Hava Durumu

Bakan Koca: Şu anki şartlarda salgın kontrol altındadır

Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Koca, salgın önlemlerine bir kez daha vurgu yaptı. Bakan Koca, ''Sizden beklenen en temelde maske ve sosyal mesafe kuralına daha sıkı uymanızdır. Yeni hayatımızda kuyruklar olmamalı'' dedi.

Haber Giriş Tarihi: 13.05.2020 17:54
Haber Güncellenme Tarihi: 13.05.2020 17:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bakan Koca: Şu anki şartlarda salgın kontrol altındadır

Sağlık Bakanı Koca'nın açıklamalarının satır başları:

Türkiye virüsle mücadelede dünyanın gündemine oturdu.

Dünyanın öbür ucundaki doktorlar bizim ülkemizdeki sağlık çalışanlarından bilgi alıyor.

Bu başarının sahibi tedbirlere uyan sizlersiniz. 10 Mart'ın üzerinden 8 hafta geçti. Salgında mücadelede bu süre kısa bir zamandır.

Her günü kritik, yarını bugününden önemli bir mücadeledeyiz.

8 hafta insan hayatında son derece kısa bir zamandır. Riskli bir gün bile tabloyu değiştirebilir.

Karıştığımız kalabalıktan, girdiğimiz bir kuyruktan salgın baş gösterebilir.

Sizlerden sorumlu olduğum kadar işin ciddiyetini de söylemekten de sorumluyuz.

Koronavirüs aynı anda tüm kıtaları tutan ilk salgındır. Dünya böylesi bir salgınla karşılaşmadı. Koronavirüs küresel dünyanın küresel salgınıdır.

DSÖ'nün son verilerine göre dün 81 bin yeni vaka tespit edilmiştir.

İyileşen hasta sayımız, toplam hasta sayımızın yüzde 70'ine ulaştı. 141 bin 475 hastamızdan 98 bin 889'u sağlığına kavuştu.

Günlük test kapasitemiz 50 bine ulaştığı halde, hastalığın gerilemiş olması sebebiyle bu düzeyde test ihtiyacı doğmuyor. Sayıları 6 bin 239'a ulaşan filyasyon ekiplerimiz, ilk vakadan bugüne riskli, yani 1 hastayla teması olmuş 722 bin kişiye ulaştılar.

10 Marttan itibaren uygulanan filyasyonla, tedbir ve tedavi birbirini tamamladı. Salgının 5. haftasından itibaren istikrarlı bir iyileşme içindeyiz. Şu anki şartlarda salgın kontrol altında.

Hepimiz üzerimize düşeni yaptık, 83 milyon salgının seyrini değiştirdik.

Geçen haftaki konuşmamda, Türkiye birinci dönemini tamamlamıştır, şimdi ikinci dönemindeyiz demiştim. Tedbirli olmak konusunda uyarmıştım.

Virüs bu toplumda aramızda varlığını sürdürecektir.

Salgın hastalıklar fırsat tutkunudur. Virüse fırsat verirsek bir ay öncesinde döneriz. Örnek olduğumuz dünyaya bu kez ders olabiliriz.

Virüsten korunmamızı sağlayacak kuralları askıya alarak alışveriş kuyruğuna girmek, pazar yeri kalabalığına tedbirsiz karışmak risktir. Riskle hangi anda, kimle karşılaşacağımızı bilemeyebiliriz. Belirti göstermeyen birinden kapabilir, bir başkasına bulaştırabilirsiniz. Maskeyi yarı açık kullanmak bir işe yaramaz.

Mücadelemizin ikinci dönemindeyiz geldiğimiz nokta o kadar umut verici ki sanayi bölgelerinde test laboratuvarları açıyoruz. Eski günler tam olarak geri dönmüyor. Salgın bir hayat biçimi getirdi. Bugün müzik grupları konserleri internetten veriyor. Büyük kurumların toplantıları video konferansla yapılıyor. Bu dünya Vuhan öncesi dünya değil. Yeni normaller keşfediyoruz. Salgını yeneceğiz ama virüsle savaşırken ondan yeni şeyler öğreniyoruz.Salgını tüm salgınlar gibi yeneceğiz ama ondan da yeni şeyler öğreneceğiz.

Kontrollü Sosyal Hayatın size kesin olarak önerdiği şey, 'Bir şey olmaz' cümlesinin üstünü çizmenizdir. Maske artı sosyal mesafe demektir. Riskli ortamlardan uzak durmak ve günlük hayatımızı riski minimalize edecek şekilde düzenlemektir.

Kontrollü Sosyal Hayatın başarıyla uygulanması, sosyal alanın, salgın şartlarına göre yeniden düzenlenmesiyle mümkün olacaktır. Ulaşımda yeni bir oturma düzenine gidilmesi kaçınılmazdır.

