Hava Durumu

Asgari ücrete zam, zengine vergi yaptılar!

Yeni Zelanda'da asgari ücretin saatini 18.90'dan 20 dolara yükseltilirken, zenginlere ise yüzde 39 vergi getirildi. Başbakan Jacinda Ardern, "Bu artış en savunmasız gruplara olan destekleri ve iyileştirmeleri temsil ediyor" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 01.04.2021 11:53
Haber Güncellenme Tarihi: 01.04.2021 11:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Asgari ücrete zam, zengine vergi yaptılar!

Asgari ücretin saatini 18.90 dolardan 20 dolara yükselten ve en yüksek gelir dilimine sahip gruplara yüzde 39 vergi getiren yasa, bugün uygulanmaya başlayacak.

Hükümet, asgari ücret zammından 175 bin 500 işçinin yararlanacağını ve bunun ekonomiye yıllık etkisinin 216 milyon dolar olacağının tahmin edildiğini açıkladı. Birçok içveren bu artışın kötü zamanlama olduğunu belirtti. Bu artışla beraber, ödeme miktarlarındaki artışın yanı sıra, emekliliklerine de yansıyacağı ifade edildi.

Yeni yasayla, yüzde 39'luk vergi oranı ise yılda 180 bin dolardan fazla kazananlara uygulanacak. Yeni Zelanda'da bu gruba giren kişi sayısı ülke nüfusunun yüzde ikisine tekabül ediyor. Yeni gelir vergisinin ülke ekonomisine katkısının yıllık 550 milyon dolar civarında olması bekleniyor.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, asgari ücretteki artışın dengeyi sağlayacağını söylerken, bunun ayrıca seçim vaatlerinden biri olduğunu belirtti. Ardern, "Hükümet olarak işimiz, düşük ücretli çalışanlarımızın yaşam maliyetlerini karşılamaları ile gelişecek kadar kazanç sağlamaları arasındaki dengeyi sağlamak. Aynı zamanda işverenlerin de çalışan sürekliliğini devam ettirme kabiliyetini dengelemek. Bu artış en savunmasız gruplara olan destekleri ve iyileştirmeleri temsil ediyor. Daha fazla ev inşa etmek, sağlık sistemimizi iyileştirmek, eğitim, öğretim ve iş fırsatlarına yatırım yapmak da dahil olmak üzere daha yapılacak çok şey var" dedi.

Asgari ücretle çalışanlar karara sevinirken, düşük gelirlilerin daha fazla kazanç sağlamak için uzun saatler çalışmak zorunda kaldıklarını belirtti.

YENİ ZELANDA EN YÜKSEK ASGARİ ÜCRETTE İLK 5'TE

2019'dan beri, asgari ücretin en yüksek olduğu 5 ülkeden biri olan Yeni Zelanda'da salgın boyunca havalimanları ve sınır işletmeleri gibi yerlerde çalışanlar da dahil olmak üzere risk altında mesai yapanların çoğu asgari ücret alıyor. Geçen sene, sendikalar, pandemide ön saflarda çalışan bu kişiler için asgari ücretin 22.10 dolara çıkarılması çağrısında bulunmuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.