Hava Durumu

Baro açıkladı: M.O. soruşturmasının takipçisiyiz!

Batman'da uzman çavuş M.O.'nun cinsel saldırısına uğradığı belirtilen ve ardından da intihar girişiminde bulunan 18 yaşındaki İ.E. tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Konuyla ilgili Siirt Barosu'ndan yapılan açıklamada, "Kızımız ve ailesinin yaşadığı mağduriyetle ilgili hukuki sürecin başından beri müdahil olan baromuzun bundan sonraki süreçlerde de ailenin yanında olarak soruşturmanın takipçisi olacağının kamuoyunca bilinmesini isteriz" denildi. Öte yandan Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi, uzman çavuş hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarttı.

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2020 12:03
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2020 12:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Baro açıkladı: M.O. soruşturmasının takipçisiyiz!

Siirt'te görev yapan Musa O. isimli uzman çavuş, Batman'da 18 yaşındaki İ.E. adlı kadına tecavüz ettiği iddia edilmişti. Genç kadın, 16 Temmuz'da Batman'ın Beşiri ilçesinde intihar etmişti. İntihar ettiği günden bu yana hastanede yoğun bakımda tedavi gören İ.E., dün yaşamını yitirdi.

İntihar vakasının yaşandığı gün gözaltına alınan uzman çavuş Musa O. "nitelikli cinsel istismar" suçundan sevk edildiği Siirt Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'nce adli kontrol tedbiriyle serbest bırakılmıştı. Gizlilik kararı uygulanan dosyada Musa O. ifadesinde, İ.E. ile herhangi bir cinsel birliktelik yaşamadıklarını ileri sürmüştü.

Cinsel saldırıda bulunmadığını ileri süren Musa O.'ya savcılıkta tecavüzü doğrulayan Adli Tıp Raporu da sorulmuştu. Musa O., savcılık sorgusunda ise "Sarhoştum, hatırlamıyorum" savunması yapmıştı.

Batman'ın Beşiri ilçesinde 16 Temmuz günü intihar girişiminde bulunan, sonrasında ise uzman çavuş M.O. tarafından cinsel saldırıya maruz bırakıldığı belirtilen 18 yaşındaki İ.E. tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Siirt Barosu, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Olay sonrasında yaşanan gelişmelerin anlatıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi;

* 2002 doğumlu mağdur İ.E.'nin şüpheli M.O. tarafından cinsel saldırıya uğraması olayına ilişkin, Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı'nca nitelikli cinsel saldırı suçundan soruşturma başlatıldığı, yürütülen soruşturma kapsamında alınan mağdur beyanı ve dosya kapsamına giren Adli Tıp raporu üzerine şüpheli M.O.'nun, 16.07.2020 tarih, saat 14.00 sıralarında alınan gözaltı kararına istinaden mevcutlu olarak 17.07.2020 tarihinde Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı'nda hazır edilmiş, alınan ifadesine müteakip tutuklama istemiyle Siirt Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilmiştir.

"SERBEST BIRAKILMASINA YAPILAN İTİRAZ REDDEDİLMİŞTİR"

* 17.07.2020 tarihinde Siirt Sulh Ceza Hakimliği tarafından sorgulaması yapılan M.O. isimli şüpheli, adli kontrol altına alınarak yurt dışına çıkışının yasaklanmasına karar verilmiş ve serbest bırakılmıştır.

* Bu karara karşı hem baromuz hem de Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı'nca itiraz edilmiş, yapılan itiraz Siirt Sulh Ceza Hakimliği'nce reddedilmiştir.

* Bu karara karşı, Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı ve Siirt Barosu Başkanlığı tarafından Şırnak Sulh Ceza Hakimliği nezdinde itirazda bulunulmuş, bu itiraz da reddedilmiştir.

* Sonraki aşamada soruşturma dosyası, baromuz ve baromuza bağlı Kadın Hakları Komisyonu tarafından yakından takip edilmiştir."

"MAHKEME İDDİANAMENİN İADESİNE KARAR VERDİ"

* Nitekim yürütülen soruşturma kapsamında adı geçen şüpheli, çalıştığı kamu kurumu tarafından açığa alınmıştır. Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında iddianame düzenlenmiş ve tensiple birlikte adı geçen şüpheli M.O.'nun tutuklanması istemiyle Siirt Ağır Ceza Mahkemesi'nde kamu davası açılması talep edilmiştir.

