teknoloji ürünlerinden beklentileri de fiyat ve tasarım ile hesaba katılmışa benziyor.

Eğer iddia edilen tüm bu detaylar gerçeği yansıtacak olursa, akıllı gözlük satışları da en çok satılan ürünler arasında dikkat çekmeye başlayabilecek gibi görünyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.