Hava Durumu

Başbakan UU'lü öğrencilerin o projesine sipariş verdi ama...

Başbakan'ın "Türkiye İnovasyon Fuarı'nda" Uludağ Üniversitesi öğrencilerinden sipariş ettiği 30 bin feet irtifalı, havada 24 saat kalabilen insansız hava aracı için 100 bin TL gerekiyor.

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2013 16:16
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2013 16:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Başbakan UU'lü öğrencilerin o projesine sipariş verdi ama...

Projenin başındaki öğrencilerden Burak Varol "Başbakan'ın sipariş ettiği İHA'yı kendi başımıza yapamayız. Finansal destek sağlanırsa insansız hava aracımızı daha da geliştiririz" dedi.

Türkiye İnovasyon Haftası'nda Uludağ Üniversitesi standında sergilenen insansız hava aracıyla yakından ilgilenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın “Size sipariş veriyorum. İrtifasını 30 bin fite, havada kalma süresini de 24 saate çıkarın, sonra tekrar görüşelim” dediği öğrenci "Sipariş İHA'yı yapmamız için en az 100 bin TL gerek" dedi.

Başbakan Erdoğan önceki gün Uludağ Üniversitesi, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesiyle 28-30 Kasım 2013 tarihlerinde İstanbul’da düzenlediği ’Türkiye İnovasyon Fuarı’na katıldı. Erdoğan, Uludağ Üniversitesi standında öğrencilerin Harpsan Ar-Ge Mühendislik’in desteğiyle geliştirdiği "Hibrit insansız hava haracı" projesi hakkında bilgi aldı.

Öğrenci Ahmet Çakır’dan, insansız hava aracının 5 saat havada kalabildiğini, 3 bin feet yüksekliğe çıkabildiğini ve piste ihtiyaç duymadan havalanabildiğini öğrenenince de projenin başındaki öğrencilere "Çok güzel. Ancak, bunu geliştirmeniz lazım. Size sipariş veriyorum. İrtifasını 30 bin feet’e, havada kalma süresini de 24 saate çıkarın, sonra tekrar görüşelim." şeklinde sipariş verdi.

İnsansız hava aracını yapan ekipteki öğrenci Burak Varol Başbakan'la aralarında geçen diyaloğa ilişkin şunları söyledi: "Makine Mühendisliği Bölümü'nde okuyan biz 4 arkadaşın üzerinde çalıştığı insansız hava aracımız (iHA)dikey kalkış yapabiliyor, piste gerek kalmadan dağın başında bile havalanabiliyor. Hareket kabiliyeti çok hızlı olduğu için aniden yön değiştirebiliyor. Projemiz aynı zamanda hocamızın da şirketi olan Harpsan Ar-Ge Mühendislik'ten destek alıyor. Projemizi daha da geliştirmeye çalışıyoruz, şu anda henüz seri üretime geçmedik. Aracın kendi ağırlığı 5 kilo, kalkış ağırlığı ise 8 kilo. İki modla çalışıyor, helikopter ve uçak modu. Helikopter modundayken havada kalma süresi yarım saat, uçak modunda ise 5 saat. irtifası 3 bin feet'e kadar çıkıyor. Aracımız keşif gözetleme amaçlı, sivil fotoğrafçılar ve tarlaların havadan ilaçlanması gibi uygulamalar için kullanılabilir. Özellikle insansız tarım aracı olarak kullanılması fayda sağlaycaktır. Başbakan'ın bizden istediği sipariş insansız araç ise maddi destek istiyor. Başbakan'ın sipariş ettiği havada 24 saat kalabilen, irtifası 30 bin feet'e çıkan bir araç için en az 100 bin TL'ye ihtiyacımız var. Kendi başımıza yapamayız. Bu da şimdilik zor görünüyor. Finansal destek sağlanırsa aracın iç sistemini değiştiririz, kanat açıklığını 10 metreye kadar çıkarabilir, gövde tasarımını da geliştiririz"(vatan)

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.