Hava Durumu

Avukata yaka paça gözaltı yargıyı ayağa kaldırdı

İstanbul’da Gezi Eylemi yapan 49 avukatın dün Çağlayan’daki Adalet Sarayı girişinde yaka paça gözaltına alınmasına barolardan da yargıdan da tepki yağdı. Ankara Barosu’ndan üç bine yakın avukat 12.00’de adliye önünde buluştu ve avukatlara yaka paça gözaltını protesto etti. İstanbul'da avukatlar tepkilerini adliyede gösterdi. Marmaris, Gaziantep ve diğer illerden de gözaltılara tepki geldi.

Haber Giriş Tarihi: 12.06.2013 15:00
Haber Güncellenme Tarihi: 12.06.2013 15:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Avukata yaka paça gözaltı yargıyı ayağa kaldırdı

Ankara Barosu Başkan Vekili Sema Aksoy, baro adına sert bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Saldırıyı hepimize yapılmış sayıyoruz. Ayağa kalkıyoruz. Bu hep böyleydi. Bundan sonra da böyle olacak. Kimsenin bundan şüphesi olmasın. Bilsinler ki biz boyun eğmeyeceğiz, bugüne kadar susmadık susmayacağız. Toplumsal barış tehdit altında” denildi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu yaşananları kınadı. Avukatların gözaltına alınış görüntülerinin yüreğini parçaladığını belirten Feyzioğlu, olayın sonuna kadar takipçisi olacaklarını söyledi. Feyzioğlu şu açıklamayı yaptı:

“Dün, 11 Haziran 2013 tarihinde, İstanbul’da Çağlayan Adliyesi’nde 50’ye yakın meslektaşımız çevik kuvvet ve özel güvenlik görevlileri tarafından yerlerde sürüklenerek, üstleri başları parçalanarak, darp edilerek, elleri kelepçelenerek dışarı çıkarılmış, otobüslere doldurulup Emniyet Müdürlüğü’ne götürülmüştür. Meslektaşlarımız, Gezi Parkı olaylarında polisin uyguladığı şiddeti protesto ettikleri ve bu şiddetin sorumluları hakkında savcıları göreve çağırdıkları sırada kendileri şiddet mağduru olmuşlardır.Yargının kurucu unsuru olan avukatlar yerde sürüklenirken müdahale etmeye çalışan pek çok meslektaşımız da şiddetten nasibini almış ve onlar hakkında da yakalama işlemi uygulanmıştır.

Yaka paça gözaltına alınan avukatlara destek için yüzlerce avukat adliyede toplandı. Önce adliyenin içinde toplanan avukatlar, bir süre burada slogan attı. ‘Her yer Taksim her yer direniş’ sloganları atan avukatlar daha sonra adliyenin karşısındaki meydana geçti. Avukatlar ‘Savcı istifa’,’Savcı baksana kaç kişiyiz saysana’ ve ‘Avukatlar yerlerde sürüklenemez’ şeklinde sloganlar attı. Avukatların eylemi devam ederken, çevik kuvvet polisi ise adliyenin başka bir köşesinde hazır bekletildi. Selahattin GÜNDAY İSTANBUL DHA

YAKALAMA EMRİ HUKUKSUZ

Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre; yakalama işlemi ancak tutuklamanın şartları var ise uygulanabilir. Somut olayda, kaçma veya delilleri karartma ihtimali bulunmayan, kimlikleri rahatlıkla tespit edilebilecek, üstelik hukuk devletini ve insan haklarını korumaktan başka gayesi olmayan meslektaşlarımızın yakalanmasına dair emrin hukuka aykırı olduğu kuşkusuzdur. Esasen, Çağlayan Adliyesi’nde yerlerde sürüklenen avukatlar değil, adalettir ve avukatların temsil ettiği yurttaşlardır.

'TAKİPÇİSİYİZ'

Türkiye Barolar Birliği olarak, Gezi Parkı gösterilerinde polis tarafından uygulanan şiddetin sorumluları hakkında, bu şiddeti teşvik edenler, azmettirenler ve göz yumanlar da dahil olmak üzere, hak ettikleri gerekli adli ve idari soruşturmaların açılmasının takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyurmuştuk.Bugün geldiğimiz noktada bir kez daha savunmayı savunmak zorunda bırakılmış bulunuyoruz.Avukatlara yönelik baskı ve şiddetin sorumluları hakkında da gereğini yapacağımızı herkesin bilmesini istiyoruz.”

Marmaris Adliyesi önünde toplanan Muğla Barosu’na üye 50 avukat, ’Tayyip orijinal avukatlar marjinal’, ’Her yer Taksim her yer direniş’, ’Tayyip şaşırma avukatlara dokunma’ sloganları attı. Muğla Baro Başkanı Mustafa İlker Gürkan adına basın açıklamasını Muğla Barosu Marmaris İlçe Temsilci Yardımcısı Volkan Uysal okudu. Açıklamanın ardından bir süre slogan atan avukatlar, dağıldı. Avukatlar, bugün saat 20.00’de Marmaris Atatürk Anıtı önünde toplanıp, Gençlik Meydanı’na yürüyecek. Doğuş Esat BERME/ (DHA)

TOPLUMSAL BARIŞ TEHDİT ALTINDA

Ankara’daki eylemde Ankara Barosu Başkan Vekili Sema Aksoy’un baro adına okuduğu açıklama ise şöyle: “Bugün mesleğimiz ve değerlerimiz hiç olmadığı kadar ağır bir saldırı altındadır .Dünyanın en büyük adalet sarayını yaptılar ama içine adaleti koyamadılar. Aynı fakültelerden mezun olduğumuz ve söylediklerinden dolayı ne yazık ki aynı sıralardan geçmiş olmaktan üzüntü duyduğumuz bazı yetkililerin emir ve talimatlarıyla dün, İstanbul Barosu avukatları, çalışma mekanları, evleri, yuvaları olan adliyede gözaltına alınmıştır. Hem de sürüklenerek. Yaka paça. Zorla.

