Hava Durumu

Başkan Aktaş açıkladı: Bursa'ya 3'lü bilim kurulu

AS TV'de yayınlanan 'Sönmez Medya Buluşmaları'na katılan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, kente dair önemli açıklamalarda bulundu. Ulaşımdan kentsel dönüşüme, kuraklıktan tarihi mirasa birçok alanda proje ve yatırımların sürdüğünü vurgulayan Aktaş, kentin sorunları çözme noktasında 'ulaşım, tarihi miras ile iklim değişikli ve kuraklık' başlıkları altında 3 ayrı bilim kurulu oluşturduklarını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 09.01.2021 09:25
Haber Güncellenme Tarihi: 09.01.2021 09:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Başkan Aktaş açıkladı: Bursa'ya 3'lü bilim kurulu

BURSA HAKİMİYET ÖZEL

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yeni yılda Sönmez Medya Buluşmaları'nın ilk konuğu oldu. Aktaş, ulaşım, tarihi miras ile iklim değişikli ve kuraklık bilim kurulu oluşturarak kentin yol haritasını belirleyeceklerini söyledi.

Aktaş, "Bursa'nın bu konularda ciddi bir alt yapısı var. Uludağ Üniversitesi ve Bursa Teknik Üniversitesi ile bir araya geldik ve farklı uzmanlardan görüş aldık. Bursa'yı ortak akılla yöneteceğiz" dedi.

Özellikle kent gündemindeki kuraklık tehlikesine dikkat çeken Aktaş, "Bizim zaten su yönetim planımız var. Bin milimetreden fazla olan su, 2019'da 535'e, 2020'de 545'e düşmüş. Yüzde 52'lik düşüşler var" diye konuştu. Alınan önlemler neticesinde Bursa'da susuzluk yaşanmayacağını söyleyen Aktaş, yine de vatandaşın rehavete kapılmaması uyarısında bulundu. 2023'te faaliyete geçecek Çınarcık Barajı ile ilgili projenin ocak sonu itibariyle gelmesini beklediklerini söyleyen Aktaş, öte yandan 75 su kuyusu açtıklarını belirterek, "Yoksa 2020'nin ağustos ayından itibaren su kesintilerine başlamak zorunda kalacaktık" ifadelerini kullandı.

SALGINLA MÜCADELE

Bursa'da koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirlerin sonuçlarını olumlu şekilde aldıklarını belirten Aktaş, "Rakamlarda yüzde 90 üzerinde azalma seyrediyor. Yoğun bakımda ve yatak sayılarında büyük bir düşüş var" dedi. Bu süreçten esnafın olumsuz etkilendiğini aktaran Aktaş,"bunu kolay kılabilmek adına bazı hamlelerimiz var. Erzak kolileri, hijyen paketleri, pazar filesi, ekmek dağıtımı gibi hizmetlerimiz devam ediyor. Belediye olarak kiracılardan kapalı olduğu günden itibaren kira almayarak süreci aşmaya çalıştık. Suyu yüzde 50 şekliyle faturalandırdık. Ayrıca sağlık çalışanlarımızın ücretsiz ulaşımını 31 Mart'a kadar uzattık" açıklamasını yaptı. Pandemi nedeniyle ulaşımda yüzde 89 yolcu kaybı yaşadıklarını söyleyen Aktaş, 31 Mart'tan itibaren normalleşmenin olabileceğini kaydetti.

ANKARA'DAN DESTEK

Hayata geçirilecek projelerinden de bahseden Aktaş, Emek hattının Şehir Hastanesi'ne kadar uzatılmasına yönelik proje çalışmalarını başlattıklarını söyledi. Aktaş, yer tesliminin yapıldığını, haritalandırma işleminin bittiğini ve şantiyelerin kurulduğunu dile getiren Aktaş, "Bu proje bir ilk. Daha önce 52-53 kilometrelik hattımızda 1 metre dahi Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılmadı. Bu çalışmaların devamı gelecek" dedi. İlk etaptaki projelerinin başında 480 dönümlük Hanlar Bölgesi'nin geldiğini belirten Aktaş çalışmalara hız kesmeden devam ettiklerinin altını çizdi. Özellikle Yeşil - Emirsultan hattını çok önemli bir güzergah olarak gördüğünü söyleyen Aktaş, daha makro ölçekte daha büyük güç kullanarak çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı. Öte yandan Aktaş, Gökdere Parkı'nın ihalesinin yapılacağının müjdesini de verdi.

MUHALEFETE TEPKİ

2021'deki sürpriz projelere ilişkin konuşan Aktaş, Yunuseli Havalimanı'na da değindi. Özellikle bu konuda muhalefetin kendisini yargıladığını söyleyen Aktaş, "Kimse benim ağzımdan burayı yeşil alandan veya mevcut durumundan çıkarıp 20 katlı, 10 katlı konutla bezeyeceğimi duydu mu? Bir yerleri imara açıp, belediyenin borçlarını düşürmek adına buraları satıp satıp imkan olarak kullanacak diye bir düşünceleri varsa, ben o heveste değilim" şeklinde tepki gösterdi. Aktaş, tek derdinin Yunuseli'yi Bursa'ya kazandırmak olduğunu vurguladı.

KOZAHAN VURGUSU

Kozahan'daki restorasyon tartışmalarına da değinen Aktaş,"Bazıları Kozahan'da bir taşa takılmış. Zaten mevcut işin aslına uygun değil. Baskı beton kullanılmış. Söküyorsunuz rezil bir durum ortaya çıkıyor. Her taraf ranta ve çay bahçesine dönmüş. Kamulaştırmak, yıkmak zordur ama biz Bursa'yı yıkarak güzelleştireceğiz" dedi. Mualefetin eleştirme nedenini yorumlayan Aktaş, "Kılıçdaroğlu, 'Bursa içimde bir yaradır' dedi. Ben bu yaranın etkisinin olduğunu biliyorum. Bursa'da iyi şeyler oluyor, bu çalışmalar bittiğinde Bursa maddi manevi istifade edecek. Birileri bunlar gerçekleşmesin hayaliyle yaşıyor" şeklinde konuştu.

ALTIPARMAK'TA DÖNÜŞÜM

Kentsel dönüşümün öncelikleri arasında yer aldığını belirten Aktaş, "Özellikle ben 40 yıllık binamı vereceğim, yerine sıfır bina ve para alacağım mantığıyla kentsel dönüşüm bekleyenler varsa bu asla olmayacak" şeklinde konuştu. Öte yandan, Altıparmak caddesi ve çevresinde proje çalışmalarına başladıklarını müjdeleyen Aktaş, yakında kamuoyuna duyuracaklarını belirtti. 1050 Konutları'nda yapılacak kentsel dönüşüm çalışmalarına da açıklık getiren Aktaş, "İkinci teklifler gelecek. Temennim buna hayır dememek. Eğer olmazsa, binalar riskli, bizler gereğini yerine getirerek binaları yıkmak durumunda kalacağız" açıklamasını yaptı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.