Hava Durumu

Başkan Turgay Erdem'den Sönmez Medya Buluşmaları'nda 2020 mesajı

AS TV'de yayınlanan Sönmez Medya Buluşmaları'nın bu haftaki konuğu Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem oldu. 2020 yılını tarım yılı ilan ettiklerini söyleyen Erdem, "Çiftçiyi yeniden toprakla buluşmaya, üretim yapmaya teşvik eden projelere imza atacağız" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 10.01.2020 08:33
Haber Güncellenme Tarihi: 10.01.2020 08:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Başkan Turgay Erdem'den Sönmez Medya Buluşmaları'nda 2020 mesajı

Her hafta AS TV'de yayınlanan 'Sönmez Medya Buluşmaları' programı birbirinden değerli konuklarını ağırlamaya devam ediyor. Sönmez Med-ya'nın bu haftaki konuğu ise Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem oldu. Sönmez Medya eki-binin sorularını yanıtlayan Erdem bu yıl önceliği tarıma verdiklerini söyledi. Her yılı bir tema olarak belirlediklerini belirten Erdem, 2020 yılını tarım yılı ilan ettiklerini vurguladı. Kırsaldaki çalışmalara öncelik vereceklerini kaydeden Erdem, 2018 yılında kurulan Tarım Kredi Kooperatifi'ni daha aktif hale getireceklerini söyledi. Yerel tohumların saklandığı tohum kütüphanesi ve yerel tohumların üretildiği kent bostanlarını bu dönem daha yaygın hale getirmek için çalıştıklarını ifade eden Erdem, "Bu yıl 180 dönüm arazide yerel buğday tohumu ektik. Elde edeceğimiz buğdayın bir kısmını çiftçiye dağıtacağız, bir kısmını da un yaparak kadın derneklerine vereceğiz. Böylece yerli buğdaydan ekmek üretmelerini sağlayacağız. Bir kısmını ise tüketiciye vereceğiz. Tüketiciye vermek için de kooperatif kanalıyla tüketim merkezleri oluşturmayı hedefli-yoruz. Birkaç ay içerisinde uygulamaya geçireceğiz" dedi.

HEDEF YERLİ TOHUM

Üretilen ekolojik tohumlarla üretici ve tüketici arasında köprü oluşturacaklarını kaydeden Erdem, şöyle konuştu: "Amacımız tanzim satış değil, doğal ürünlerden oluşan ürünleri satmak. Mesela domates mi üretiyor çiftçi. Biz bunu üreteceğiz ama yerel tohumdan olacak. O ürün ulaşacak tüketiciye. Tarım ilacı kullanılmayacak. Konaklı Mahallemizin olduğu yerde 100 küsur dönümlük alanda bir eko çiftlik projemiz var. Şu anda projeler hazır. Bu yıl içerisinde hemen imalatlarına başlayacağız. Orada soğuk hava deposu da var. Bu tür ürünlerin etiketlenip paketlendiği yerler var. Ayrıca kentten gelen insanların bahçeleri de olacak. Geleceksiniz kendiniz üretip yiyeceksiniz. Çocuklar üretimle tanışacak. Yeni neslin toprakla buluşmasını sağlayacağız. Çiftçiye eğitim vereceğimiz alanlar yapıyoruz. Tohum desteği de vereceğiz.

GÖLYAZI İÇİN GÜÇ BİRLİĞİ

Gölyazı ile ilgili çalışmalara da değinen Erdem, bölgeyle ilgili çalışmalarda Valilik, Büyükşehir ve yerel yönetimin yanında yerel halkın ve sivil toplum kuruluşlarının da işbirliği yapması gerektiğini vurguladı. Erdem, bölgede dernekleşme ve kooperatifleşmenin de önemine dikkat çekti. Bölgenin tarihi kimliğini ön plana çıkarmak için arkeoloji alanlarında bir düzenleme yapılacağını, kazıların da devam edeceğini ifade eden Erdem, "Kazılardan çıkan sonuçların çok önemli olacağını düşünüyorum. Bu konuda Bakanlığın da devreye girmesi lazım. Düşünün bir Göbeklitepe'yi. Ne kadar önemli bir yere sahibiz. Arkeoloji ve tarih bizim için çok önemli. Bunları yaptığımız takdirde turist zaten kendiliğinden geliyor" dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM UYARISI

