Hava Durumu

Avrupa Birliği ülkeleri Türkiye'yi kınadı

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Barış Pınarı Harekatı nedeniyle Türkiye'yi oybirliğiyle kınadı, Ankara'ya silah satışının durması çağrısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 14.10.2019 16:11
Haber Güncellenme Tarihi: 14.10.2019 16:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Avrupa Birliği ülkeleri Türkiye'yi kınadı

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Barış Pınarı Harekatı nedeniyle Türkiye'yi oybirliğiyle kınadı, Ankara'ya silah satışının durması çağrısında bulundu.

Suriye'nin kuzeydoğusunda yürüttüğü Barış Pınarı Harekatı nedeniyle Türkiye'yi 'oybirliğiyle' kınayan AB, üye ülkelere de Ankara'ya yapılan silah satışlarını durdurma çağrısı yaptı.

Lüksemburg'daki AB Dışişleri Bakanları toplantısının ardından yapılan bildiride, Türkiye'nin askeri operasyonunun tüm bölgedeki istikrar ve güvenliği zayıflattığı belirtildi, ayrıca sivillere yönelik daha fazla acı, daha fazla yerinden edilme ve insani yardıma erişimin engellenmesi gibi sonuçlar yarattığı vurgulandı.

Harekatın, Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde yürütülen siyasi süreci zora soktuğu ifade edilen bildirgede, IŞİD Karşıtı Uluslararası Koalisyonun kazanımlarını da tehlikeye attığı iddia edildi.

SİLAH AMBARGOSUNDA UZLAŞMA OLMADI

AB ülkeleri Türkiye'yi kınam konusunda birleşirken, silah ambargosu konusunda genel kabulü sağlayamadı.

AB genelinde Türkiye'ye silah ambargosu uygulaması yönünde Almanya, Fransa, İspanya ve Avusturya'nın baskıları sonuç vermedi. Türkiye'ye silah satışının yasaklanması yönünde ortak bir uzlaşıya varılamadı.

Bildiride, silah ihracatının üyelerin ulusal kararı olduğu vurgulandı. Bazı AB ülkelerinin halihazırda silah ihracatını durdurduğuna dikkat çeken bildiri, "Üye ülkeler, Türkiye'ye silah ihracatlarıı konusundaki güçlü ulusal pozisyonlarına bağlıdır" değerlendirmesinde bulundu.

AB Konseyi'nin konuyla ilgili çalışma grubunun bu hafta içinde üye ülkelerin tutumunu gözden geçirmek için toplanacağı duyuruldu.

FRANSA DUYURMUŞTU

Fransa'nın Avrupa Birliği Bakanı Amelie de Montchalin geçen hafta yaptığı açıklamada, "Siviller, Suriyeli güçler ve bölgenin istikrarı için sarsıcı olan bir durumla karşı karşıya kaldığımızda aciz davranmayacağız" diyerek Türkiye'ye yönelik yaptırımların masaya geleceğini duyurmuştu.

Türkiye'nin operasyonunun başlamasının ardından Finlandiya, Norveç, Fransa ve Almanya Türkiye'ye askeri ihracatı askıya almış, İsveç de bu yaptırımın AB çapında uygulanması önerisinde bulunmuştu.

AB üyesi 28 ülke de ortak bir yazılı açıklama yayımlayarak, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde yürüttüğü operasyona son verilmesi çağrısında bulunmuştu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde yapılan toplantında ise ABD ve Rusya'nın vetosu nedeniyle Türkiye'ye yönelik ortak kınama mesajı çıkmamıştı.

DOĞU AKDENİZ'DEKİ SONDAJ FAALİYETLERİ DE GÖRÜŞÜLDÜ

Öte yandan AB dışişleri bakanları sadece Suriye konusunu değil, Türkiye'nin Kıbrıs açıklarında devam eden sondaj çalışmalarını da ele aldı.

AB ülkelerinin, Türkiye'nin sondaj faaliyetlerini hedef alan sınırlayıcı tedbirler üzerinde de anlaşmaya vardığı belirtildi.

Türkiye'nin Kıbrıs açıklarında devam eden sondaj çalışmalarını bir kez daha kınayan AB, Kıbrıs ile dayanışma içerisinde olduğunu vurguladı. Yapılan açıklamada, Türkiye'nin uluslararası hukuk çerçevesinde hareket etmesi gerektiği hatırlatıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.