Hava Durumu

Aracını muayeneye götürecekler bu habere dikkat!

Arabası olan herkesi ilgilendiriyor. TÜVTÜRK'ten "Araç muayene randevusu için ücret isteyenlere kanmayın" uyarısı yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 01.02.2020 13:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.02.2020 13:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Aracını muayeneye götürecekler bu habere dikkat!

TÜVTÜRK, son günlerde yanıltıcı internet siteleri ve çağrı merkezleri aracılığıyla, ücretsiz olarak sunulan randevu hizmeti için ücret talep eden kişilere karşı vatandaşları uyardı.AA muhabirinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın denetiminde periyodik araç muayene hizmeti vermeye yetkili tek kuruluş olan TÜVTÜRK'ten edindiği bilgilere göre, Türkiye genelindeki araç sahiplerinin, araç muayene hizmeti ile ilgili dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunuyor.

Buna göre, bir kişi bir ay içerisinde ruhsat sahibi olmadığı sadece bir şahıs bir de şirket aracı getirebilirken, daha fazla araç için vekaletname isteniyor. Ruhsat sahibi araç getirilmesi ile ilgili ise herhangi bir sınırlandırma bulunmuyor.

ARACI AİT BORÇ MUAYENEYE ENGEL

Muayene hizmeti öncesi MTV borcu, trafik para cezası, OGS/HGS geçiş ücreti cezası ve trafik sigortası sorgulamaları yapılması gerekiyor. Sorgulama sonucu borç olması durumunda muayene işlemleri yapılmıyor. Geçerli bir "Egzoz Emisyon Ölçümü"nüz olmazsa araç muayenede "ağır kusurlu" olarak değerlendiriliyor.

Araçta cam filmi olmasının aracın muayeneden geçmesine engel olup olmadığı da sürücülerin merak ettikleri konulardan biri olarak öne çıkıyor. Periyodik muayenelerde cam filmi "hafif kusur" olarak değerlendirilirken, hafif kusurlu araçlar başka bir ağır kusuru bulunmadığı sürece muayeneden geçiyor. Ancak hafif kusurların da daha sonra giderilmesi bekleniyor.

TŞOF'UN BASTIĞI PLAKALAR STANDART PLAKA OLARAK KABUL EDİLİYOR

Verilen bilgilere göre, plaka konusunda ise yasalar gereği Türkiye'de araç plakası basımında tek yetkili kurum, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler

Federasyonu'nun (TŞOF) bu yetki ile bastığı plakalar standart plaka olarak kabul ediliyor.

Mühürlü ve hologramlı olsa bile yetkili kurum tarafından basıldıktan sonra, plakanın folyo veya camla kapatılması, plaka üzerinde karakterlerin bulunduğu alana çivi ve vida takılarak plakanın okunmasını engelleyen müdahalelerde bulunulması, ağır kusur olarak değerlendirilirken, bu araçlar muayeneden geçemiyor.

Ayrıca ön camda bulunan ve sürücünün görüş alanı içinde görüşü engelleyecek derecedeki büyük çatlak, kırık, ağır hasarlar ağır kusur olarak tanımlanıyor.

YIPRANAN AKSAMLARIN ARAÇ MUAYENESİ SIRASINDA O ANLIK KONTROLLERİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Aydınlatma, lastik, fren gibi aksamlar, sürekli kullanılan ve zaman içinde yıpranabilen aksamların, araç muayenesi sırasında o anlık kontrolleri gerçekleştiriliyor. Zaman içinde bu aksamlarda gerçekleşen yıpranmalar, aracın muayeneden kalmasına neden olabiliyor. Bu nedenle araç sahiplerine, hem trafikte kendi güvenlikleri hem de diğer araçların güvenliği için araçlarındaki aksamları sürekli kontrol etmeleri tavsiye ediliyor.

Ayrıca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından kusurlar tablosu belirli dönemlerde güncelleniyor. Bu sebeple bir önceki muayenede araçta kusur karşılığı olmayan durumlar sonraki sene kusur olarak görülebiliyor.

