Hava Durumu

Atıktan hem enerji hem gübre üretiyor

Net Sıfır Atık vizyonuyla hareket eden PepsiCo Türkiye'nin, fabrikalarında kendi enerjisini ve kendi gübresini ürettiği bildirildi. PepsiCo Türkiye'den yapılan açıklamada, şirketin tarladan fabrikaya kadar uzanan bir döngüsel ekonomi modeli uyguladığı ve PepsiCo dünyasındaki diğer ülkelere örnek olduğu kaydedildi.

Haber Giriş Tarihi: 23.07.2021 08:39
Haber Güncellenme Tarihi: 23.07.2021 08:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Atıktan hem enerji hem gübre üretiyor

Fabrikalarının tamamı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Sıfır Atık Belgesi ile sertifikalandırılmış durumda olan PepsiCo Türkiye, Net Sıfır Atık vizyonuyla ve döngüsel ekonomi uygulamalarıyla, fabrikalarında kendi enerjisini ve en önemli tarım girdilerinden patates üretiminde kullanılan gübreyi üretiyor. Açıklamada şu bilgiler verildi:

"Fabrikalarında yüzde 100 yenilenebilir elektrik hedefine ulaşan PepsiCo Türkiye, elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 50'sini atıktan elde ediyor. Hem yiyecek hem de içecek fabrikalarında elektrik enerjisi üreten şirket, 2021 yılı itibariyle son kullanma tarihi geçmiş olan ürünlerinden de elektrik enerjisi üretmek için yeni bir projeye başlamış bulunuyor."

Naturalis projesi ile patates üretiminde kullanılan kimyasal miktarında yüzde 40 oranında azalma sağlandığı belirtilen açıklamada şöyle denildi:

"Naturalis projesi ile elektrik üretimi sonrasında kalan, organik atık işleme tesisindeki anaerobik çürütücülerde oluşan ve fermente gübre özelliği taşıyan çamur, susuzlaştırıldıktan sonra anlaşmalı gübre üretim firmasına gönderiliyor. En önemli hammaddelerden olan patatesin yetiştirme süreçlerinde kullanılmak üzere gerekli mineral ilavelerinden sonra gübre özelliği kazandırılıyor. Gübre haline gelen ürün Naturalis markası ile PepsiCo'nun sözleşmeli tarım kapsamında çalıştığı çiftçilere ulaştırılarak sürdürülebilir bir üretim zinciri oluşturuyor. Tamamen Türk mühendisleri ile hayata geçirilen proje şu an birden fazla PepsiCo iş birimine de ihraç ediliyor."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.