Hava Durumu

Asgari ücrette geri sayım

2014 Asgari ücret ne kadar olacak, 2014 asgari ücret zam oranları milyonlarca kişi tarafından bekleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 25.12.2013 12:11
Haber Güncellenme Tarihi: 25.12.2013 12:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Asgari ücrette geri sayım

2014 Yılı asgari ücret zammı milyonlarca kişi tarafından bekleniyor. Asgari ücret zam oranları görüşülmeye başlandı ve kararın 26 aralık 2013 günü açıklanacağı duyuruldu. 2014 asgari ücret için bir çok teklif olsada bu tekliflerin kabul olup olmayacağı ise merak ediliyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, dördüncü ve son toplantı için 26 Aralık'ta (yarın) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda toplanmayı kararlaştırdı

Asgari ücret görüşmelerinde üçüncü tur da tamamlandı. Asgari ücretin gelecek yılın Ocak ve Temmuz aylarında yüzde 3 artırılması öngörüldü. Son toplantı perşembe günü yapılacak.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısı sona erdi. Komisyon, dördüncü ve son toplantı için 26 Aralık'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda toplanmayı kararlaştırdı. Toplantıdan asgari ücretin gelecek yılın Ocak ve Temmuz aylarında yüzde 3 artırılması öngörüldü.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nda (TİSK) Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder başkanlığındaki toplantıya, işçi ve işveren temsilcileri ile komisyonun diğer üyeleri katıldı.

Bu yılki ilk toplantısını 6 Aralık'ta Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda, ikinci toplantısını 18 Aralık'ta Türk-İş'te yapan komisyon, bugün yaptığı üçüncü toplantıda Türkiye İstatistik Kurumu'ndan (TÜİK) gelen verileri görüştü.

Komisyon, dördüncü ve son toplantı için 26 Aralık'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda toplanmayı kararlaştırdı.

2014 Yılı Programı'nda asgari ücrete yapılacak zamma ilişkin öngörüye yer verilmişti. Buna göre, asgari ücretin gelecek yılın Ocak ve Temmuz aylarında yüzde 3 artırılması planlanıyor.

Geçen yıl, asgari ücret yılın ilk 6 ayı için yüzde 4,1, ikinci 6 ay içinse yüzde 4,4 artırılmıştı. Asgari ücrette 2013 yılındaki ortalama artış yüzdesi ise yüzde 8,61 olmuştu.

2014'te geçerli olacak asgari ücretle ilgili işçi tarafını temsil eden Türk-İş en düşük memur maaşını talep ederken, işvereni temsil eden TİSK yüzde 4,5+5 zam teklifinde bulundu. Taraflar "16 yaşını doldurmayanlar" ayrımının kaldırılması konusunda da farklı görüşleri savundu.

Bu yılki ilk toplantısını 6 Aralık'ta Sosyal Güvenlik Bakanlığında, ikinci toplantısını 18 Aralık'ta Türk-İş'te ve üçüncü toplantısını ise dün Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunda (TİSK) yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, işçi ve işveren temsilcilerinin kıyasıya pazarlığına sahne oldu.

Pazarlıkların ardından, 2014 Yılı Programı'nda asgari ücretle ilgili yüzde 3+3 zam öngörüsünün üzerine çıkan taraflardan işçi tarafını temsil eden Türk-İş en düşük memur maaşı konusunda ısrarcı olurken, işvereni temsil eden TİSK yüzde 4,5+5 zam teklif etti.

Tarafların tekliflerindeki ısrarcı tutumu üzerine gözler, Komisyonun 26 Aralık'taki dördüncü ve son toplantısına çevrildi.

-"Alım gücü azaldı"

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun üçüncü toplantısında Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) sunduğu verilerin görüşüldüğünü belirterek, işverenin talebi üzerine TÜİK'in asgari ücreti "hafif", "orta" ve "ağır" olarak belirlediğini söyledi.

TÜİK'in asgari ücreti "hafif"te 1013 lira 70 kuruş, "orta"da 1081 lira 20 kuruş, "ağır"da ise 1205 lira 10 kuruş olarak belirlediğini bildiren Irgat, şöyle konuştu:

"2014 Yılı Programı'nda asgari ücretle ilgili yüzde 3+3 zammı değerlendirmeye bile almıyoruz. Çünkü bunun Asgari Ücret Tespit Komisyonunun saygınlığını zedeler. Türk-İş olarak asgari ücretin en düşük memur maaşıyla aynı seviyeye getirilmesini istiyoruz. Oranlara baktığımızda işçi ve işveren arasında fark yüksek görünüyor ama bu zamana kadar alım gücü olabildiğince azaldı."

Toplantılarda, 16 yaşını doldurmamış işçiler için ayrı olarak belirlenen asgari ücretin kaldırılmasının da teklifleri arasında olduğuna dikkati çeken Irgat, "Burada asgari ücretin '16 yaşını dolduranlar' ve '16 yaşını doldurmayanlar' olarak iki farklı rakam olarak belirlenmesi uygulamasının kaldırılmasını istiyoruz. Çünkü bu ülkemizde çocuk işçi çalıştırıldığının da bir bakıma kabulü oluyor. Asgari ücret tek olmalı. Buna hükümet tarafı da sıcak bakıyor. Bu konuda yönetmelik değişikliğine ihtiyaç var" dedi.

-"Dengeleri bozmamamız lazım"

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası Başkanı Metin Demir de asgari ücrette geçen yıl enflasyonun üzerinde bir artış yapıldığını belirterek, bu yıl da artışın yine enflasyonun üzerinde olmasının doğru olacağını düşündüklerini söyledi.

İşveren tarafı olarak tekliflerinin ilk 6 ay için yüzde 4,5 ikinci 6 ay için ise yüzde 5 olduğunu bildiren Demir, şunları kaydetti:

"Teklifimiz beklenen enflasyonun oldukça üzerinde olan bir rakam. Asgari ücretle çalışan büyük bir kesim var. Bu kesimin enflasyona da ezdirilmemesi gerekiyor. Burada işçi kesimine de hak veriyoruz. Asgari ücret üzerinde çok fazla sorumluluğu olan bir parametre olduğundan çok dikkatli olmamız gerekiyor. Bu konuda dengeleri bozmamamız lazım. Bir kesiminin gelirini artırırken, diğer taraftan şu anda işsiz olan 2 milyon 800 bin kişinin iş bulmasını da engellememeliyiz. Bizim şu andaki teklifimiz oldukça rasyonel. İşçi tarafı tekliflerini makul bir seviyeye çekerlerse anlaşma olur."

Demir, asgari ücretin "16 yaşını doldurmayanlar" ile ilgili bölümün kaldırılması yerine yaşın 20 ya da 21'e yükseltilmesinden yana olduklarını bildirerek, bu sayede genç işsizlerin işe girişinin kolaylaşacağını savundu.

-2013 için artış 4,1+4,4 olmuştu

Geçen yıl, 2013 için asgari ücret, ilk altı ay için yüzde 4,1, ikinci altı ay içinse yüzde 4,4 artırılmıştı. Asgari ücrette 2013'teki ortalama artış yüzdesi ise yüzde 8,61 olmuştu.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.