'KORKMA HAKKINA SAHİP DEĞİLİZ'

Biz avukatlar korkma hakkına/şansına sahip değiliz. Bizim korkumuz insanların karanlığa gömülmesine neden olacaktır. Bu yüzdendir ki, özgürlük ve demokrasi için, var gücümüzle her tür saldırıya karşı dimdik durma görevimiz vardır. Bunun farkındayız. Bunu biliyoruz. Bunu tüm hücrelerimize kadar hissediyoruz. Onun için, hangi siyasi görüşten olursak olalım, bir meslektaşımıza yapılan saldırıyı hepimize yapılmış sayıyoruz. Ayağa kalkıyoruz. Bu hep böyleydi. Bundan sonra da böyle olacak. Kimsenin bundan şüphesi olmasın.

Gaziantep Adliye Sarayı önünde toplanan 150 kadar avukat, İstanbul’da meslektaşlarının gözaltına alınmasını alkışlarla protesto etti. Cübbeleri ile eyleme katılan avukatlar adına konuşan Gaziantep Baro Başkanı Ali Elibol, Çağlayan Adliyesi’nde avukatların polis tarafından gözaltına alınmasının hukuk dışı bir davranış olduğunu söyledi. Avukatlar okunan basın açıklamasının ardından alkış yaparak adliyeye gitti. Mehmet BULUT/GAZİANTEP, (DHA)

'DİKTATÖRLERİN AVUKATA DEĞİL ŞAKLABANA İHTİYACI OLDUĞUNU BİLDİK'

Biz avukatlar; “Hukuka, ahlaka, mesleğin onuruna ve kurallarına uygun davranacağımıza namusumuz  ve vicdanımız üzerine ant içtik” Her zaman ve öncelikle insan haklarını ve hukuk devletini korumak istedik. Biz avukatlar, mesleğimizi sadece demokratik bir hukuk devletinde icra edebileceğimizi bildiğimiz için özgürlük ve demokrasiyi çok sevdik. Diktatörlerin avukatlara değil şaklabanlara ihtiyacı olduğunu bildik. Bu yüzden, hukuk devletine yapılan her saldırının avukatlara, avukatlara yapılan her saldırının hukuk devleti ve demokrasiye yapıldığını  söyledik.Biz avukatlar  adalet istiyoruz dedik. Biz avukatlar  şiddet mağdurlarının yaralarını sardık.Şiddet gösteren her kimse cezalandırılsın, kanunsuz emirleri verenler bulunsun istedik. İşte Ankara Adliyesinden, Çağlayan adliyesinden ve pek çok Adliye’den yükselen ses budur.

'GADDARLARI MİLLETE ŞİKAYET EDİYORUZ'

İnsan haklarını,hukukun üstünlüğünü korumaya yemin  etmiş olan avukatların sesi.Biz hep insan hakları dedik, hukukun üstünlüğü dedik, üstünlerin hukukuna karşı çıktık.Bunun karşılığında ne yaptılar? Adalet isteyen avukatları üstlerindeki cüppelere yerlerde sürüklediler, kelepçelediler, gözaltına aldılar.Onlara göre düşüncesini açıklayan, konuşan, eleştiren herkes terörist. Bilsinler ki biz boyun eğmeyeceğiz, bugüne kadar susmadık susmayacağız.Yine bilsinler ki üzerlerine coplu polisleri saldıkları ,ellerini  kelepçeledikleri,cüppelerini yırttıkları avukatlar onlara da lazım olacak. Herkes bilsin ki biz gaddarları millete şikayet ediyoruz.Çünkü ayaklar altına aldıkları hukuk, milletin hukuku, yerde sürükledikleri avukat milletin avukatıdır.İşte buradan Başkent barosundan sesleniyoruz. Cüppelerimizi sırtımızdan çıkaramayacaksınız.

'ADLİYELERDE ADALET DEĞİL, TERÖR ÖRGÜTÜ ARAYAN İRADEYİ KINIYORUZ!'

Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, yaşananları “sivil sıkıyönetim hali” diye nitelendirdi ve kınarken, “Adliyelerde adalet değil terör örgütü arayan idareyi kınıyoru” dedi. Eminağaoğlu, şu açıklamayı yaptı:

“Taksim gezi parkıyla başlayan süreçte halkın demokratik tepkilerini bile hazmedemeyen siyasi iktidar, demokratik hukuk devletinin içini boşalttığı, ülkede hukuk bırakmadığı için, artık adliyelerde adalet değil, terör örgütü bile arar hale gelmiş, yeni bir adım olarak avukat meslektaşlarımızı dahi gözaltına aldırmaya varan uygulamalara yönelmiştir.

'SİVİL SIKIYÖNETİM HALİNİ KINIYORUZ'

Bu sivil sıkıyönetim halini şiddetle kınıyor, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısını ve Adalet Bakanı’nı, yargı üzerinde yaratılan siyasi baskıya derhal son vermeleri için göreve davet ediyor, yaratılan bu baskı ortamıyla halkımızın demokratik tepkilerini ortaya koymaktan alıkonulması da amaçlanmasına rağmen, halkımıza demokratik hukuk devleti ilke ve kuralları çerçevesinde, tepkilerini ortaya koymaktan geri durmamaları çağrımızı bir kez daha yineliyorum”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.