Hava Durumu

Aşı için en yakın tarih ilan edildi!

ABD'de corona virüsten ölenler Vietnam Savaşı'nda hayatını kaybedenleri geçti, Başkan Trump Şubat ayında teşhis edilen 15 vakanın ardından sarfettiği 'yakında sıfıra düşecek' sözünün hatırlatılması üzerine yine kan donduran bir yanıt verdi. Rusya lideri Putin ülkesinde ekipman eksikliği olduğunu kabul etti, İngiltere'de ise denizaltında mangal partisine izin veren komutan görevden alındı. Dünyanın merakla beklediği corona virüs aşısı için en umut verici açıklama geldi.

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2020 10:42
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2020 10:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Aşı için en yakın tarih ilan edildi!

Yeryüzünde bu sabah itibariyle corona virüs 3 milyon 140 bin insana bulaştı, 218 bin can kaybı kayıtlara geçti. Dünyaya diz çöktüren salgın haberlerini canlı blogla aktarıyoruz.

10.10 : Dünyadaki corona virüs vakalarının üçte birinin görüldüğü ABD'de, can kayıpları da Vietnam Savaşı'nı geride bıraktı.

Covid-19 ABD'de kısa bir sürede 59 bini aşkın can aldı.

ABD'nin bir bataklığa saplandığı Vietnam Savaşı'nda ise 58 bin 220 Amerikalı hayatını kaybetmişti.

Dünyayı kasıp kavuran corona virüs salgınının ölüm oranı, ABD'de her 100 bin kişiden 17.6. Vietnam Savaşı'nın en şiddetli yılı 1968'de her 100 bin kişide 8.5 Amerikan askeri yaşamını yitirmişti.

UMUT VEREN AÇIKLAMA
09.35 : İlaç devi Pfizer, corona virüs aşısının testleri güvenle geçmesi durumunda, sonbahar aylarında acil durumlarda kullanıma hazır hale gelebileceğini açıkladı.

Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Albert Bourla, aşının testlerinin Almanya'da başladığını ve izin çıkması halinde ABD'de de gelecek hafta başlayabileceğini belirtti. Bourla, testlerin sonuçlarının gelecek ay alınabileceğini açıkladı.

Bourla, aşının güvenli olduğundan emin olmak için daha fazla test yapılması gerektiğini, testler başarılı olursa Pfizer'ın acil durumlar için aşı dağıtımına sonbaharda başlayabileceğini, daha geniş ölçekli dağıtım iznini de yıl sonunda alabileceğini belirtti. Albert Bourla "Şu anda bir krizin içindeyiz ve herkes bir çözüm bekliyor" dedi.

08.50 : 'Tropik Trump' Jair Bolsonaro tarafından yönetilen Brezilya'da, Covid-19 bir günde 520 can aldı.

Vakaların 72 bini geçtiği ülkede, Bolsonaro ve taraftarları salgını küçümsüyor, sık sık sokaklarda gösteri yapıyor.

07.20 : ABD'de ilk kez bir köpeğin corona virüs testinin pozitif çıktığı açıklandı. Kuzey Carolina'nın Chapel Hill kentinde tamamı virüse yakalanan ailenin köpekleri de pozitif çıktı.

USA Today gazetesi köpeğin sahibi Heather McLean'in Duke Üniversitesi'nde çocuk doktoru olduğunu yazdı. Gazeteye konuşan McLean ailesi, Winston adındaki pug cinsi köpeklerinin sık sık öksürdüğünü fark ettiklerini anlattı.

PUTİN KABUL ETTİ
06.00 : Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkede sağlık çalışanları için yeterli sayıda kişisel koruyucu ekipman olmadığını kabul etti.

Vladimir Putin, ekipman üretimini önemli oranda artırmalarına ve yurt dışından da ekipman ihraç etmelerine karşın açığı henüz kapatamadıklarını söyledi. Putin ayrıca corona virüsün enfeksiyon oranının Rusya'da henüz en üst düzeye çıkmadığı uyarısında bulundu ve halktan dikkatli olmalarını istedi.

Vaka sayısı 100 bine yaklaşan Rusya'da, sokağa çıkma kısıtlamaları 11 Mayıs'a kadar uzatılmıştı.

Resmi verilere göre koronavirüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı sonucu hayatını yitirenlerin sayısı ise 867.

Rusya, koronavirüs vaka sayısında dünyada sekizinci sırada.

Ülkede koronavirüse yakalananların yaklaşık yarısı hastanelerde. Özellikle başkent Moskova'da vaka sayısının 20 bini aşması kentte sağlık sistemini de zor durumda bırakmıştı.

PENCE MASKE TAKMADI
04.15 : ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Minnesota eyaletinde bir kliniği ziyareti sırasında maske takmadı.

Mike Pence'in klinik personeliyle ve en az bir hastayla maske takmadan konuşması ABD'de eleştirildi.

Demokrat Parti üyesi senatörlerden Brian Schatz, Pence'in davranışının tehlikeli bir örnek teşkil ettiğini söyledi.

Mike Pence'in ofisinden yapılan açıklamada ise Başkan Yardımcısı'nın maske takmasına gerek olmadığı zira düzenli olarak koronavirüs testi yaptırdığı belirtildi.

Pence'in ziyaret ettiği The Mayo Clinic, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Başkan Yardımcısı'nın önceden kurallarla ilgili olarak bilgilendirildiğini açıklamıştı. Klinik daha sonra bu tweetini sildi.

