Hava Durumu

Baba ocağına büyük katkı

Bursa Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde hayırsever işadamları tarafından restore edilen Bulgaristan´daki Osmanlı döneminden kalma 4 cami törenlerle ibadete açıldı. Başkan Altepe eserlerin restorasyonuna destek veren işadamı Celal Sönmez´e teşekkürlerini sundu.

Haber Giriş Tarihi: 27.06.2013 11:51
Haber Güncellenme Tarihi: 27.06.2013 11:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Baba ocağına büyük katkı

Bursa Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Bursalı hayırsever işadamları tarafından restore edilen Bulgaristan´daki Osmanlı dönemine ait Kırcaali´deki Yoğurtçular Köyü, Rudozen Bölgesi´ndeki Çepentsi, Varna´daki Sonave (Sandıklı Köyü) ve Sloveykova (Damlalık) camileri, törenle hizmete açıldı.

Camilerin açılış törenlerinde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Büyükşehir Belediyesi ve Bursa olarak Balkan ülkelerinde restorasyon ve düzenleme çalışmalarıyla Osmanlı’ya uzanan tarihi ve kültürel mirasın geleceğe taşındığını söyleyerek, “Bölgeye yaptığımız yatırımlar nedeniyle Bursa, Türkiye ile Balkanlar arasında köprü oldu. Eski dönemlerin aksine, artık tüm gittiğimiz toplantılarda sadece Türk bayrağı açılır oldu. Balkanlar´ın her köşesinde, çok büyük bir Bursa ve Türkiye sevgisi oluştu” dedi.

Bursa´nın Balkanlar´da birçok iz bıraktığını dile getiren Başkan Altepe, “Balkanlar bizim bir parçamız. Burada Bursa´nın tüm renkleri var. Burada kendimizi bir yabancı gibi hissetmiyoruz. Burada Osmanlı döneminden kalma birçok anıtsal yapı var. Bu yapıların çoğu yok olmuş ya da harabe durumdaydı. Şimdi tek tek ayağa kaldırmanın gayretindeyiz” diye konuştu.

“DOSTLUK VE KARDEŞLİK İÇİN BURADAYIZ"

Eserlerin restorasyonuna destek veren işadamı Celal Sönmez´e teşekkür eden Başkan Altepe, "Bizler, birlikte güldük birlikte üzüldük. Balkanlar´daki Türk kardeşlerimizin mutluluğu için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Onlarla birlikte olduğumuzu göstermek, dostluk ve kardeşlik için buradayız. Allah bu beraberliğimizi daim kılsın. Her zaman yanınızdayız. Sadece Bursa, Balkanlar´a yeter. Bursa sayesinde artık Balkanlar canlanıyor. Hedefimiz bu toprakların hep canlı kalması. Bulgaristan ile Türkiye kardeş ülke. Burada kendimizi Bursa´da gibi hissediyoruz” şeklinde konuştu.

Tarihi ve kültürel miras projeleri kapsamında Bulgaristan, Kosova, Makedonya ve Bosna Hersek başta olmak üzere tüm Balkanlarda iz bırakan çalışmalara imza atan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bulgaristan’da restorasyonu tamamlanan 4 camiden Kırcaali’deki Yoğurtçular Köyü Camii ile Kırcaali’nin Rudozen bölgesindeki Çepentsi Camii’nin açılışını Bursalı hayırsever işadamı Celal Sönmez ve oğlu Osman Sönmez´le birlikte gerçekleştirdi.

SÖNMEZ'DEN ALTEPE'YE TEŞEKKÜR

Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, herkesin önünde 3. kuşaktaki oğlu Osman Sönmez´den bu tür hizmetleri kendisinden sonra da devam ettirmesi hususunda söz aldı. Osman Sönmez´in sözü üzerine heyet, gönül rahatlığıyla açılış kurdelelerini kesti. Celal Sönmez, baba, dede ve ninelerinin Bulgaristan´dan Bursa´ya göç ettiğini ifade ederek, “İnsanın doğduğu yerleri unutmaması gerekir. İçimde çok sıcak duygular oluştu. Kendimi Bursa´da gibi hissediyorum. Buna vesile olan Başkan Altepe´ye teşekkür ediyor, hepimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Gerçekleştirdiği hizmetler nedeniyle kendisine çeşitli hediyeler takdim edilen Başkan Altepe ile beraberindeki işadamları, açılışı yaptıktan sonra Yoğurtçular Köyü Camii´nde cemaatle birlikte öğle namazını kıldı. Ardından Çepentsi Camii´nin açılışını yapan Bursa protokolü, burada da ikindi namazını kıldı. Çepentsi Camii´nin açılışı öncesinde yöresel kıyafetler giymiş Pomak kızları, Başkan Altepe´ye geleneksel köy ekmeği ile bal takdim etti. Ardından, sırasıyla restorasyonu tamamlanan Varna´daki Sonave (Sandıklı Köyü) ve Sloveykova (Damlalık) camileri hizmete açıldı.

Açılışı yapılan Yoğutçular Köyü Camii’nin bulunduğu yer, eski Bulgaristan Başbakanı Todor Jivkov döneminde isim değiştirmelerle başlayan Türk ve Müslüman topluluğunun ilk direnişi başlattığı nokta olması nedeniyle önem taşıyor. Direnişte 17 aylık Türkan bebek annesinin kucağında şehit edilmişti. 26 - 27 Aralık 1984 tarihlerinde gerçekleşen olaylarla ilgili caminin de bulunduğu alanda her yıl anma törenleri düzenleniyor.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.