Hava Durumu

Başbakan Erdoğan AK Parti'yi bataklığa sürüklüyor

Türkiye'deki yolsuzluk operasyonu ve hükümetin verdiği tepkiler, Alman basınında da yankı buldu.

Haber Giriş Tarihi: 24.12.2013 10:47
Haber Güncellenme Tarihi: 24.12.2013 10:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Başbakan Erdoğan AK Parti'yi bataklığa sürüklüyor

Yolsuzluk operasyonu üzerine yaşanan gelişmeler Alman basının da gündemine girdi. Ülkenin önde gelen haftalık gazetelerinden Die Zeit, yolsuzluk skandalının Erdoğan hükümetine ulaştığını yazdı. Die Zeit, "Bugün yaşananlar Erdoğan hükümeti için Gezi olaylarından daha tehlikeli." yorumunda bulundu.

Diğer gazeteler de konuyla ilgili haberlerinde şu ifadeleri kullandı:

Süddeutsche Zeitung:

"Yolsuzluk meselesinde Erdoğan suçluyu dışarıda aramaya devam ettiği sürece hükümeti üzerindeki şüpheler artıyor. ABD, İsrail, AB veya küresel cemaat konumundaki (hizmet) hareketin suçlanması ya paranoyak bir durum veya komplo teorilerine alışmış halka yönelik hesaplı bir provokasyon.

Yolsuzluk eski bir Türk hastalığı, bağış skandalları bugüne kadar birçok hükümetin gitmesine yol açtı. Bu partilerin adları bile unutuldu. AKP bundan ders çıkardı gibi görünüyordu başlarda. Reformlar yaptı, ülkeyi yatırımcılara açtı, yolsuzluklarla mücadele etti. Ancak bu uzun sürmedi. Şimdi eski reformcu Erdoğan, partisini giderek bataklığın içine çekiyor. Oysa bir zamanlar ülkesini Ortadoğu'da Avrupa ile de ilişkileri olan örnek bir demokrasi yapmak istemişti."

Frankfurter Allgemeine Zeitung:

"Karizmatik başbakan gürültü çıkaran bir asabiye döndü. Kendisi için demokrasi seçimlerden ibaret. Azınlıkların korunması gibi liberal değerler onun için demokrasinin parçası değil. Erdoğan'ın ülkenin ahlak bekçisi gibi davranması, insanlara beslenme ve çocuklarının sayısı konusunda emir vermeye çalışması da giderek tepkiyle karşılanıyor.

Erdoğan, 2002'den beri ülkeyi koalisyonsuz yöneten AKP'nin bu yükselişini temiz özelliğine borçlu olduğunu da gözden kaçırmış durumda. Türkiye'yi 2002 yılına kadar yöneten ve 2001 yılında devleti iflasın eşiğine getiren Kemalist partiler de yolsuzluk sebebiyle iktidardan gönderilmişlerdi. Geçtiğimiz yıllarda yolsuzluk Erdoğan'ın etrafında kanser tümörü gibi yayıldı."

Berliner Zeitung:

"Erdoğan şu an devam etmekte olan yolsuzluk skandalının aydınlatılmasını önlemeye çalışıyor ve bu şekilde inandırıcılığını tüketiyor. Skandalla ilgili her davranışı ile de bu meseleden zarar almadan kurtulma şansını tüketiyor. Erdoğan suçlanan bakanları görevden almak ve kendisinin dürüst imajını öne çıkarmak yerine dindar rakibi Fethullah Gülen'in kendisine yönelttiği suçlamaya uygun davranıyor; adeta "Yakalayın hırsızı" diyen hırsız gibi davranıyor.

Olayların aydınlatılmasına başı çekmek yerine sanki Türkiye bir muz cumhuriyetiymiş gibi soruşturmayı sabote etmeye çalışıyor. Polise her türlü yardımı yapmak yerine polisleri görevden alıyor. Erdoğan bu şekilde partisine ve kendine telafisi mümkün olmayan zararlar veriyor. Erdoğan temiz bir hükümet vaadiyle Türklerin güvenini kazanmıştı. Ancak şimdi Türklerle bu anlaşmasını bozuyor. Eğer son anda dönüş yapmazsa sonunda her şeyi kaybedecektir."

Tageszeitung:

"Erdoğan'ın imparatorluğu sarsılıyor. AKP yolsuzluk bataklığında batıyor. Sistem hiç bu kadar sarsılmamıştı. Erdoğan güçlü olan orduya karşı mücadele ettiğinde demokrasi ve ilericilik onun yanındaydı. Ancak bugün durum farklı. Dünün modernleşmecileri bugünün reform karşıtlarına dönüştü.

Bu yaz tüm ülke çapında görülen protestolarda göstericiler demokrasi ve bireysel özgürlük istemişti. Ancak Erdoğan onların üzerine şiddetle gitti, ülkenin gençliğini yabancı bir komplonun parçası olmakla karaladı. Şimdi bu tepki biçimi tekrarlanıyor. Güya kendisi ve milyonlarca dolar rüşvet alan bakanları masum, ama karanlık dış güçler AKP'ye karşı kirli bir kampanya yürütüyor.

Ancak görülüyor ki AKP de artık öncekiler gibi yolsuzluğa bulaşmış. İşsizliğin arttığını ve geçtiğimiz yıllardaki ekonomik büyümenin de geride kaldığı hesaba katılırsa buna seçmenler hoş bakmayacaktır. Yeni yılın sonunda bugünkünden bambaşka bir Türkiye ile karşı karşıya olabiliriz."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.