Hava Durumu

BALKANTÜRKSİAD'dan üyelerine çevre semineri

Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BALKANTÜRKSİAD) BALKANTÜRK Akademi faaliyetleri kapsamında Yeni Normal Dünya ve Çevre Etkileri konulu seminer düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 06.11.2020 15:43
Haber Güncellenme Tarihi: 06.11.2020 15:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
BALKANTÜRKSİAD'dan üyelerine çevre semineri

BALKANTÜRKSİAD Çevre Çalışma Grubunun organizasyonuyla online olarak Zoom üzerinden, Mavi Yeşil Danışmanlık Yöneticisi ve BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Makbule Çetin yönetiminde gerçekleştirilen Yeni Normal Dünya ve Çevre Etkileri isimli semire konuk konuşmacı olarak BTSO Çevre ve Temiz Üretim Konsey Başkanı Mihrimah Kocabıyık ve Bursa Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Sevim Yürüten katıldı.

Covid-19'la birlikte hayatımıza yeni normal ve covid öncesi normal olarak ikiye ayrılan bir yaşam biçiminin ortaya çıktığını belirten BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Makbule Çetin iklim değişikliğinin pandemi kadar tehlikeli olduğuna dikkat çekerek, bir yıkım olmadan yenisinin inşasına başlanmadığını, pandeminin yeni inşa ve bilinçlenme dayattığını söyledi.

Çevre ve Temiz Yönetim Konseyi olarak Bursa'daki çevre sorunlarının 3 ana başlık altında toplanabileceğini söyleyen BTSO Çevre ve Temiz Üretim Konsey Başkanı Mihrimah Kocabıyık da başlıkları şöyle sıraladı; Bursa'da hava kalitesinin iyileştirilmesi, Nilüfer Çayı'nda su kalitesinin iyileştirilmesi ile Atık ve Simbiyotik Yaklaşım olduğunu söyledi. Mihrimah Kocabıyık şöyle konuştu, " Suyun sonsuz olmadığını pandemi döneminde iyi bir şekilde anladık. Covid-19 nedeniyle temizliğin artması su tüketiminin büyük oranda artmasına sebebiyet verdi. Sağlık sorunu var, virüs hepimizi tehdit ediyor. Sadece 60 ve 65 yaş üzeri olarak bilinirken şuan gençleri, çocukları, sağlık çalışanlarının tümünün tehdit altında olduğu bir dönemdeyiz. Bu nedenle hijyene çok dikkat etmemiz gerekiyor. Hijyen sağlarken çok fazla su ve dezenfektan tüketmek çözüm değil. Her şeyin gereğinden fazla kullanılması var olan dengeyi bozuyor. Bu dönemde suyumuzun ve havamızın değerini çok daha iyi anladığımıza inanıyorum. Sıfır atığın tam olarak uygulanması, ambalajlı atıkların geri dönüşüme kazandırılması ve azaltılması ile depozito uygulamasının hayatımıza daha fazla girmesi, sadece sanayide değil; evlerimizde, yaşam alanlarımızda yaygınlaşması için Çevre Ajansı kuruluyor. Bu alanlarda çok değerli çalışmalara imza atılacağına inanıyorum"

KİŞİSEL AYAK KARBON İZİNE BAKILMALI

Pandeminin çevreye etkisinin en iyi şekilde anlaşılabilmesi için kişisel ayak karbon izine bakılarak anlaşılabileceğine işaret eden Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Sevim Yürüten de, evden çalışma modeli ve taşıtların kullanılmaması Bursa'da hava kirliliğini azalttığını vurguladı. Bursa'da hava kirliliğinin en büyük ikinci kaynağının ulaşımın olduğunu dile getiren Sevim Yürüten, " Pandemi sürecine genel ölçekte baktığımızda daha çok evlerdeydik, daha az doğal kaynak tükettik. Bunun da bir sonucu olarak doğa bize bir yıl olarak tanımlanan doğal kaynakların kullanım zamanını bu yıl daha fazla kullanma imkanı sunuyor. Geçen yıllara oranla bu yıl doğal kaynaklarımızı 3 hafta geç tüketiyoruz. Bunların yanında sanayilerimizde gönüllülük esasıyla karbon ayak izi, su ayak izi çalışmaları yürütülüyor. Sanayicilerimizin bu ölçümlerde gönüllü olmasını umut ediyoruz. Doğamızın korunması, doğal kaynaklarımızın verimli bir şekilde kullanılması geleceğimiz için çok önem arz ediyor."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.