03.45 : Corona virüsün ortaya çıktığı Çin'de 22 yeni vaka belirlendi, bunlardan 21'i yurt dışından ülkeye gelenler. Çin'de günlerdir olduğu gibi yeni can kaybı yok.

Çin'de parlamentonun yıllık toplantısı ise 22 Mayıs'ta başlayacak.

DENİZALTI KOMUTANI KOVULDU
03.20 : İngiltere'de, Kraliyet Donanması'na ait bir denizaltıda mürettabatın mangal partisi yapmasına izin veren bir denizaltı kaptanı görevden alındı.

Nükleer güçle çalışan HMS Trecnhant adlı denizaltının kaptanı John Lewis, tamirat için denizaltıyı Plymouth kentindeki Devonport Limanı'na götürdü. Sosyal medyada paylaşılan bir videoda, mangal partisi sırasında dans eden ve kahkahalar atan mürettabat görülüyordu.

Soruşturmanın ardından, kaptanın görevden alındığı ancak başka bir konumda donanmada kalmaya devam edeceği belirtildi.

03.15 : Corona virüs salgınının giderek yayıldığı Meksika'da, 1223 test daha pozitif sonuç verdi.

Vakaların 16 bin 752'ye ulaştığı ülkede, can kayıpları ise bir günde 135 artışla 1569 oldu.

Uyuşturucu kartellerinin corona virüs yardımı dağıttığı ülkede, hükümet ise eyalet yönetimlerinden karantina önlemlerini kaldırmasını istiyor. İçişleri Bakanlığı, eyalet yönetimleri ve belediyelere yollara barikatlar kurmaya ve sokağa çıkma yasağı getirmeye son vermesi çağrısında bulundu.

Meksika'daki yaklaşık 340 belediye yönetiminin yaklaşık yüzde 20'si insanların hareketlerini sınırlamak için kontrol noktaları oluşturdu. Onlarca kasabada sokağa çıkma yasağı uygulanıyor ve 31 eyaletten en az üçü sosyal mesafe tedbirlerine uymayan kişileri tutuklayacağını ilan etti.

02.40 : Sadece internet platformlarından yayımlanan filmler, seneye Oscar adayı olabilecek. Corona virüs salgınının sektöre vurduğu darbe nedeniyle, sadece internetteki platformlardan yayımlanan filmler de gelecek yıl Oscar ödüllerine aday gösterilebilecek.

Akademi'den yapılan duyuru, ABD'deki sinemaların salgın nedeniyle kapatılmasını izliyor. Daha önceki kurallara göre, bir filmin Oscar'a aday gösterilebilmesi için en az yedi gün boyunca Los Angeles'taki bir sinemada gösterilmesi gerekiyordu.

01.25 : Orta Afrika ülkesi Çad'da corona virüsten ilk ölümler gerçekleşti. Şimdiye kadar 52 vakanın görüldüğü ülkede iki hasta yaşamını yitirdi.

ÜNLÜ TELEVİZYONDA BİR İLK
00.20 : Dünyaca ünlü Al Jazeera televizyonu, corona virüs nedeniyle ilk kez bir haber bültenini evden yayınladı.

Katar merkezli yayın organının Twitter hesabı, corona virüse yakalanan spikerlerden Zeynelabidin Tevfik'in iyileşmesinin ardından evinden akşam haber bültenini sunduğunu duyurdu. Tevfik, bunun Al Jazeera'nın kurulduğu 1996'dan bu yana evden yayını yapılan ilk haber bülteni olduğunu ifade etti.

Covid-19'un 10 can aldığı Katar'da 11 bin 921 vaka kayıtlara geçti.

TRUMP ÇİZGİSİNİ BOZMUYOR
00.00 : Corona virüsü başlarda hafife alan ve gribe benzeten ABD Başkanı Donald Trump, Şubat ayında teşhis edilen 15 vakanın 'yakında sıfıra düşeceğini' söylemişti.

Ancak akşam saatlerinde ABD'deki corona virüs vakaları 1 milyonu aştı.

Söz konusu gelişme Beyaz Saray'da basın toplantısı düzenleyen Başkan Trump'a soruldu. ABD liderinin yanıtı yine kan dondurucuydu: "En nihayetinde sıfıra düşecek."

Trump şu ifadeleri kullandı: "Şunu anlamanız gerek, vakalar konusunda tüm ülkelerden çok daha fazla test yapıyoruz. Mesela Çin'den daha fazla test yaparsanız, daha çok vaka görürsünüz. Bu kadar çok test yaptığımız için de çok vakamız var. Daha fazla test yapılınca, herkesin iki katı oluyor. Uygun zamanda, söylediğimiz gibi sıfıra inecek."

ABD liderine geçtiğimiz ayda yaptığı yorumlarda salgını ciddiye almadığı da hatırlatıldı. Trump bu kez, "Bazı iyi uzmanlar, iyi insanlar bu salgının ABD'yi etkilemeyeceğini söyledi. Çin dışında hiçbir yeri etkilemeyeceğini söyledi. Biz de her zaman olduğu gibi uzmanları dinliyorduk. Bu uzmanlar yanıldı. Birçok insan yanıldı, salgının bu kadar ciddi olacağı bilinmiyordu" dedi.

Başkan Trump, yurt dışından ABD'ye gelenlere corona virüs testi yapılmasını planladıklarını açıkladı. Yakın zamanda hayata geçirilecek plan, salgının yoğun olarak görüldüğü ülkeleri kapsıyor. Trump, bu ülkelere örnek olarak Brezilya'yı gösterdi.

ABD lideri, yakın zamanda ülkesinin günde 5 milyon test yapabileceğini de söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.