* Siirt Barosu Başkanlığı ve Siirt Barosu Kadın Hakları Komisyonu tarafından da ayrıca tensiple birlikte tutuklama kararının verilmesi için Siirt Ağır Ceza Mahkemesi'ne dilekçe verilmiştir.

* Bunun üzerine Ağır Ceza Mahkemesi tarafından iddianamenin iadesi kararı verilmiştir. Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı, mahkemece verilen iddianamenin iadesi kararına karşı itirazda bulunmuş olup, bu hususta bir karar verilmesi beklenmektedir.

"SORUŞTURMANIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

* Soruşturmanın başından beri Siirt Barosu Başkanlığı ve Kadın Hakları Komisyonu olarak hem hukuki destek hem de mağdurun sağlık durumu ile ilgili olarak ailesiyle dayanışma içerisinde bulunarak, sürecin doğru bir şekilde yönetilmesi sağlanmaya çalışılmıştır.

* 18.08.2020 tarihinde mağdur İ.E. tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmiştir. Yaşam mücadelesini kaybeden kızımıza Allahtan rahmet, kederli ailesine başsağlığı dileriz.

* Kızımız ve ailesinin yaşadığı mağduriyetle ilgili hukuki sürecin başından beri müdahil olan baromuzun bundan sonraki süreçlerde de ailenin yanında olarak soruşturmanın takipçisi olacağının kamuoyunca bilinmesini isteriz.

SOSYAL MEDYADA KAMPANYA

Olayla ilgili sosyal medyada binlerce kişi görüş açıkladı, şüphelinin diğer benzeri olaylarda olduğu gibi tutuklu yargılanmasını talep etti. Siirt Barosu'nun açıklamasına da çok sayıda baro ve avukat destek verdi, adaletin tecellisi için destek açıklamasında bulundu. Son gelişmelerle ilgili hem Adalet ve İçişleri Bakanlığı'ndan hem de Valilik veya Başsavcılıktan henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Siirt'te görev yapan Musa Orhan isimli uzman çavuşun, Batman'da 18 yaşındaki İ.E. adlı kadına tecavüz ettiği iddia edilmişti.

Olayın ardından 16 Temmuz'da Batman'ın Beşiri ilçesinde intihar eden İ.E., o tarihten bu yana hastanede verdiği yaşam mücadelesini dün kaybetmişti.

SİİRT SAVCILIĞI: TUTUKLANMASI TALEP EDİLDİ

Siirt Savcılığı'ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Batman'da genç kızın intiharıyla ilgili Musa Orhan'ın tutuklanması talep edildi" denildi ve mahkemenin talebi incelediği belirtildi.

Savcılıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

* Mağdur İ. E.'nin cinsel istismara maruz kalması olayı hakkında kamuyoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla bir basın açıklaması yapılması uygun görülmüştür.

* Mağdur 07.07.2020 tarihinde Siirt Cumhuriyet Başsavcılığımıza müracaat ederek daha önce sosyal medyada tanışıp arkadaşlık yaptığı, şüpheli Musa Orhan'ın kendisine cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla şikayetçi olmuş ve derhal soruşturma başlatılmıştır.

* Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturma kapsamında mağdur ve şüphelinin iddia ve beyanları doğrultusunda tüm deliller toplanmış ve titizlikle değerlendirilmiştir.

* Şüpheli 17.07.2020 tarihinde tutuklama istemiyle Siirt Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilmiş, şüpheli hakkında adli kontrol kararı verilmiştir.

* Soruşturmanın tamamlanmasına müteakip şüpheli hakkında 27.07.2020 tarihinde Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesine nitelikli cinsel saldırı suçundan iddianame tanzim edilerek kamu davası açılmış ve Adli Tıp Kurumu raporunda belirtilen bulgular doğrultusunda yargılamayı yapacak mahkemeden şüphelinin tutuklanması talep edilmiştir.

* Mahkemenin Başsavcılığımızın talebi hakkında bir karar vermesi beklenmekte olup yargılama süreci devam etmektedir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.