Hava Durumu

Bernanke konuştu borsalar çakıldı

Piyasaların açıklamasını dört gözle beklediği Amerikan Merkez Bankası (Federal Reserve Bank) Başkanı Bernanke, bir kere daha teşvikle ilgili muğlak konuştu ve işsizliği eritmekteki sürecin "endişe verici" olduğuna dikkat çekti. Dünya borsalarına paralel olarak İMKB'de de hisse senetleri değer kaybetti.

Haber Giriş Tarihi: 18.07.2012 09:41
Haber Güncellenme Tarihi: 18.07.2012 09:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bernanke konuştu borsalar çakıldı

FED Başkanı Ben S. Bernanke, işsizlikte kaydedilen ilerlemenin "endişe verici derecede yavaş" olduğunu belirterek, FED'in ekonomik canlanmayı sağlamak için daha ileri adımlar atmaya hazır olduğunu yineledi ve spesifik adımları telaffuz etmekten kaçındı.

Dün Senato'nun Bankacılık Komitesi'ne konuşan Bernanke, "ABD ekonomisi düzelmeye devam ediyor, fakat yılın ilk yarısında ekonomik hareketlilik biraz hız kesti" dedi. FED Başkanı, "Güçlü bir ekonomik düzelme için FED daha çok önlem almaya hazırdır" ifadesini kullandı.

 

"KREDİ ALMAK ZORLAŞTI"
Bernanke, büyümenin, Avrupa'daki krizden ve ABD'deki mali sıkılaşma görünümünden etkilenen iş yatırımından dolayı yavaşladığını belirterek, aynı zamanda işsizliğin hâlâ yüksek olması ve kredi çekmenin zor olmasından dolayı hanelhalkının harcamadan çekindiğini vurguladı.
 

İLAVE TEŞVİK GÜNDEMDE
Bernanke ve Federal Açık Piyasa Komitesi'ndeki meslektaşları, Şubat 2009'dan beri yüzde 8'in üzerinde seyreden işsizlik oranını düşürmek için ekonominin ilave teşviklere ihtiyacı olup olmadığını değerlendiriyor. FED'in haziran toplantı tutanaklarına göre bazıları merkez bankasının daha fazla çaba göstermesi gerektiğine inanırken, bazıları da büyümenin yavaşlaması durumunda yeni bir gevşemenin garanti olacağını, risklerin yoğunlaşacağını ve enflasyonun ısrarlı bir şekilde FED'in belirlediği yüzde 2'lik hedefin altına düşeceğini belirtiyor.

 

İMKB 202 PUAN DÜŞTÜ

Dünya borsalarında hisseler, Bernanke'nin yorumlarından sonra kazançlarını sildi. Yeni teşvikle ilgili sinyal verilmemesi, yatırımcıyı hayal kırıklığına uğratınca, Avrupa hisse senetleri son 3 günde ilk kez geriledi. İMKB de global piyasalara paralel olarak düşüşe geçti. İMKB 100 Endeksi, önceki gün kapanışına göre 202,49 puanlık düşüşle 62.472,82 puandan günü tamamladı. En düşük 62.361,12 puanı gören İMKB'de hisse senetleri ortalama yüzde 0,32 oranında değer kaybederken, toplam işlem hacmi 1,36 milyar lira ile sınırlı kaldı. Bernanke'nin konuşmasından, henüz acele adım atmasını gerektirecek bir durumun olmadığı izlenimini edinen piyasalarda satış baskılarının arttığı görülüyor. Analistler satış baskılarının sınırlı kalmasıyla 62.300 desteği üzerinde tutunan endeksin dar bantta sıkışma eğilimine devam ettiğini belirtiyorlar.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.