Hava Durumu

Başköylü erkeklerin başına bu da geldi

Bursa’nın Orhaneli ilçesine bağlı Başköy’de kadınlar çift sürerken erkekler inek sağıyor.

Haber Giriş Tarihi: 19.06.2013 10:54
Haber Güncellenme Tarihi: 19.06.2013 10:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Başköylü erkeklerin başına bu da geldi

Yıllardır mermer ocakları sularını kirlettiği için temiz su mücadelesi veren Başköy’de ilginç bir durum yaşanıyor.

İçme suyu için köyün 2 kilometre uzağındaki çeşmeden su almaya giden kadınların sağması gereken inekleri kocaları sağıyor. Erkekler eşlerine yardım etmenin mutluluğunu yaşarken, kadınlar da kocalarını mağdur etmiyor. Ev ihtiyaçlarını karşılamak için Orhaneli ilçesine ya da Bursa’ya gelen erkeklerin işlerini de kadınlar yapıyor. Traktöre binerek onlarca dönüm arazide çift süren ve traktörün arkasındaki pullukla ot biçen kadınların marifeti görenleri hayrete düşüyor.

Sabahın erken saatlerinde eline kova alarak kendi ineklerini sağan Sami Oruç, temel geçim kaynaklarının hayvancılık olduğunu, günde bir inekten 5 ile 7 litre arasında süt elde ettiklerini söyledi. İneklerin cinsine göre süt verimlerinin arttığını ya da azaldığını belirten Oruç, “Eşlerimiz evde olmayınca inekleri biz sağıyoruz. Şimdi yeni çıkan makineler sayesinde inek sağmak kolay hale geldi ancak bazen makineler çalışmayınca inekleri biz sağıyoruz. Doğuştan beri hayvancıyız. Daha önce 1 tane ineğimiz olunca hanım sağıyordu ancak inek sayısı çoğalınca tek başına bir kadının bunca işin altından kalkması imkansız hale geldi” dedi.

KADINLAR ÇİFT SÜRÜYOR

Köyün ihtiyaçlarını karşılamak için Orhaneli ilçesine ya da Bursa’ya gelen erkeklerin işlerini yapan kadınlar, traktörlere binerek toprağı sürüyor. Bazı kadınlar tarlada ot biçerken, bazıları da sertleşen toprağı havalandırmak için traktörün arkasındaki pullukla toprağı sürüyor.

Yıllardır kocasına yardım ettiğini söyleyen 28 yaşındaki Fatma Seymen, “Eşim evde olmayınca traktörle tarlaya gelip otları biçiyorum. Traktör kullanmayı 18’li yaşlarda öğrendim. Elbette traktörü kullanırken zorlanıyorum çünkü normal araç kullanmak gibi değil. Bayırlarda ve toprağın fazla olduğu yerlerde traktörün kontrolünü iyi sağlamak lazım” dedi.

İlerleyen yaşına rağmen gençlere adeta taş çıkaran 58 yaşındaki Nazime Kavlu ise çocuklarının kendisine, kendisinin de çocuklarına yardım ettiğini söyledi. Kavlu, köyde bütün kadınların traktör kullanmayı bildiğini söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.