Hayat Eve Sığar uygulaması sizi baştan bildiriyor ve rehberlik yapıyor. Hayat Eve Sığar uygulamasının kullanıcı sayısı bugün itibariyle 10 milyonu bulmuştur. Gideceğiniz yerde son üç günde tanı konulmuş birileri varsa sizi uyarıyor.

Kontrollü Sosyal Hayat döneminde yerel yönetimlerden özel sektöre tüm taraflara sorumluluk düşmektedir. Bu döneme tam olarak girebilmiş değiliz. Geride bıraktığımız 8 hafta, eğer bugünlerde dikkatsiz davranırsak, gelecek için fazla anlam ifade etmeyebilir.

Maske ve mesafe kuralına lütfen uyalım, bunlara uymayanları da uyaralım.

Bilim Kurulu'muz tam bir yetkinlikle çalışıyor. Mücadeleye destek tam. İşimizde daha titiz, daha atılganız. Salgını kontrol altına aldık, sosyal hayatımızı da kontrol altına alırsak güneşli günler göreceğiz.

SORU CEVAP

Yabancı turistlere yönelik bir tarama olacak mı?

Nasıl bir özellikle sezonun açılmasıyla tedbirlerin devam edebileceği ile ilgili plan yapıldı. Turizm Bakanlığımız ile geliştirdiğimiz yaklaşımlar oldu. bayramdan sonra kontrollü olmak kaydıyla yurtdışından gelişleri test yaparak götürme eğilimindeyiz. PCR testi ile bunları yapmak istiyoruz.

AVM'lerde dikkat çekici kalabalıklar, trafik yoğunluğu arttı. İkinci dalgayı tetikler mi? Vuhan'da da yeni vakalar olduğu iddiası var?

Maskenin ve 1.5 metre mesafenin ne kadar önemli olduğunun altını çizdim konuşmamda. Yer yer bu kurallara uyulmadığını görüyoruz. Bunların asla olmaması gerekiyor. Uymayanları uyarabiliriz. Bu toplumun genelini ilgilendiren bir salgın. Bu tedbirlere uyma konusunda gayret içinde olursak ikinci dalgayı önlemiş oluruz. Yoksa kaçınılmaz son öyle olur. Bu dönemin kontrollü bir sosyal hayat dönemi olduğunu, maske ve mesafe kuralını hepimiz bilmeli.

PCR testi ne zaman yapılacak?

Haftaya 150 bin kişiye PCR testi yapılacak. Test yapılacak kişiler belirlendi.

Aile sağlığı merkezlerinde çalışanlar için ek ücret olacak mı?

Hepsine teşekkür ediyorum, yoğun bir gayet içinde oldular ve bu başarıda katkıları var. Kendilerine bir ek ödeme yapılması konusunda çalıştığımızı söylemiştim, yapılma noktasında da çalışma içerisindeyiz önümüzdeki günlerde bu netleşmiş olur.

Üniversite sınavları konusu

Finallerin üniversitelere bırakılarak yüz yüze bir sınav yapılması söz konusuydu. Ama hareketin artacağı endişesi oluştu bizde. Olabildiğince dijital sınavların yapılması YÖK tarafından karara bağlandı.

Ramazan Bayramı'nda yasak olacak mı?

Bayramda sokağa çıkmayla ilgili bu bir hükümet kararıdır. Önümüzdeki günlerde salgının seyri etkili olacak. Şu anda Bilim Kurulu'nun gündemine gelmedi. Şu anda net bir durum yok.

Camiler ne zaman ibadete açılacak? Muhalefetten pandemi hastanelerine eleştiri geldi?

Pandemi hastanelerinden bahsedeyim. Bu hastaneleri çok amaçlı ve kalıcı hastaneler olarak düşünüyoruz demiştim. Biz özellikle deprem için, afetler için, salgın için hastanelerimiz var mı? Yeri geldiğinde bu anlamda pisti ile deprem ve afet döneminde de sizin kullanabileceğiniz hastaneler olarak kullanılıyor olacak. Bunu sadece pandemi dönemi hastanesi olarak düşünmedik. Sağlık turizmi içinde kullanmak istiyoruz ve kullanabiliriz.

Camilerle ilgili doğrusu dünyada yer yer bazı uygulamaların olduğunu biliyoruz. Türkiye'de de salgının seyrine göre gündeme gelebilir. Önümüzdeki günler zannediyorum bu konu gündeme gelmiş olur. Tedbirli ve belli kuralları olmak kaydıyla hükümette gündem olmuş olur.

Bulaştırma oranı nedir?

R0 değeri İstanbul'da bir bölgede 16'ya kadar çıktı. Türkiye'nin R0 değeri 1.56.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.