LPG'Lİ ARAÇLAR İÇİN ÖZEL DURUMLAR

LPG'li bir aracın muayenesi durumunda Gaz Sızdırmazlık Raporu talep edilmiyor. LPG/CNG yeni takıldığı zaman Yakıt Sistemi Montaj Belgesi ile Tadilat Projesi ve hesapları talep ediliyor. LPG/CNG'li bir aracın "Yakıt/gaz deposu, ömrü ile ilgili mevzuatta belirtilen süreyi aşmış" veya "Sıvı Gaz Sistemi Onaysız" kusuru almış ise muayene tekrarına Yakıt Sistemi Montaj Belgesi ile gelmesi zorunlu kılınıyor.

Araçta yapılan değişiklikler Araç İmal Tadil Montaj Yönetmeliği (AİTM) kapsamında bir tadilatsa buna uygun olarak tadilatının yapılması gerekiyor. TSE onaylı geçerli bir tadilat projesi ile gelmeyen araçların muayenesi ağır kusurla sonuçlanıyor.

ARAÇ MUAYENE RANDEVULARI ÜCRETSİZ

Öte yandan, son günlerde araç muayene randevu bedeli isteyen sitelere ve çağrı merkezlerine yönelik ise bu tür eylemlere itibar edilmemesi gerektiği belirtilirken, randevu alırken araç sahiplerinin ruhsatı da yanında bulundurması gerektiği ifade ediliyor.Araç muayenesi ile ilgili randevular TÜVTÜRK'ün 0850 222 88 88 numaralı Çağrı Merkezi'nden ve "www.tuvturk.com.tr" internet sitesinden ücretsiz olarak alınıyor.

Ayrıca TÜVTÜRK'ten konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın denetiminde periyodik araç muayene hizmeti vermeye yetkili tek kuruluş olarak, araç muayene hizmeti randevuları www.tuvturk.com.tr internet adresimiz ve 0 850 222 88 88 numaralı çağrı merkezimizden tüm araç sahiplerine ücretsiz olarak verilmektedir." denildi.

Araç muayene ücretleri 2020 yılı ile beraber zamlı olarak uygulanacak. Karayolları Taşıma Kanunu ve Karayolu Trafik Kanunu ile bu kapsamda düzenlenen yönetmeliklere göre, belge, ceza ve muayene ücretleri 2020 yılı için yeniden belirlendi. Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 2020 yılında araç muayene ücretlerine yüzde 22,58 oranında yeniden değerlendirme artışına gidildi.

ARAÇ MUAYENE ÜCRETLERİ 2020

Otobüs, kamyon, çekici ve tankerler

377,60 liradan 462,56 liraya çıkartıldı.

Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römork

279,66 liradan 342,2 liraya çıkartıldı.

Traktör (römorklu ve römorksuz), motosiklet, motorlu bisiklet"

142,78 liradan 174,64 liraya çıkartıldı.

ARAÇ MUAYENE PERİYODLARI

Hususi / Resmi otomobiller ve her türlü römorkları

İlk üç yaş ve sonrası her iki yılda bir muayene edilmesi gerekmektedir. (M1G sınıfındaki hususi ya da resmi arazi taşıtları da bu grupta yer alır)Lastik tekerlekli traktör

İlk üç yaş ve sonrası her üç yılda bir muayene edilmelidir.

Diğer motorlu araçlar ve her türlü römorkları

İlk bir yaş ve sonrası yılda bir muayene edilmesi gerekmektedir. (Taksi, kamyon, otobüs vb. ticari araçlar bu gruba dahildir.

İki veya üç tekerlekli araçlar ve her türlü römorkları

İlk üç yaş ve sonrası her iki yılda bir muayene edilmelidir.

ARAÇ MUAYENESİ İÇİN GEREKEN EVRAKLAR

Ruhsat

Aracın Vergi veya Ceza Borcunun Olmaması

Trafik sigortası

ARAÇ BORÇU OLANLARA MUAYENE İŞLEMİ YAPILMAZ

Trafik cezası, OGS kaçak geçiş cezası gibi borçların araç muayenesinden önce ödenmesi gerekir. Çünkü TÜVTÜRK, borcu olan araçların muayene işlemlerini yapmamaktadır.

ARAÇ MUAYENESİ RANDEVUSU NASIL ALINIR?

Tüm araç sahipleri internet üzerinden online TÜVTÜRK'ten araç muayene randevusu alabilmektedir. Aynı zamanda sürücüler, haftanın 6 günü, 08.00-20.00 saatleri arasında hizmet veren 0 850 222 8888 numaralı çağrı merkezinden de randevu alabilmektedir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.