Hava Durumu

Ayakkabı kutusuna ceza yağdı

RTÜK, yolsuzluk ve rüşvet operasyonları ile ilgili olarak yapılan haberler nedeniyle Habertürk, Bugün, Samanyolu, CemTV, HalkTV, Sokak TV gibi birçok kanala ceza yağdırdı.

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2014 20:45
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2014 20:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Ayakkabı kutusuna ceza yağdı

RTÜK, yolsuzluk ve rüşvet operasyonları ile ilgili olarak yapılan haberler nedeniyle Habertürk, Bugün, Samanyolu, CemTV, HalkTV, Sokak TV gibi birçok kanala ceza yağdırdı. Sert tartışmanın yaşandığı toplantıda, fiziki müdahaleye ramak kaldı.

RTÜK Üst Kurulu'nun bugünkü toplantısı akşam saatlerinde sona erdi. Toplantıda; Habertürk, Bugün, Samanyolu, CemTV, HalkTV, Sokak TV gibi birçok kanalın yolsuzluk operasyonu yayınlarındaki kutu ve para görüntüleri ile savcılık belgelerine ceza verilip verilmemesi ele alındı. Ak Parti kontenjanından seçilen üyelerin ceza verilmesi tavrına isyan eden MHP kontenjanından seçilen Esat Çıplak, "Ergenekon, Balyoz davalarında, MHP'lilere yönelik kaset operasyonlarına ilişkin yayınlardan nerelerdeydiniz. Aileler parçalandı, özel hayatlar altüst oldu, yuvalar dağıldı. Hiç kul hakkı yoktu, hiç mi vicdanınız yoktu, hiçmi merhamet etmediniz. O zaman sesiniz çıkmadı, ne zaman ki iş Ak Parti'ye dayandı o zaman sesiniz yükseldi, aklınız başınıza geldi. Hadi unuttunuz peki hayatı didik didik edilen savcıların özel hayatı yok mu onlar için niye sesiniz çıkmıyor" dedi.

AK Parti kontenjanından seçilen üyeler "Haklısın, geçmişte yanlış yapmış olabiliriz" şeklinde karşılık verirken, Çıplak'ın "infasızlar" diye çıkışını sürdürmesi kavgaya dönüştü. Karşılıklı atışmalar yaşanırken, Ak Parti kontenjanından seçilen üyelerden bazıları, "Doğrudan, bilerek mi raporlaştırmadık. Kararları biz mi kasıtlı yazmadık Üst Kurul'a getirmedik" dediler. Tansiyonun bir anda yükseldiği toplantıda fiziki müdahaleye ramak kaldı.

Ceza gerekçeleri

Görüşmeler sonrasında sözkonusu televizyonlara mevzuatta yer alan, "insan onurunu zedeleme ve özel hayatın gizliliğini" ihlal, "tarafsızlık" ilkesini ihlal, "haberde asartılı görüntü ve ses efektlerine yer verme" ve yargı kararı kesinleşmeden bir kimseyi suçlu gösterme, yargı sürecini etkileme" ilkelerine aykırılık nedeniyle ceza verildi.

Muhalefet şerhi düşüldü

5 AK Partili üye ceza verilmesi yönünde oy kullanırken muhalefet temsilcileri muhalefet şerhi koydu. Çıplak, konuya ilişkin şunları söyledi:
"Bu cezalar RTÜK için utanç vesilesidir. Dünyanın neresinde olursa olsun, rüşvet ve yolsuzluk olayları en önemli haberdir. Üstelik Türkiye’de iddia edilen ve zanlı olarak gösterilen kişiler Bakan, bakan çocukları ve önemli bürokratlar ise bu birinci haberdir. Haberlerde bu konu işlenmeyecekse neler işlenebilir doğrusu anlayabilmiş değilim. RTÜK geçmişte Ergenokon, Balyoz gibi Subayların casusluk davalarında, Kaset operasyonlarındaki görüntüler, yapılan ev baskınları ve zanlılara ilişkin her türlü iddialar televizyonlarda suçlanarak, aşağılanarak verilmesine rağmen, bugün gelinen nokta ibret vesilesi olacak türdedir. HSYK'ya RTÜK modeli öneriliyor. HSYK’nın RTÜK benzeri bir modele dönüştürme önerisi adaletin ölümü demektir. RTÜK’te adaletin (a)sı, vicdanın (v)si, merhametin (m)si, insafın (i)si, hakkın (h)si yok ki; sistem HSYK’ya uygulansın. Oyçokluğu ile seçilen RTÜK üyeleri gibi bir yapı yargıyı tamamen siyasallaştırır. Sosyal olaylarda ceza için cadı avına çıkıldığı bir RTÜK yapısının oluşturulması, Adalet Bakanına bağlanmasından farklı bir yol değildir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.