Hava Durumu

Arınç Bursa'da muhabirle yaşadığı gerginliğe açıklık getirdi

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye geneline yayılmış bir paralel devlet soruşturması olmadığını söyledi

Haber Giriş Tarihi: 10.02.2014 21:20
Haber Güncellenme Tarihi: 10.02.2014 21:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Arınç Bursa'da muhabirle yaşadığı gerginliğe açıklık getirdi

Bakanlar Kurulu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı.

Başbakanlık Merkez Bina'daki toplantı sonrası Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gelen bir soru üzerine 'paralel devlet' tartışmalarına değinen Arınç, Türkiye geneline yayılmış bir paralel devlet soruşturması olmadığını söyledi.
Arınç, "4 tane mülkiye müfettişinin Emniyet Genel Müdürlüğü'nde idari soruşturma yaptığını biliyoruz" diye konuştu.

Arınç'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Paralel yapı veya paralel devlet Sayın Başbakan'ın suç işleyenlerle ilgili devlet içinde ama devletin kurallarına uygun hareket etmeyen gruplarla ilgili tanımlamasıdır. Böyle paralel devlet soruşturması diye bir soruşturma mevcut değildir.

Ama her kurum adli ve idari bir soruşturma yapabilir. Görevlerini yaparken hukuk dışına çıktılar mı, kanun dışı bir eylemde bulundular mı? Bunu bazen emniyet içinde yaparlar, yargı içinde yapılırsa HSYK'nın görevi budur.

Eğer başka bir devlet kurumunda yapılacaksa her kurumun teftiş kurulları vardır. Yoksa Başbakanlık Teftiş Kurulu vardır, Yüksek Denetleme Kurulu vardır. Yani teftiş makamı bunları inceleyebilir.

Eğer mülkiye müfettişlerinin bütün Türkiye'ye dağılarak böyle bir şey yaptıklarını iddia ediliyorsa... Doğrusu İçişleri Bakanlığı'nın müfettiş sayısı bu kadar fazla değildir. Biz sadece 4 tane mülkiye müfettişinin Emniyet Genel Müdürlüğü'nde idari soruşturma yaptığını biliyoruz. Türkiye genelinde böyle yaygın bir teftiş olmadığını söyleyebilirim.

Paris'teki cinayetleri MİT'e atfedilen bir belge yayınlandı. MİT bu iddiaları yalanladı ve soruşturma başlattı. Bunun ne amaçla MİT adına servis edildiğinin açıklamasını bekleyeceğiz.

Bu bazı kurumlarda çalışanların görevleri ve hukuk dışına ne kadar çıkabileceklerini göstermektedir. Bunların varlığının temizlenmesi çok önemlidir.

Adana'daki TIR olayında ilgisi olduğu değerlendiren jandarma görevlisinin yeri değiştirildi. Bu olayın Reyhanlı'ya yakın bir bölgede gerçekleştirilmesi tesadüf değildir. Güvenlik önlemleri daha ciddi olarak devam edecektir. Bunla ilgili adli soruşturma da devam etmektedir.

Dinlemelerin ilan edilmesi hukuki değildir. Muhalefet bu iddialara sarılıyor. Bir gazete ve televizyonun satışı için Başbakan birilerini teşvik ediyorsa bunun hukuki tavsibinin nasıl olacağına savcılar karar verir.

Bunlar için özel gazeteler çıktı sanırım, her gün sayfalarında yeni tapeler yayınlanıyor. Dinlemelerin ifşa edilmesi, savcının elindeki soruşturma konusunun alenen duyurulması masumiyet karinesine uygun değildir.

Yolsuzluk ve suiistimal sadece bugünün konusu değildir. Daha önceden de olmuştur ama bugünkü gibi cılkı çıkmamıştır." 

OTELDE BARİKAT KURMAYA GEREK YOK

Arınç İnternet Haber Portalı sitelerine Basın Kartı verileceğine dair açıklama yaptıktan sonra cuma günü Bursa'da Zaman Gazetesi muhabiri ile yaşadığı gerginliğin nedenini de açıkladı. Arınç, "Benim soru cevaplamayacağımı söylememe rağmen otelin önüne barikat kurmanın alemi yok" dedi.

BİRBİRİMİZİN HUKUKUNA UYMAMIZ LAZIM

Bülent Arınç, "Cuma günü Perşembe akşamından başlayarak çalışma yapmak üzere gitmiştim. Bütün günü dolduran bir konuyla karşı karşıyaydım. Oradaki mesajlarıma arkadaşlar dikkat etsinler dedim. Ayrıca akşam bir mülakatım olacaktı akşam konuşacaklarımı sabah konuşmamam gerekir. Basın müşavirime ısrarla bugün soru almayacağım dedim. Birbirimizin hukukuna riayet etmemiz lazım." dedi.

ARINÇ'I KIZDIRAN O SORU: DIŞ EDİLEN BİRİSİ VAR

Arınç, "Otele gittim hem namaz kılıcam üzerimi değiştierceğim akşam yemeğine katılacağım. Otelin odasının kapıısnı açınca barikat gördüm. Kendisini 'Dış edilen birisi var' diye söze başladı. Ben soru sorulmamasını o gün rica etmişsem basına düşen nezaketsizlik değil. O sorar siz nasıl cevap vereceksinzi? Ama bazen abuk sorulara sabuk cevaplar verilebilir. Ben 5 yerde konuşuyorum bir daha sormanın alemi olmamalıydı." şeklinde konuştu.

BEN BASINDAN KAÇAN BİR İNSAN DEĞİLİM

Arınç, "Ben basın mensuplarının sorularına açığım. Basından kaçan bir insan değilim. Ama sabah 9'da ilan etmişm 5 yerde konuşma yapacağım diye. Buna rağmen otele odasının önüne gelip barikat kurmanın gereği yok." diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.