Nilüfer'de yaşanan kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında da açıklamalarda bulunan Erdem, 80'e yakın parselde mağduriyet yaşandığını söyledi. Zaman geçtiği için kira yardımının da kesildiğini belirten Erdem, çözüm üretmeye çalıştıklarını ancak ama asıl sorumlunun Büyükşehir Belediyesi olduğunu aktardı. Erdem, "Plan değişiklikleri devam ediyor. Bize geldiği takdirde mağduriyetleri gidermek için hemen ruhsatlama yapıyoruz. Ama bizim yetkimiz maalesef buraya kadar. Planlama süreciyle ilgili bütün sorumluluk Büyükşehir Belediyesi'nde" dedi. Kentsel dönüşümün Nilüfer'in bazı bölgelerinde yoğunluğa yol açacağı uyarısında da bulunan Erdem, "Altyapı, sosyal donatı alanları, sağlık tesisleri ve okul ihtiyacı ortaya çıkacak. Bunlar için şimdiden önlem almak lazım" dedi. Depreme hazırlık için yapı stokunun yenilenmesi gerektiğini ancak farklı kentsel dönüşüm mo-delleri bulunabileceğini anlatan Erdem, "Devletin, belediyelerin ve vatandaşın içine girdiği bir sistemle yapabilirsiniz. Kredi kullanılabilir. Ya da uydu kentler oluşturulabilir" açıklamasında bulundu.

AROMATİK BİTKİLER

Tıbbi aromatik bitki üretimine başladıklarını ve ilk etapta lavanta yetiştireceklerini anlatan Erdem, "Bu uzun soluklu bir proje. 5 yıla yayacağız. 5 yılın sonunda kente yayılmış, köylülere ulaşmış bir proje haline gelmesini hedefliyoruz. Amaç kırsaldaki insanımızın daha çok para kazanması ve kente göçe öncelik vermemesi. Belki bu sayede geriye dönük göçü sağlamak. Bu konuya çok önem veriyoruz" dedi.

'SPORDA İDDİALIYIZ'

Nilüfer'de kültür sanatta olduğu kadar sporda da çok iddialı olduklarının altını çizen Erdem, "Tesislerimiz, Türkiye'deki birçok belediyeden ileri bir noktada. Birinci ligde 2 takımımız var. Tabanda sporun yaygınlaştırılması ile ilgili çalışmalarımız olacak. Bursa'da alt liglerde takımların olmaması Bursa için büyük şanssızlık. Birinci lig takımına destek olacak futbolcuların yetişmesi lazım. İbrahim Yazıcı Stadyumu için Futbol Federasyonu ile görüşü-yoruz. Burayı bir kamp alanına dönüştürmek istiyoruz. Burada konaklama ünitelerimiz de var. 2. ve 3. Lig takımları geldiğinde hem konaklayıp hem de antrenmanlarını yapabilirler" diye konuştu.

ÇOCUK VE GENÇLER

Bütçenin büyük bir kısmını tarımla ilgili yatırımlara ayıracaklarını ancak çocuk ve gençleri de ihmal etmeyeceklerini dile getiren Erdem, şöyle konuştu: "İlk olarak kodlama atölyesi çalışmamız var. Yakın zamanda Karaman Dernekler Yerleşkesi'nde birincisi faaliyete geçirilecek. Daha sonra bilim merkezi projemiz var. 29 Ekim Mahallemizde bu projenin çalışmalarını sürdürüyoruz. Çocuklar için çocuk sokağı projemiz var. Uzmanlarla birlikte detaylarıyla olgunlaştırıyoruz. Bir taraftan da yeşil alanları artıracağız. Şu anda 293 parkımız var. Bunu daha da artıracağız. Önce çocuklar sonra gençler ve tabii olgun gençler. Olgun Gençlik Merkezi'nin ikincisini de Beşevler Bölgesi'nde faaliyete geçiriyoruz."

KÜLTÜR SANAT YATIRIMLARI

Nilüfer'in, Bursa'nın kültür sanat merkezi olduğuna işaret eden Erdem, önümüzdeki hafta kültür sanat çalıştayı yapacaklarını ve bir yol haritası belirleyeceklerini ifade etti. Kültür sanatla ilgili en büyük sıkıntının sahne olduğunu belirten Erdem, çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: "İbrahim Yazıcı Stadyumunun üzerinde bir alanımız var. 1200 kişilik bir salonun yapımı ile ilgili bir çalışmayı başlatıyoruz. Projesi hazırlanıyor. Müjdat Gezen'den aldığımız yeri tekrar beledi-yeye kazandırdık. Bursa Barosu kültür sanat etkinlikleri için ortak alan istiyordu. Belki onlarla birlikte bu projeyi hayata geçirebiliriz. Bursa Akademik Odalar Birliği'nin bir salonu var. Burada bizim de hissemiz var. O salonu da ara ara kullanı-yoruz. 500-600 kişilik bir sahne. Yenilenmesi gündemde. Fethiye Kültür Merkezi'ni, Bursa Uludağ Üniversitesi'nden istemiştik. Ama Büyükşehir'le bir protokol yapacaklar. Önemli olan bu sahnenin Bursa'ya kazandırılması. Rektörümüz bize de katkı veriyor. Üniversitenin içindeki Mete Cengiz salonunu caz etkinliğimiz için birkaç günlüğüne tahsis ettiler. Çok teşekkür ediyorum. Görükle'de gençlerle ilgili yapacağımız çalışmalar var. Çağdaş Eğitim Koopera-tifi ile ortak çalışmalar ya-pıyoruz."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.